Kaneel & Kardemom, Anne Shooter, Good Cook

De ondertitel van dit boek luidt: Joodse baktradities van New York tot Tel Aviv. Dit klinkt veelbelovend en ik kan dan ook niet wachten om te lezen wat die baktradities zijn. Er over nadenkend kan ik niet veel typisch Joodse baksels bedenken, verder dan het vlechtbrood en de matses kom ik eigenlijk niet. Tijd dus om dat te veranderen! Wat ik ervan vond lees je in deze review.

Joodse baktradities van New York tot Tel Aviv

Het boek is mooi vormgegeven en de cover ziet er, vooral door de opengesneden granaatappels, uitnodigend uit. Gelijk aan het begin van het boek is het door de foto’s al duidelijk dat er veel specerijen gebruikt gaan worden; Lekker! Anne Shooter beschrijft dat haar ouderlijk huis vroeger gevuld werd met de heerlijkste geuren en maakt duidelijk hoe haar liefde voor eten en bakken ontstaan is. Eten is voor haar verbonden met familie en het joodse geloof.

Kaneel & Kardemom is opgedeeld in duidelijke hoofdstukken: Cakes & taarten, Koekjes, Desserts, Bakken voor Pesach (met veel glutenvrije recepten), Brood, Zoete broodjes, Zoete deegwaren en Hartige deegwaren. Deze opsomming ziet er compleet uit en belooft veel goeds.

In het hoofdstuk Cakes en taart staan verrassende combinaties, denk daarbij aan Granaatappel-amandelcake met rozensiroop, Sesam-specerijencake en Saffraan-amandeltaart met saffraanbotercrème. Ook staan er bekendere bakrecepten in waar een twist aan is gegeven: Chocoladebrownies met munt, Bananenbrood met zure room en Midden-Oosterse arretjescake.Bij ieder recept staat een persoonlijke verhaaltje dat het recept inleidt, dat maakt het boek extra leuk om te lezen.

In de volgende hoofdstukken staan nog veel meer verrassende baksels. Wat dacht je van; Zandkoekjes met halva, rozenwater en sumak, Spelcrostata met abrikozen, feta en crème fraiche, Citruscake met lavendelsiroop en Aubergine-halloumitaart met ingelegde citroen en munt. Al met al heel veel lekkere en leuke recepten die een goed inzicht geven in de door Anne geschetste Joodse bakcultuur.

Review Kaneel en Kardemom van Anne Shooter

Duidelijke en goede recepten

De recepten zijn duidelijk beschreven en ook niet te moeilijk. De inleidingen van de recepten beschrijven vaak wat het baksel inhoudt, waar het vandaan komt of waarbij het gegeten wordt. Dit zijn wat mij betreft waardevolle toevoegingen bij de recepten. De recepten zijn voor mij inspirerend en ik krijg er zin in om ze te gaan maken.

Review Kaneel en Kardemom van Anne Shooter

Nieuwe smaakcombinaties

In dit boek kom ik heel veel nieuwe smaken en smaakcombinaties tegen die ik zelf niet snel zou bedenken. Tahin door een taart of saffraan door een crème liggen niet heel voor de hand, maar lijken mij zeker het proberen waard. Dit boek prikkelt mij om verder te gaan dan mijn vertrouwde smaken en combinaties.

Wat wil ik als eerste gaan maken?

Zelf ben ik een enorme liefhebber van appeltaart en –cake. Alleen de recepttitel deed mij eigenlijk al watertanden: Oma’s Appelcake. Over het algemeen is alles wat oma bakt lekker en appelcake is heerlijk. Dus deze combinatie, dat moet wel goed zijn!

Review Kaneel en Kardemom van Anne Shooter

Eindoordeel

Kaneel & Kardemom is een mooi en overzichtelijk boek dat een goede inkijk geeft in de Joodse baktradities. Het boek biedt een hoop nieuwe smaakcombinaties en baksels die bij ons minder of niet bekend zijn. Mede door de persoonlijke verhalen bij de recepten is het naast een bakboek ook een heel fijn boek om zo te lezen. Houd Rutger Bakt in de gaten, binnenkort plaats ik het recept van Oma’s appelcake.

Nieuwsgierig geworden naar Kaneel & Kardemom? Kijk hier voor meer informatie!

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (0)