Een Appel per dag, Keda Black, Goodcook

Als er ergens zelfgebakken appeltaart wordt geserveerd kies ik daar bijna altijd wel voor, ik ben echt een appeltaartliefhebber. Toen ik dit boek kreeg maakte ik dan ook een kleine vreugdesprongetje, elke dag een appel (het liefst in een taart) klinkt als een uitstekend idee.

Niet alleen recepten maar ook veel informatie

Het boek begint met een theoretisch gedeelte waarin veel nuttige informatie staat over appels. Je vindt hier een stuk geschiedenis, hoe appels groeien, hoe ze het beste bewaard kunnen worden en nog meer handige dingen. Er staan ook al wat leuke recepten in dit hoofdstuk, onder andere voor vruchtencocktails met appel en appelcompote, -gelei, -moes en -cider. De cocktail met appel, ananas en gember ga ik zeker uitproberen binnenkort!

Daarna komt mijn nu al favoriete hoofdstuk: Mijn tien appeltaarten. Keda benoemt hier haar tien favoriete appeltaarten, met natuurlijk de basisappeltaart en tarte tatin , maar ook met een bistrotaart en verfijnde appeltaartjes. Met bij elke taart een duidelijke foto weet je precies wat je gaat bakken en hoe het eruit moet zien, en het ziet er lekker uit!

De rest van de hoofdstukken gaat per hoofdstuk over één bepaald appelras. De meeste (maar niet alle) appels kennen we wel van naam en zijn ook goed te verkrijgen in Nederland. De recepten zijn bijna allemaal zoet en geschikt voor bij de koffie, als dessert of voor bij de brunch. Door de duidelijke beschrijving zijn de recepten goed uit te voeren. Bij ieder recept staan logo’s van andere appelrassen waarmee je dat recept zou kunnen maken, heel erg handig!

review Een Appel per dag

Appelrassen worden uitgebreid behandeld

Zelf vind ik het vaak best lastig om te weten welke appel nu waarvoor geschikt is. Wat is een goede appeltaartappel en welke appel kun je beter tot moes verwerken? Dit boek beschrijft de verschillende appelrassen heel goed, waardoor deze vragen beantwoord werden. Per appelras vind je een korte geschiedenis, wanneer ze te verkrijgen zijn, waar ze voor gebruikt kunnen worden, hoe ze eruit zien en natuurlijk, misschien wel het belangrijkste, hoe ze smaken.

review Een Appel per dag

Appel in hartige gerechten

Helemaal achterin staat nog een hoofdstuk over het combineren van appels in gerechten. Hier staan mogelijkheden die ik zelf minder snel bedacht zou hebben. Voorbeelden daarvan zijn appelflappen met camembert, en hoe appels verwerkt kunnen worden in soepen. Leuk dat er naast alle zoete recepten ook aandacht is voor de hartige gerechten met appels.

Wat wil ik als eerste gaan maken?

Bij alleen al het zien van de opgerolde appelbuns loopt het water me in de mond. Het brioche-achtige deeg met de sappige appelvulling erin gerold lijkt mij echt heel lekker.

review Een Appel per dag

Eindoordeel

Het is een mooi, duidelijk en goed verzorgd boek over appels en alles wat met appels gemaakt en gebakken kan worden. Iedereen die wel eens appels verwerkt in zijn gerechten zou dit boek moeten hebben, omdat het vooral heel veel inzicht geeft in de verschillende soorten appels en hun eigenschappen . Ik kan niet wachten om weer iets lekkers met appels te gaan bakken!

Nieuwsgierig geworden naar Een Appel per dag? Kijk hier voor meer informatie!

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (1)
Erica 2016-03-12 00:22:19

Dit lijkt me een fantastisch boek! Niet alleen omdat ik van appel hou maar ik ben voor al nieuwschierig naar de uitleg over de appelrassen. Die ga ik eventjes onthouden! Dankjewel voor je review!

Beantwoorden
ER