Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 225 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • rasp van ½ citroen
  • ¼ tl zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 150 gr bloem
  • 150 gr Zeeuwse bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • Voor de vulling
  • 275 gr amandelspijs zelfgemaakt of gekocht
  • ½ ei
  • 1 el water
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 ei, losgeklopt
  • 30-36 blanke amandelen, om te garneren

Met dit rondo’s recept kun je zelf heerlijke koeken bakken. Ik vind ze zelf het allerlekkerst als ze versgebakken zijn; de buitenkant is dan heerlijk knapperig en vormt een fijn contrast met de zachte amandelspijsvulling. In dit recept gebruik ik speciale bakringen voor rondo’s, maar je kunt de koeken ook bakken in een cupcakevorm. Ze worden dan iets anders van vorm, maar zeker niet minder lekker! Heb je geen Zeeuwse bloem, vervang deze dan door een zelfde hoeveelheid gewone bloem. Je bakt met dit recept 10-12 rondo’s. 

Kano’s bakken

Met het deeg en de vulling van rondo’s kun je ook kano’s bakken. Gebruik dan in plaats van rondoringen de speciale vormpjes voor een kano koek. Verder is het kano’s recept precies hetzelfde als dit rondo recept.

Wil je nog meer koekjes bakken? In mijn boek Koekjesbijbel vind je ruim 170 koekjesrecepten: van spritsen tot appelkoeken en van bokkepootjes tot krakelingen. Kijk hier voor meer informatie over Koekjesbijbel!

Recept rondo’s

Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng met je handen of een (stand)mixer met deeghaken door elkaar. Meng het halve ei erdoor. Kneed tot slot de beide soorten bloem en het bakpoeder erdoor. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190 °C en vet 10-12 rondoringen van 6-7 centimeter doorsnede of (flexibele) cupcakevormpjes in met boter. Plaats de rondoringen op een met bakpapier beklede bakplaat.

Meng het amandelspijs met het halve ei en het water tot een soepel spijs.

Kneed het deeg kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot 4 millimeter dik. Steek cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de bodems en de helft van de zijkant van de ringen of vormpjes met deeg te bekleden. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bekleed alle vormpjes tot halverwege met het deeg en druk dit goed aan. Verdeel het amandelspijs over de vormpjes.

Rol het overige deeg uit en steek daar cirkels uit die groot genoeg zijn om de bovenkant te bedekken en plaats deze op de spijsvulling. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en druk drie amandelen op de koek.

Rondo’s bakken

Bak de koeken in 23-28 minuten goudbruin en gaar. Laat de rondo’s ongeveer 15 minuten afkoelen, haal ze uit de vormpjes en laat ze verder afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (10)
Liesbeth 2021-03-07 22:10:07

Hallo Rutger,
Het deeg is best plakkerig, dus een crime om uit te rollen en uit te steken op de bakmat. 2e keer op bakpapier geprobeerd, gaat al beter. Deeg langer in de koelkast of de vriezer laten opstijven?
Je zou je de kano’s in kunnen vriezen? Of gaat het mis met ontdooien?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-03-08 10:09:24

Heb je het deeg goed laten rusten in de koelkast en daarna niet te warm laten worden? Meer tips over het deeg uitrollen lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/deeg-uitrollen-bakhulp/

Je kunt kano's heel goed invriezen.

Beantwoorden
Nienke 2021-02-08 11:33:54

Hallo Rutger,

Afgelopen weekend de Rondo's gebakken, erg leuk!
Omdat ik niet zoveel ringen heb, in verschillende batches gebakken en ook verschillende tijd/tempratuur kunnen proberen. Echter Waren ze eigenlijk allemaal wel wat aan de droge kant, en ook wel wat hard. Ligt dit vooral aan de temperatuur of de lengte van bakken? Heb je hier tips voor?

Gr Nienke

Beantwoorden
NI
Rutger 2021-02-08 11:45:26

Hoi. heb je met onder- en bovenwarmte of met hetelucht gebakken. Met hetelucht worden ze wat harder/droger. Daarnaast zijn ze versgebakken ook harder dan als je ze een paar dagen bewaart.

Beantwoorden
Nienke 2021-02-10 17:10:38

Hoi Rutger,
Ik heb met onder en bovenwarmte gebakken.
Ik merk nu inderdaad na een paar dagen ook dat ze minder hard zijn, maar blijf ze wel wat aan de droge kant vinden.

Beantwoorden
NI
Rutger 2021-02-15 14:01:40

Je kunt ze dan wellicht iets minder lang bakken of de vulling iets meer afslappen, desnoods met 1-2 theelepels water.

Beantwoorden
Nienke 2021-02-17 16:56:07

Dank voor de tip!

Beantwoorden
NI
Remco Flik 2021-02-02 20:09:25

Hoi Rutger

Als je de rondo koeken deeg koffie smaak wilt geven wat zijn de verhoudingen dan en kan ik dan bv 50 ml koffie erin stoppen. Of word alles dan te nat

Gr Remco

Beantwoorden
RE
Rutger 2021-02-08 12:16:20

Hoi. Ik zou koffie-extract gebruiken. De exacte hoeveelheid weet ik niet. Hier is het recept: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/vier-manieren-om-zelf-mokka-extract-maken/

Beantwoorden
Irene 2021-01-24 11:15:35

Kan het ook in een cupcake vorm?

Beantwoorden
IR
Rutger 2021-01-25 08:37:34

Zeker, de vorm wordt dan iets anders, maar ze zijn zeker net zo lekker.

Beantwoorden
Sandra 2021-01-22 23:30:11

Ik zie bij ingrediënten bloem en Zeeuwse bloem staan. Bedoel je bij bloem dan patentbloem of tarwebloem. Ik heb patisseriebloem (Soubry). Kan ik dit gebruiken? Ik hoor het graag

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-01-25 08:45:42

Hoi! Bij bloem bedoel ik altijd tarwebloem, maar patentbloem en patisseriebloem kunnen ook prima!

Beantwoorden
Fatima 2020-06-29 04:49:05

Hoi Rutger, ik woon in de USA en kan ook geen witte basterdsuiker vinden. Ze hebben hier wel light Brown sugar and dark brown sugar. Kan ik voor al je recepten light Brown sugar gebruiken. Ik heb gebruik hier, all purpose flour. Dit is denk ik bloem. Hoop ik toch hhh. Bedankt voor je site, als ik in Nederland ben ga ik je boek zeker bestellen. Groetjes uit Boston.

Beantwoorden
FA
Rutger 2020-06-30 14:03:17

Hoi. Je kunt voor dit recept fijne witte kristalsuiker gebruiken of light brown sugar. All purpose flour is prima! Geniet er van!

Beantwoorden
Fatima 2020-07-03 01:00:12

Dank je Rutger voor je snelle reactie.

Beantwoorden
FA
Hanna 2020-06-04 07:46:17

Hi Rutger, ik woon in het buitenland en je kunt hier geen basterd suiker krijgen, (ook geen tarwebloem of zeeuws bloem, maar wel patent bloem en gewone bloem). Veel van je recepten vragen om basterd suiker, en wat kan ik het beste als vervanger gebruiken? Ik heb al redelijk wat van je recepten gemaakt en tot nu toe is de smeuige chocolade taart de favoriet!

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-06-04 14:44:52

Voor witte basterdsuiker kun je fijne witte suiker gebruiken. Voor de gekleurde soorten verschilt dat per land.

Beantwoorden
Lisette 2020-05-27 14:20:58

Wat kosten die rondo ringen en waar kan ik die kopen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-06-01 10:45:59

Je kunt ze bijvoorbeeld hier kopen: https://www.bouwhuis.com/cakering-met-kraalrand-o6-5-x-3cm

Beantwoorden
francy 2020-05-22 19:18:53

Dat ziet er ook weer zo lekker uit. Heb afgelopen tijd juist jouw bakboek gekocht en ben helemaal verslingerd aan al dat lekkers... hoe wordt men dik..hahaha

Beantwoorden
FR
Betsy de graaf 2020-05-22 08:49:48

Hallo Rutger,
Ik woon in het buitenland en ben fen van je .
Nu wil ik de rondjes gaan maken maar kan hier geen patentbloem of zeeuwsbloem kopen .
Hoe kan ik dit oplossen ?

Vriendelijke groeten Betsy de Graaf

Beantwoorden
BE
Rutger 2020-05-25 18:48:31

Hoi! Wat leuk om te horen! Het ligt er een beetje aan welk land, maar iets als patisseriebloem is het beste. Liever geen broodbloem.

Beantwoorden