Bij Sinterklaas denken veel mensen aan lekkernijen, zoals kruidnoten (pepernoten) en chocoladeletters. Wat als je chocola en kruidnoten combineert? Dan krijg je chocolade kruidnoten, misschien ondertussen al net zo populair als de normale kruidnoten. De een noemt ze trouwens chocolade kruidnoten, de ander heeft het over chocolade pepernoten. Hoe je ze ook noemt: het is een heerlijke traktatie.

Chocolade kruidnoten

Maar wist je dat je ook heel eenvoudig zelf chocolade pepernoten maakt? Het is leuk om te doen en het levert je een hele stapel zelfgemaakte chocolade kruidnoten op. De basis voor deze chocolade kruidnoten zijn: Kruidnoten. In mijn kruidnoten recept lees je er alles over: de geschiedenis, het verschil tussen kruid- en pepernoten en natuurlijk het basisrecept.

Chocolade kruidnoten maak je door je gebakken kruidnoten in de gesmolten chocolade te dopen. Welke chocolade je hiervoor gebruikt, is helemaal aan jou! Bestrooi de kruidnoten daarna eventueel ook nog met je favoriete topping. Zelf chocolade kruidnoten maken? In dit artikel vind je het recept voor chocolade kruidnoten en ik geef tips hoe je varieert met de chocolade en toppings. Zo maak je zelf de lekkerste chocolade kruidnoten.

Voor dit artikel heb ik samengewerkt met Baktotaal.

Chocolade kruidnoten

Variëren met chocolade voor chocolade kruidnoten

Pepernoten met een laagje melkchocolade, witte chocolade of pure chocolade: je vindt ze tegenwoordig in iedere winkel. Naast de normale chocolade kruidnoten vind je ook steeds meer kruidnoten in allerlei soorten en smaken. Er zijn zelfs speciale winkels met tientallen verschillende pepernoot smaken. Ga je zelf kruidnoten met chocolade maken? Gebruik dan je favoriete chocolade of varieer met verschillende smaken.

Kies voor een klassieke versie met pure chocolade, melkchocolade of witte chocolade. Of ga voor chocolade met een smaakje, zoals deze cappuccino chocolade (mijn favo!), gekarameliseerde witte chocolade of sinaasappel-chocolade. Een compleet overzicht van alle soorten chocolade bij Baktotaal vind je hier.

Kan je niet kiezen of wil je meerdere soorten chocolade gebruiken? Met behulp van een cornetje besprenkel je de chocolade pepernoten met een andere chocolade naar keuze. Dat is lekker en het ziet er erg leuk uit.

Strooisels voor chocolade kruidnoten

Je kunt de kruidnoten enkel door de chocolade halen, maar het is ook erg lekker om ze daarna nog te voorzien van een topping. En ook daar kun je weer volop mee variëren. Kies bijvoorbeeld voor musketzaad, stukjes nougatine, crunchy parels of knettersuiker in chocolade. Hier vind je een overzicht van alle eetbare strooisels.

Chocolade kruidnoten

Chocolade pepernoten maken? Chocolade tempereren

Om te zorgen dat de chocolade waarin je de kruidnoten doopt mooi stolt en gaat glanzen, is het belangrijk dat je de chocolade eerst op de juiste temperatuur brengt. Het tempereren van chocolade kun je op verschillende manieren doen. Ontdek hoe je kunt tempereren op een marmeren plaat of hoe je chocolade kunt tempereren in de magnetron. Een marmeren plaat en handig paletmes om te tempereren vind je natuurlijk ook bij Baktotaal.

Chocolade kruidnoten bewaren

Zelf chocolade kruidnoten maken is een leuke activiteit om zelf te doen of met kinderen. Aan het einde heb je ook nog eens een trommel vol pepernoten met chocolade. Als je de chocolade kruidnoten luchtdicht verpakt en op kamertemperatuur bewaart, blijven ze zeker 3-4 weken goed. Je kunt er dus lang van genieten, maar om eerlijk te zijn is bij mij thuis de trommel al veel sneller leeg.

Chocolade kruidnoten

Handige tools voor chocolade kruidnoten

Voordat ik hieronder het recept voor chocolade kruidnoten met je deel, wil ik nog een paar handige tools met je delen. Om de chocolade tijdens het dopen van de kruidnoten goed warm te houden kun je een chocolade-smeltbak gebruiken. En om de kruidnoten goed in de chocolade te dopen en daarna op het bakpapier te leggen, is een chocoladevork (ook wel doorhaalvork genoemd) heel handig. Maar je zou ook een gewone vork kunnen gebruiken.

Ingrediëntenlijst
  • Verder nodig
  • chocolade, naar keuze (zie intro)
  • strooisels, naar keuze (zie intro)
Broodbakbol banner desktop

Zelf chocolade kruidnoten maken

Voordat je chocolade kruidnoten kunt maken, heb je eerst normale kruidnoten nodig. Deze maak je als volgt.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom, behalve de melk. Kneed alles door elkaar en voeg zoveel melk toe als nodig is om een mooi deeg te maken. In de meeste gevallen heb je voldoende aan 2 eetlepels melk. Pas op dat je het deeg niet te lang kneedt. Zodra je er een bal van kunt maken, verpak je het deeg in plasticfolie en leg je het minimaal een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal de deegbal uit de koelkast en rol kleine bolletjes van het kruidnotendeeg. De bolletjes moeten de grootte hebben van een knikker. Leg de balletjes op de bakplaat en druk ze iets plat. Bak ze vervolgens 15-20 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.

Van kruidnoten naar chocolade kruidnoten

Zijn de kruidnoten afgekoeld? Dan begint het leukste deel van dit chocolade kruidnoten recept: het dopen in de chocolade. Zoals ik eerder in dit artikel al vertelde, is het belangrijk dat je getempereerde chocolade gebruikt. Tempereer de chocolade door deze te tableren of tempereer in de magnetron.

Doe de getempereerde chocolade in een kommetje of in de chocolade-smeltbak en doop de kruidnoten één voor één in de chocolade, met behulp van de (chocolade)vork. Tik met de kruidnoot op het oppervlak van de gesmolten chocolade, zodat de overtollige chocolade van de kruidnoot afdruipt. Leg de kruidnoot met chocolade daarna voorzichtig op een stuk bakpapier, door ‘m van het vorkje af te laten glijden. Bestrooi de chocolade gelijk met een strooisel naar keuze en laat de chocolade vervolgens hard worden. Als de chocolade goed getempereerd is, kan dat gewoon op kamertemperatuur. Merk je dat de chocolade niet goed stevig wordt, leg de kruidnoten met chocolade dan kort in de koelkast, tot de chocolade stevig is. Bewaar de chocolade kruidnoten luchtdicht verpakt.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Julia 2023-11-24 10:56:18

Beste Rutger, In 2017 geef je aan chocolade te tempereren met de Cook expert. Is dat gelukt? Heb je nog andere handige toepassingen voor dit apparaat ontdekt?

Beantwoorden
JU
Rutger 2023-11-27 09:34:50

Hi. Om eerlijk te zijn is dat niet echt een succes, het was heel veel gedoe en ging niet altijd goed. Sindsdien doe ik het gewoon weer met de hand. Ik heb het apparaat ook heel lang niet gebruikt, dus heb helaas geen andere handige toepassingen ontdekt.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.