Dit slagroomtruffel recept is op eigen risico: als je eenmaal hebt ontdekt hoe lekker en makkelijk het is om zelf slagroomtruffels te maken, wil je waarschijnlijk nooit meer anders. In dit recept (met video) vertel ik je het basisrecept (de klassieke slagroomtruffel) en ik geef je ook twee variaties. De eerste variatie is een slagroomtruffel met sinaasappel en kokos. Met de tweede variatie maak je Schwarzwälder kirsch truffels.

Slagroomtruffels maken

Voor dit recept heb ik samengewerkt met Baktotaal. Daar vind je alles om te bakken en ook alles om zelf de lekkerste chocolade recepten mee te maken!

Dit recept is goed voor 35-45 flinke truffels.

Wat als je slagroomtruffel vulling schift? 

Tijdens het maken van de vulling voor de slagroomtruffels kan het lijken alsof de vulling schift. Schrik daar niet van, dat is goed te voorkomen of te verhelpen. Het is essentieel dat de boter en de room op dezelfde temperatuur zijn. Idealiter is dat tussen de 20 en 25 °C. 

Boter is te koud

Als de boter te koud is kan deze lastig door de room geklopt worden, waardoor de vulling gaat schiften. Verwarm in dat geval de vulling met een haarföhn of door de kom heel kort au bain-marie te verwarmen. Doe dit geleidelijk, niet te lang in één keer. Je wilt ook niet dat het te warm wordt. Klop vervolgens verder tot je een heerlijke, romige en luchtige truffelvulling hebt. 

Room is te warm

Is de vulling juist te dun? Dan was de room waarschijnlijk nog te warm, waardoor de boter is gaan smelten in plaats van dat je deze luchtig opklopt. Zet de kom met de vulling 10-15 minuten in de koelkast en klop dan verder. Is de vulling nog steeds te dun, herhaal dit dan. 

Slagroomtruffels maken

4 tips voor de lekkerste chocolade-slagroomtruffels

Tip 1: slagroomtruffels maken met siliconen matje

De vulling van slagroomtruffels wordt opgespoten met behulp van een spuitzak en een glad spuitmondje van 1-1½ centimeter. Het is makkelijk om deze op een met bakpapier beklede bakplaat te spuiten, die je daarna in z’n geheel in de vriezer zet. Wil je de truffels echt strak en gelijk van vorm maken, dan kun je de vulling ook bevriezen in een siliconen matje. Dit pomponette siliconen matje is daarvoor ideaal. Vul de vormpjes met behulp van een spuitzak met de vulling, strijk de bovenkant glad af met een paletmes en vries de truffels in. Door deze matjes is het ook heel makkelijk om nog iets in de vulling te drukken, zoals de amarenakersen in de Schwarzwälder kirsch truffels. 

Tip 2: chocolade voor slagroomtruffels smelten 

Voor deze truffels hoeft de chocolade niet getempereerd te worden, omdat de truffels in de koelkast bewaard worden en dan stolt chocolade altijd. Daarnaast is de chocolade bij deze truffels bedekt met iets anders, dus een mooie chocoladeglans is niet belangrijk. Je kunt de chocolade smelten in een chocolade smeltbak of au bain-marie. Gebruik je een smeltbak, stel de temperatuur dan in tussen de 40 °C en 45 °C.

Tip 3: truffels door de chocolade halen 

Je kunt de chocoladetruffels op verschillende manieren bedekken met een laagje chocolade. Zelf gebruik ik het liefst een chocoladevork om de truffels door de chocolade te halen. Je kunt ook houten prikkertjes gebruiken. Steek dan een prikkertje in de truffel voordat je de vulling bevriest. Met dit prikkertje kun je de truffel gemakkelijk door de gesmolten chocolade halen en in de cacao laten vallen. 

Tip 4: extra smaakvol met je favoriete likeur

De vulling van de klassieke slagroomtruffels kun je ook extra op smaak brengen met 30-50 milliliter van je favoriete likeur. Denk aan amandellikeur, sinaasappellikeur, marc de champagne of licor 43.

Slagroomtruffels maken

Hoe chocoladetruffels met slagroom bewaren?

Je kunt slagroomtruffels bewaren in de koelkast. Ze blijven dan maximaal 2 weken goed. Invriezen is ook een mogelijkheid, dan zijn ze 2-3 maanden houdbaar. Of je de chocolade-slagroomtruffels nu koel of bevroren bewaart, zorg dat je ze luchtdicht verpakt. 

Als je de slagroomtruffels cadeau geeft, dan is het erg leuk om ze te verpakken in een bonbondoosje

Ingrediëntenlijst
 • Voor de vulling van de klassieke slagroomtruffels
 • 1 vanillestokje
 • 225 ml slagroom
 • 125 gr suiker
 • snuf zout
 • 175 gr boter, op kamertemperatuur
 • Voor de vulling van de sinaasappel-kokos slagroomtruffels
 • ½ vanillestokje
 • 225 ml slagroom
 • 125 gr suiker
 • rasp van 1-1½ sinaasappel
 • snuf zout
 • 175 gr boter, op kamertemperatuur
 • 30-50 ml sinaasappellikeur
 • Voor de vulling van de Schwarzwälder kirsch truffels
 • 1 vanillestokje
 • 225 ml slagroom
 • 125 gr suiker
 • snuf zout
 • 175 gr boter, op kamertemperatuur
 • 30-50 ml kirsch
 • 35-45 amarenakersen, gedroogd of uit siroop
 • Voor de afwerking van de Schwarzwälder kirsch truffels
 • 400 gr pure chocolade, gesmolten
 • 250 gr cacaopoeder
Zomerste toetjes desktop
nieuwsbrief zomers e-book mobiel

Recept voor klassieke chocoladetruffels met slagroom 

Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe zowel het merg als het stokje samen met de slagroom, suiker en het zout in een steelpan en breng dit langzaam aan de kook. Zet als het mengsel kookt het vuur uit en blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Dek de pan af met een deksel en laat de room afkoelen tot kamertemperatuur.

Verwijder het vanillestokje uit de room. Klop de boter met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten luchtig op. Voeg geleidelijk de vanille-room toe en blijf doorkloppen. Het mengsel moet uiteindelijk goed spuitbaar zijn. Is het te dun, plaats het dan 10-15 minuten in de koelkast en klop daarna verder. Is het mengsel geschift, verwarm de kom dan kort au bain-marie of met een föhn en klop vervolgens verder. 

Bekleed een plaat of schaal met bakpapier en doe de vulling in een spuitzak met gladde spuitmond van 1-1½ centimeter. Spuit langwerpige truffels op het bakpapier. Eventueel kun je ook met twee theelepels hoopjes maken van de vulling. Zet de plaat met gespoten truffels minimaal 1 uur (langer mag) in de vriezer. Doe het cacaopoeder in een platte schaal en zorg dat de gesmolten chocolade in een niet te diepe kom zit. Neem de bevroren truffels uit de diepvries (niet allemaal tegelijk, anders ontdooien ze te snel) en haal ze door de gesmolten chocolade. 

Zorg dat de hele truffel bedekt is, klop het teveel eraf door met de chocoladevork tegen de zijkant van de kom te tikken. Laat de truffel in de cacaopoeder vallen en bedek de truffel aan alle kanten met cacao. Laat enkele minuten in de cacao liggen tot de chocolade hard is. Doe dit met alle truffels (het makkelijkst gaat dit met 2 personen, de ene dipt, de andere rolt ze door de cacao). Leg de truffels zodra ze goed hard zijn in een fijne zeef en schud voorzichtig het overtollige cacaopoeder van de truffels af.

Haal de slagroomtruffels 15-30 minuten voordat je ze serveert uit de koelkast. 

Slagroomtruffels maken

Variatie 1: recept voor sinaasappel-kokos slagroomtruffels 

Houd het recept voor de klassieke slagroomtruffels aan, met de volgende aanpassingen: 

 • Voeg voor de sinaasappelvulling samen met het vanillestokje de sinaasappelrasp toe aan de slagroom. 
 • Zeef de room na het afkoelen, zodat de sinaasappelrasp achterblijft. 
 • Klop als de vulling goed opgeklopt is de sinaasappellikeur erdoor. 
 • Doop de sinaasappeltruffels door de gesmolten melkchocolade en wentel ze daarna door de geraspte kokos. 

Variatie 2: recept voor Schwarzwälder kirsch truffels

Houd het recept voor de klassieke slagroomtruffels aan, met de volgende aanpassingen:

 • Klop als de truffelvulling goed opgeklopt is de kirsch erdoor. 
 • Vorm de truffels met behulp van een siliconenmatje, zoals in de intro uitgelegd is. 
 • Druk in elk vormpje een amarenakers, strijk de bovenkant glad af en bevries de vullingen.
 • Druk de vullingen uit de vormpjes, doop ze in de gesmolten pure chocolade en bedek ze vervolgens met cacaopoeder.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (3)
Jim 2023-08-21 23:19:31

Wanneer ik met de bevroren truffels door de gesmolten chocolade ga lukt dit altijd maar bij een paar. Dit omdat elke slagroomtruffel waarschijnlijk wat afgeeft aan de chocolade waardoor de chocolade dikker wordt en niet meer wil stollen. Hoe kan dit?

Beantwoorden
JI
Rutger 2023-08-28 08:50:44

Hi. Let er op dat je de truffels niet te lang in de chocolade houdt, dan smelten ze teveel waardoor de samenstelling van de chocolade inderdaad verandert. Is je chocolade niet te warm? Max 40-45 °C.

Beantwoorden
Jim 2023-08-29 05:20:25

Mijn chocola is wel warmer ja, beïnvloed dat het ook?

Beantwoorden
JI
Rutger 2023-09-04 07:42:06

Ja, dat heeft er zeker invloed op. En dat doet de slagroomtruffels ook sneller smelten.

Beantwoorden
Annemieke 2023-10-02 09:18:49

Bij de kokostruffel staat voor de afwerking melkchocolade. Ik neem aan dat dit ook pure chocolade mag zijn?

Beantwoorden
AN
Rutger 2023-10-09 10:18:12

Hi! Dat kan zeker ook! Is heel lekker!

Beantwoorden
Annemiek Dijkstra 2023-10-04 20:51:18

Hoi Rutger.
Op welke stand/temperatuur heb je jouw Stadtler smeltbak staan voor de chocola in dit recept?
De stand op het apparaat komt helaas niet goed overeen met de werkelijke temperatuur dus ik ben benieuwd waar jij hem op zet.

Beantwoorden
AN
Rutger 2023-10-09 10:15:31

Hi. Voor deze truffels heb ik de temperatuur net onder de 40 °C staan.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.