- Voor het deeg
- 225 gr boter, op kamertemperatuur
- 150 gr witte basterdsuiker
- rasp van ½ citroen
- ¼ tl zout
- ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
- 150 gr bloem
- 150 gr Zeeuwse bloem
- 2 tl bakpoeder
- Voor de vulling
- 275 gr amandelspijs zelfgemaakt of gekocht
- ½ ei
- 1 el water
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- bloem, voor het werkblad
- 1 ei, losgeklopt
- 30-36 blanke amandelen, om te garneren
Met dit rondo’s recept kun je zelf heerlijke koeken bakken. Ik vind ze zelf het allerlekkerst als ze versgebakken zijn; de buitenkant is dan heerlijk knapperig en vormt een fijn contrast met de zachte amandelspijsvulling. In dit recept gebruik ik speciale bakringen voor rondo’s, maar je kunt de koeken ook bakken in een cupcakevorm. Ze worden dan iets anders van vorm, maar zeker niet minder lekker! Heb je geen Zeeuwse bloem, vervang deze dan door een zelfde hoeveelheid gewone bloem. Je bakt met dit recept 10-12 rondo’s.
Kano’s bakken
Met het deeg en de vulling van rondo’s kun je ook kano’s bakken. Gebruik dan in plaats van rondoringen de speciale vormpjes voor een kano koek. Verder is het kano’s recept precies hetzelfde als dit rondo recept.
Wil je nog meer koekjes bakken? In mijn boek Koekjesbijbel vind je ruim 170 koekjesrecepten: van spritsen tot appelkoeken en van bokkepootjes tot krakelingen. Kijk hier voor meer informatie over Koekjesbijbel!
Recept rondo’s
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng met je handen of een (stand)mixer met deeghaken door elkaar. Meng het halve ei erdoor. Kneed tot slot de beide soorten bloem en het bakpoeder erdoor. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190 °C en vet 10-12 rondoringen van 6-7 centimeter doorsnede of (flexibele) cupcakevormpjes in met boter. Plaats de rondoringen op een met bakpapier beklede bakplaat.
Meng het amandelspijs met het halve ei en het water tot een soepel spijs.
Kneed het deeg kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot 4 millimeter dik. Steek cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de bodems en de helft van de zijkant van de ringen of vormpjes met deeg te bekleden. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bekleed alle vormpjes tot halverwege met het deeg en druk dit goed aan. Verdeel het amandelspijs over de vormpjes.
Rol het overige deeg uit en steek daar cirkels uit die groot genoeg zijn om de bovenkant te bedekken en plaats deze op de spijsvulling. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en druk drie amandelen op de koek.
Rondo’s bakken
Bak de koeken in 23-28 minuten goudbruin en gaar. Laat de rondo’s ongeveer 15 minuten afkoelen, haal ze uit de vormpjes en laat ze verder afkoelen op een rooster.
Foto: Erik Spronk










