Onlangs kon je mijn review van Het Franse bakboek lezen. Uit dit boek bakte ik deze frambozen-kokosfriands, eigenlijk een soort financiers. Ze smaken goed en de combinatie van kokos en framboos is erg fijn! Je kunt deze financiers ook prima bakken in een cupcakevorm. Vul de vormpjes dan voor ongeveer de helft, zodat je niet te hoge friandises krijgt!

Frambozen-kokosfriands
Ingrediëntenlijst
  • Voor de financiers
  • 200 gr amandelmeel
  • 300 gr poedersuiker
  • 150 gr bloem
  • 250 gr eiwit (ongeveer 8-9 eiwitten)
  • 200 gr boter
  • 250 gr frambozen, vers of heel ingevroren
  • 100 gr geraspte kokos
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Frambozen-kokosfriands

Alle droge ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn. Begin een dag van te voren.

Doe het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem in een kom en meng goed. Klop de eiwitten licht met de hand tot ze schuimen; klop ze niet te lang, want dan zakken de cakejes tijdens het bakken in. Schep het eiwit door het amandelmeelmengsel tot alles net gemengd is. Vergeet niet dat ieder beslag waar bloem in zit (en dus gluten) elasticiteit verliest door overmatig mengen, dus weersta de verleiding hier een elektrische mixer te gebruiken.

Doe de boter in een steelpannetje en breng op hoog vuur aan de kook. Haal van het vuur zodra je ziet dat de boter bruin begint te worden – dit is beurre noisette. Giet de hete boter al roerend door een zeef bij het beslag en roer tot alles goed gemengd is. Giet het in een kleinere kom, dek af met plasticfolie en zet een nacht in de koelkast.

De financiers bakken

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet 20 financiervormpjes licht in en bestuif ze met bloem. Je kunt ook friand- of briochevormpjes van 125 ml gebruiken. Het beste resultaat krijg je met staal of aluminium. Wat je ook kiest, hou in je hoofd dat dit recept bedoeld is voor individuele bakvormpjes.

Verdeel het beslag over de vormpjes. Leg er een paar frambozen op en bestrooi met kokos. Bak 15-20 minuten, of tot een prikker die je erin steekt schoon uit het midden van een cakeje komt. Laat even afkoelen op een rekje en haal de financiers dan uit de vormpjes. Zoals de meeste cakejes kun je deze het best eten op de dag dat ze gebakken zijn.

Tip: Hoewel frambozen een perfecte frisse balans aan de cakejes geven, kun je gerust ander fruit met veel zuur gebruiken, zoals passievrucht, zwarte bes of zelfs gehakte granny smith.

Nieuwsgierig geworden naar Het Franse bakboek? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (0)

U kunt niet meer reageren.