Marsepeinen aardappeltjes zijn ontzettend lekker en helemaal niet moeilijk om zelf te maken. De klassieke versie is heel makkelijk en ook erg leuk om met kinderen te doen. De tweede versie vind ik zelf extra lekker; voordat de marsepein door de cacao wordt gerold, krijgt deze eerst een laagje chocolade. Of die eigen versie echt nog aardappeltjes genoemd mogen worden, dat betwijfel ik, maar ze zijn wel echt onwijs lekker. Het zijn bijna een soort marsepeinen truffels.

Met dit recept (klassiek of mijn eigen twist) maak je zo’n 20 marsepeinen aardappeltjes.

Marsepeinen aardappeltjes

Zelf marsepein voor aardappeltjes maken

Voor deze marsepeinen aardappeltjes heb je natuurlijk marsepein nodig. Je kunt zelf marsepein maken of gekocht marsepein gebruiken. Het leuke van zelfgemaakt marsepein is dat je er extra smaak aan kunt geven, bijvoorbeeld wat oranjebloesemwwater of rozenwater. 

Ga je marsepein kopen? Let er dan op dat je marsepein koopt met een hoog percentage amandelen. Dat is het lekkerste, anders eet je vooral suiker. Meer over de kwaliteit van marsepein lees je hier.

Marsepeinen aardappeltjes

Tip voor luxe marsepein aardappeltjes

Kies je voor de luxere versie van marsepeinen aardappeltjes? Je bedekt de marsepeinen bolletjes dan eerst met een laagje chocolade en rolt ze vervolgens door de cacaopoeder. Het is belangrijk dat de chocolade getempereerd is. Dit tempereren zorgt ervoor dat de chocolade stevig wordt en goed stolt. Tempereren geeft de chocolade ook een prachtige glans, maar dat is voor dit recept minder belangrijk. Je bedekt de buitenkant van de marsepein aardappeltjes namelijk nog met een laagje cacaopoeder. 

Tempereren kan op verschillende manieren, zoals klassiek chocolade tempereren of kies voor tempereren in de magnetron.

Marsepeinen aardappeltjes

Marsepein aardappelbolletjes bewaren

Wil je de marsepeinen aardappeltjes bewaren? Als je de bolletjes luchtdicht verpakt op kamertemperatuur blijven ze zeker enkele weken goed. Dit geldt voor de klassieke aardappeltjes en ook voor de variant met een laagje chocolade. Je kunt dus heel goed een flinke lading van deze smakelijke bolletjes maken en ze op een later moment uitdelen of zelf opeten.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de klassieke marsepeinen aardappeltjes
  • 300 gr marsepein, zelfgemaakt of gekocht
  • 40 gr cacaopoeder
  • Voor de marsepeinen aardappeltjes met chocolade
  • 300 gr marsepein, zelfgemaakt of gekocht
  • 200 gr pure- of melkchocolade, getempereerd
  • 150 gr cacaopoeder
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Klassieke marsepeinen aardappeltjes maken – recept

Het maken van de klassieke marsepeinen aardappeltjes is echt heel makkelijk; het is bijna geen recept te noemen. Rol van het marsepein bolletjes van zo’n 15 gram per stuk. Neem daarna wat cacaopoeder tussen je handen en rol de balletjes nogmaals, zodat ze hun karakteristieke uiterlijk krijgen. Je kunt de marsepeinen bolletjes ook door een schaaltje met cacaopoeder rollen, dan worden ze egaler en bruiner van kleur. 

Mijn luxe twist op marsepeinen aardappeltjes – recept

Deze luxere versie van marsepeinen aardappeltjes begint hetzelfde als het klassieke recept: rol bolletjes marsepein van zo’n 15 gram per stuk. 

Voor de volgende stap is het handig om plastic handschoenen te gebruiken, maar het is niet per se nodig. Zorg dat je al een schaal met de cacaopoeder klaar hebt staan. Schep een klein beetje getempereerde chocolade op je hand en rol daar een marsepeinen balletje door, zodat deze aan alle kanten bedekt is met een dun laagje chocolade. Laat het balletje vervolgens in de cacaopoeder vallen en rol ‘m heen en weer, zodat de chocolade aan alle kanten bedekt is met een laagje cacaopoeder. Haal de bolletjes voorzichtig uit de cacao en laat de chocolade stevig worden. Eventueel kun je bolletjes nog kort heen en weer schudden in een zeef, om de overtollige cacao eraf te krijgen. 

Tip: het werkt het makkelijkst om deze stappen met iemand samen te doen. De één rolt de bolletjes marsepein door de chocolade en de ander bedekt de aardappeltjes met cacaopoeder. En het is ook nog eens leuk om samen iets lekkers te maken.

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (0)

U kunt niet meer reageren.