Eerder schreef ik deze review over Een appel per dag, een boek met 70 bijzondere recepten met appel. Eigenlijk wilde ik de meeste recepten zo snel mogelijk maken, maar één recept trok extra aandacht. Deze opgerolde broodjes met appel zijn goed te maken en smaken heerlijk bij een ontbijt of brunch.
- Voor het deeg
- 225 gr bloem
- 15 gr suiker
- ½ tl kaneel, 1 snufje gemalen kardemom of 1 snufje speculaaskruiden
- 5 gr zout
- 75 ml melk
- 5 gr gedroogde gist
- 90 gr boter, op kamertemperatuur
- 1 ei
- 1 citroen, rasp
- Voor de vulling
- 2 appels
- 1 sinaasappel, sap
- 40 gr boter, op kamertemperatuur
- 40 gr rietsuiker
- Verder nodig
- bloem, om uit te rollen
- boter, om in te vetten
- 50 gr poedersuiker
- ½ - 1 citroen, sap
Appelbroodjes recept
Meng voor het deeg de bloem, suiker, specerijen en het zout. Verhit de melk. Schenk er, zodra hij lauw maar nog niet heet is, een beetje van in een kommetje bij de gist. Roer om de gist te laten oplossen. Wacht voor gedroogde gist 5 minuten tot hij opzwelt. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en doe de gist, zachte boter, het ei, de rest van de melk en de helft van de fijngeraspte citroenschil erin. Meng alles met de hand of met een lepel door het bloemmengsel vanaf de rand naar het midden te mengen. Maak er tot slot met je handen een samenhangend deeg van en kneed het vervolgens 5 minuten op een met bloem bestoven werkblad. Doe het deeg in een kom en dek hem af met plasticfolie. Laat het 2 uur op een lauwe plek zonder tocht rusten.
Schil de appels, snijd ze doormidden, verwijder de klokhuizen en snijd ze in plakjes. Besprenkel ze met sinaasappelsap en een beetje citroensap.
Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkblad tot een rechthoekige lap van circa 35 centimeter lang. Laat de boter smelten en bestrijk de hele deeglap ermee. Bestrooi hem met de rietsuiker. Verdeel de appelplakjes erover. Rol de rechthoek vanaf de lange kant op, snijd de rol in 9-12 plakken en leg ze met het snijvlak omhoog in een beboterde ovenschaal. Dek af met plasticfolie en laat ½ tot 1 uur rijzen op een warme plek.
Verwarm intussen de oven voor tot 225 °C. Zet de schaal circa 15 minuten in de oven. Als de broodjes niet mooi goudbruin zijn, zet ze dan nog 5 – 10 minuten op 190 °C in de oven. Haal de appelbuns eruit en laat ze afkoelen. Maak een glazuur door de poedersuiker met een beetje citroensap en heet water te mengen, tot je een gelijkmatige, vloeibare consistentie hebt. Je kunt er ook een scheutje calvados bij doen. Besprenkel de opgerolde appelbuns met dit glazuur en laat het uitharden. Eet de appelbroodjes het liefst de dag zelf.
Nieuwsgierig geworden naar Een appel per dag? Kijk hier voor meer informatie.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ziet er lekker uit!
Maar eens gauw proberen.
Heerlijk al die recepten.
Ben iedere dag weer benieuwd naar het nieuwe recept.
Succes nog verder met je blog.
Dat is een leuk idee voor de paabrunch! En wat een leuke blog! Mis alleen wat foto's tussendoor om te kijken of je het allemaal op de goede manier doet haha, toch makkelijk als ondersteuning op de tekst!
BeantwoordenBedoel je met de lange kant die 35 cm? Als ik die vervolgens in plakken snij van 1,5 cm heb ik veel meer dan jouw schaal laat zien?
BeantwoordenIk moet je eerlijk zeggen dat ik de plakken wat dikker heb gemaakt! Anderhalve centimeter stond in het originele recept, maar leek mij iets te dun.
BeantwoordenLeuk! Vorige week de chocoladetaart 2(!) keer gemaakt en viel bij iedereen goed in de smaak. Ik zou het ook leuk en handig vinden als je er video's van zou maken :) Misschien een ideetje
BeantwoordenHet is onduidelijk in het recept wat je met de melk moet doen. Ik begrijp dat je een beetje lauwe melk bij de gedroogde gist moet doen, maar wat met de rest van de melk? Moet die heet zijn en doe je die ook in het deeg?
BeantwoordenIk verdeel de deegrol gewoon in 12, dan past het mooi 4 x 3 in een rechthoekige ovenschaal.
Het oprollen ging wat moeilijk met die plakjes appel, die moet je wel eerst allemaal dwars dezelfde kant op leggen. Maar wel een heerlijk recept!
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.