Ingrediëntenlijst
  • Voor de boterbiesjes
  • 185 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • ¼ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur en losgeklopt
  • 125 gr Zeeuwse bloem
  • 125 gr bloem
  • ½ tl baking soda
  • Verder nodig
  • bloem, v oor het werkblad

In de regelmatig terugkerende rubriek Rutger bakt wat jij wilt ga ik aan de bak met jullie verzoekrecepten. Vorige maand kwam de vraag voor boterbiesjes binnen, een superlekker koekje dat vaak onderdeel is van allerhande koekjes. Ondanks dat ik in mijn Koekjesbijbel ruim 170 recepten heb staan, stond deze daar niet in. Het was namelijk onmogelijk om alle Oud-Hollandse koekjes in het boek te zetten, dat zijn er gewoon te veel. Daarom deel ik hier vandaag dit boterbiesjes recept met jullie! De boterbiesjes zijn heel simpel om te bakken en altijd een succes! In plaats van citroenrasp kun je trouwens ook 1 theelepel vanille-extract gebruiken.

Wat willen jullie dat ik de volgende keer ga bakken? Laat jouw suggestie achter in een reactie onder dit bericht en wie weet deel ik dat recept binnenkort met je!

Bereiding: Boterbiesjes

Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng

Het halve ei erdoor en voeg tot slot de beide soorten bloem en baking soda toe. Kneed alles tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4-5 millimeter. Steek met een hartjesuitsteker (een andere vorm kan ook natuurlijk) hartjes uit het deeg. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in 13-18 minuten goudbruin en gaar. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen