In mijn recepten maak ik vaak gebruik van een spuitzak, al dan niet in combinatie met een spuitmondje. Je kunt er heel precies mee werken, goed mee doseren en hele mooie decoraties mee spuiten. In deze stap-voor-stap uitleg laat ik je zien hoe je een spuitzak kunt gebruiken. Het vullen en gebruiken vergt enige oefening, maar als je de spuitzak eenmaal goed onder controle hebt maak je er de mooiste dingen mee! Veel oefenen dus! Mijn voorkeur gaat trouwens uit naar wegwerpspuitzakken, die zijn in de meeste kookwinkels (en zelfs sommige supermarkten) verkrijgbaar tegenwoordig. Dat scheelt een heleboel schoonmaken en het is ook veel hygiënischer. Gebruik de spuitzak om bijvoorbeeld soesjes mee op te spuiten, meringue mee op te spuiten, bokkenpootjes mee te maken en vullen of om een taart mee te garneren.

Stap 1

Knip het puntje van een (wegwerp)spuitzak af en plaats het benodigde spuitmondje in de spuitzak. Je kunt hem ook zonder spuitmondje gebruiken. In dat geval hoef je het puntje er nu nog niet vanaf te knippen, dat kan nadat je hem gevuld hebt.

Werken met een spuitzak

Stap 2

Draai de spuitzak boven het spuitmondje enkele slagen en duw dit van bovenaf in het spuitmondje. Zo voorkom je dat tijdens het vullen de vulling er al uit loopt. Eventueel kun je ook een wasknijper gebruiken om de zak dicht te houden.

Werken met een spuitzak

Stap 3

Vouw de spuitzak tot ongeveer halverwege open. Plaats je linkerhand onder de vouw om de zak goed vast te kunnen houden.

Werken met een spuitzak

Stap 4

Vul de spuitzak met behulp van een spatel. Je kunt de spatel gemakkelijk aan je linkerhand afvegen, waarmee je de zak vasthoudt. Als je het vasthouden tijdens het vullen lastig vindt, kun je de spuitzak ook over een vaas, blender of litermaat hangen, zodat je beide handen vrij hebt voor het vullen.

Werken met een spuitzak

Stap 5

Vouw de spuitzak terug omhoog en draai deze zodat de spuitzak op spanning komt te staan. Trek ook het spuitmondje terug zodat de vulling eruit kan. Als de vulling erg stevig is, is het makkelijker om een kleiner gedeelte op spanning te brengen. Draai hiervoor halverwege de massa de spuitzak aan, zodat je minder kracht hoeft te zetten.

Werken met een spuitzak

Stap 6

De spuitzak is klaar om te gebruiken. Houd met je rechterhand de zak bovenaan vast en oefen hiermee druk uit. Met je linkerhand kun je richten.

Werken met een spuitzak

Foto’s: Michiel Wichman

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (4)
Anita Kock 2018-01-31 11:33:05

Ik wil graag goede spuitmondjes kopen en vraag me af welk merk ik hiervoor moet hebben. Ik weet inmiddels dat je het best kunt werken met wegwerpzakken en metalen spuitmondjes.
Mijn tweede vraag: welke spuitmondjes zijn een must voor vullen en decoreren.

Beantwoorden
AN
Diane 2020-02-14 13:50:06

Ik heb een voorkeur voor de metalen spuitmondjes van Wilton

Beantwoorden
DI
Trudy 2020-06-20 14:58:12

Ik ben op zoek naar een stevige spuitzak om spritsen te spuiten.
Waar kan ik die kopen/bestellen?

Beantwoorden
TR
Rutger 2020-06-30 14:31:55

Kijk eens op baktotaal.com Daar hebben ze veel verschillende soorten spuitzakken.

Beantwoorden
Annie 2022-02-15 09:33:27

Duidelijke uitleg, maar misschien ooit een online workshop om te laten zien hoe je mooie decoraties kunt sluiten met de verschillende spuitmondjes?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-02-22 09:57:51

Goede! Die neem ik mee!

Beantwoorden
Jos van der Toorn 2022-05-09 12:45:12

Hallo Rutger,
Ik zie bij mijn bakker dat hij nog steeds gebruik maakt van een linnen spuitgat ( volgens mij ook de beste).
Maar is dat nog toegestaan volgens de HACCP normen?
Groet Jos.

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-05-16 14:43:23

Hoi Jos. Dat durf ik je niet te zeggen.

Beantwoorden