Ingrediëntenlijst
  • Voor de boterbiesjes
  • 185 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • ¼ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur en losgeklopt
  • 125 gr Zeeuwse bloem
  • 125 gr bloem
  • ½ tl baking soda
  • Verder nodig
  • bloem, v oor het werkblad

In de regelmatig terugkerende rubriek Rutger bakt wat jij wilt ga ik aan de bak met jullie verzoekrecepten. Vorige maand kwam de vraag voor boterbiesjes binnen, een superlekker koekje dat vaak onderdeel is van allerhande koekjes. Ondanks dat ik in mijn Koekjesbijbel ruim 170 recepten heb staan, stond deze daar niet in. Het was namelijk onmogelijk om alle Oud-Hollandse koekjes in het boek te zetten, dat zijn er gewoon te veel. Daarom deel ik hier vandaag dit boterbiesjes recept met jullie! De boterbiesjes zijn heel simpel om te bakken en altijd een succes! In plaats van citroenrasp kun je trouwens ook 1 theelepel vanille-extract gebruiken.

Wat willen jullie dat ik de volgende keer ga bakken? Laat jouw suggestie achter in een reactie onder dit bericht en wie weet deel ik dat recept binnenkort met je!

Bereiding: Boterbiesjes

Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng

Het halve ei erdoor en voeg tot slot de beide soorten bloem en baking soda toe. Kneed alles tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4-5 millimeter. Steek met een hartjesuitsteker (een andere vorm kan ook natuurlijk) hartjes uit het deeg. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in 13-18 minuten goudbruin en gaar. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (12)
Ellen 2019-01-30 20:50:23

Hi Rutger
Ik ben al een poosje aan het zoeken naar spijskoekjesrecepten.
Ik zou graag wat verschillende mogelijkheden uitproberen ;)
Mèt en zonder bloem, met amandelmeel i p v gekochte spijs bv.

Bij de bio winkel vond ik zuivere marsepein, zonder suiker, met honing .
Ik wil proberen dát te gaan gebruiken om spijskoekjes van te bakken.
Zoiets als Weesper Moppen.....(?)
Heb jij daar ervaring mee?

Tot nóg toe heb ik één lekker recept gevonden met spijs.

Ben heel benieuwd naar jouw versie van zoiets ! ;)

Groetjes!

Beantwoorden
EL
Rutger 2019-02-03 09:43:59

Hoi Ellen. In Koekjesbijbel staat een heel hoofdstuk met amandelkoekjes. Van Weespermoppen tot paleisbanket. Ik denk dat daar zeker een aantal geschikte recepten voor je in staan.

Beantwoorden
Agnes 2019-01-24 13:49:25

Jaarmarktkoeken, een traditie in Alphen aan den Rijn.
De koeken worden 1 x per jaar gebakken.
Combinatie van rondodeeg, jam,spijs en spritskoek.

Beantwoorden
AG
Rutger 2019-01-28 10:10:40

Dat klinkt heerlijk! Ik ken ze niet, maar heb er nu wel zin in :)

Beantwoorden
Ingrid 2019-01-22 21:52:35

Kun je ook een recept voor koekjes, cake etc aanbieden met minder tot geen suiker.

Beantwoorden
IN
Gerda 2019-01-22 15:59:40

Hallo Rutger, ik zie dat je Zeeuwse bloem en gewone bloem samen gebruikt, waarvoor is dat? koekjes bak ik eigenlijk altijd met alleen Zeeuwse bloem.

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-01-28 10:12:26

Soms worden koekjes te bros of kruimelig met alleen Zeeuwse bloem, daarom gebruik ik vaak een combinatie van beide.

Beantwoorden
Pauline 2019-01-22 13:27:39

Beste Rutger, ik woon in Frankrijk en kan hier geen basterdsuiker kopen. Wat kan ik daarvoor in de plaats het beste gebruiken?

Beantwoorden
PA
Rutger 2019-01-28 10:13:20

Dan kun je het beste fijne suiker gebruiken.

Beantwoorden
Greet Dullaard 2019-01-22 12:35:29

Kan ik ook gewoon bakpoeder gebruiken en hoeveel gram moet het dan zijn.

Beantwoorden
GR
Rutger 2019-01-28 10:14:02

Met bakpoeder wordt de structuur wel net iets anders, ik zou dan 1 1/4 tl bakpoeder gebruiken.

Beantwoorden
Moon 2019-01-22 12:00:31

Boterbiezen zijn de lekkerste dus ik ben ze gelijk aan t bakken
Nu afwachten of ze net zo lekker smaken als in mn gedachten...

Beantwoorden
MO
DC van Barneveld 2019-01-22 10:31:31

Beste Rutger.
Wat is zeeuwse bloem en waar kun je dat kopen?
Ik ken het niet!

Beantwoorden
DC
Rutger 2019-01-28 10:15:19

Alles over Zeeuwse bloem lees je hier: https://rutgerbakt.nl/inspiratie/ingredienten/zeeuwse-bloem/

Beantwoorden
Lauwy 2019-01-22 10:09:08

Gangmakers,die zijn zo lekker

Beantwoorden
LA
Maureen 2019-01-22 09:42:21

Hoi Rutger, die staan op mijn to do lijstje, bedankt.

Graag zou ik eens een Walnut cake maken zoals ik die in Engeland koop ( wegens gebrek aan juist recept voor de vulling), is normaal een mokka- koffie créme met stukjes walnoot, de cake zelf is grauw van kleur, alvast bedankt voor het meedenken en veel groetjes, Maureen

Beantwoorden
MA
Lian van Gijs 2019-01-22 07:48:29

Apfelstrudel!! Helemaal verliefd op na Oostenrijk!

Beantwoorden
LI
Loes 2019-01-22 07:31:13

Hallo Rutger, nou ik ga ze gauw bakken. Maar een vraagje aan jou.Moeten de koekjes geheel afkoelen voordat ze de trommel ingaan?

Vast bij voorbaat bedankt voor je reactie.
Loes

Beantwoorden
LO
Rutger 2019-01-28 10:16:40

Hoi! Ze moeten inderdaad helemaal afgekoeld zijn voordat je ze in een trommel doet. Tijdens het afkoelen van de koekjes komt er condens vrij. Als dit in een afgesloten trommel vrijkomt wordt dit weer opgenomen door de koekjes en worden ze minder knapperig.

Beantwoorden