In de keuken van een thuisbakker mag een spuitzak met spuitmondjes natuurlijk niet ontbreken. Met een spuitzak en verschillende spuitmondjes kun je namelijk veel kanten op en je maakt er echt de allermooiste dingen mee. Het is de perfecte manier om taarten, cupcakes, tartellettes en nog heel veel ander lekkers op een mooie manier te garneren of decoreren. Een bekend voorbeeld is de klassieke slagroomtaart met toefjes slagroom. Of denk aan cupcakes met prachtige opgespoten crèmes.

Maar hoe gebruik je een spuitzak met spuitmondjes? Welke soorten spuitmondjes zijn er allemaal en welke moet je kiezen? In dit artikel leg ik je er alles over uit en in de video hieronder laat ik je ook nog eens allerlei verschillende spuittechnieken zien met botercrème en Italiaanse meringue.

Spuitmondjes

Welke soorten spuitmondjes zijn er?

Voor dit artikel heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis. Zij hebben een uitgebreid assortiment spuitmondjes, zodat je altijd de beste optie vindt voor jouw creaties. Van klein tot groot, van glad tot gekarteld en veel andere verschillende vormen: je vindt het allemaal in de webshop van Baktotaal Bouwhuis. Sinds kort heeft Baktotaal een compleet assortiment met de meest gebruikte spuitmondjes van het merk BrandNewCake.

Spuitmondjes zijn niet alleen verkrijgbaar in verschillende maten en afwerkingen, maar je hebt ook diverse materialen. Zo heb je rvs spuitmondjes of plastic spuitmondjes. Persoonlijk vind ik de RVS spuitmondjes het beste werken; die geven altijd een strak resultaat, zijn duurzaam en kunnen makkelijk schoongemaakt worden in de vaatwasser.

Spuitmondjes kit

Naast de losse spuitmondjes kun je ook een spuitmondjes kit kopen, met daarin verschillende soorten spuitmondjes. Met een kit spuitmondjes grijp je niet snel mis: ideaal als je veel gebruikmaakt van spuitmondjes en altijd diverse opties bij de hand wilt hebben.

Spuitmondjes schoonmaken

Na het opspuiten is het erg belangrijk dat je de spuitmondjes goed schoonmaakt en afdroogt voordat je ze opbergt. Je kunt de spuitmondjes schoonmaken in een sopje met wat afwasmiddel of in de vaatwasser. Is het lastig om de binnenzijde van de spuitmondjes schoon te maken? Voor de kleinere spuitmondjes kan een speciaal borsteltje voor spuitmondjes handig zijn om de binnenkant goed schoon te krijgen.

Spuittechnieken

Hoe gebruik je een spuitzak met spuitmondjes?

Een spuitmondje gebruik je in combinatie met een spuitzak. Dit kan een wegwerp spuitzak zijn, maar ook een herbruikbare spuitzak van katoen of nylon. In de video laat ik de verschillende spuitzakken zien. Kies je voor een herbruikbare spuitzak? Zorg er dan voor dat je de zak goed schoonmaakt na gebruik.

Je kunt het spuitmondje op twee manieren aan de spuitzak bevestigen. Je kunt ervoor kiezen om het spuitmondje rechtstreeks in de spuitzak te doen. Wil je met dezelfde spuitzak verschillende soorten spuitmondjes gebruiken? Dan kun je beter een koppelstuk voor spuitzakken gebruiken. Dankzij het koppelstuk bevestig je de spuitmondjes aan de buitenkant van de spuitzak, zodat je gemakkelijk van mondje kunt wisselen. In de video laat ik je zien hoe je het koppelstuk in een spuitzak gebruikt.

Tip: wil je beide handen vrij hebben bij het vullen van een spuitzak, gebruik dan een spuitzakhouder, een vaas of litermaat om de spuitzak in te hangen wanneer je deze gaat vullen.

Spuittechnieken

Ben je benieuwd welke spuittechnieken er allemaal zijn en hoe je ze toepast? In de video laat ik je zien hoe je met verschillende spuitmondjes en spuittechnieken cupcakes en tartelettes kunt opspuiten. Bij elk voorbeeld staat een nummer in beeld, dat is het nummer van het spuitmondje dat ik gebruikt heb. Zoek op de website van Baktotaal spuitmondje met het nummer erachter en dan krijg je de juiste te zien.

En het klinkt misschien cliché, maar is echt waar: oefening baart kunst. Hoe meer je oefent met de spuittechnieken, hoe handiger je er in wordt. Dit heeft ook een voordeel, want je hebt een extra reden om lekker vaak te bakken en decoreren!

Wil je zelf aan de slag? Mijn Italiaanse meringue recept is heerlijk op zelfgebakken tartelettes gevuld met citroenvulling. Het is lekker om de meringue na het opspuiten af te branden met een gasbrander.

Mijn basisrecept cupcakes kun je opspuiten met botercrème op basis van banketbakkersroom of botercrème op basis van Italiaanse meringue. Je kunt de crème op kleur brengen met een kleurstof naar keuze.

Spuitmondjes

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (0)