Ben je op zoek naar een heerlijk havermoutkoekjes recept? Met dit recept maak je super lekkere havermoutkoekjes voor bij de koffie of thee. Of als tussendoortje, of om uit te delen als traktatie. Eigenlijk kun je altijd wel een reden verzinnen om van een zelfgemaakt haverkoekje te genieten. Ik maak deze havermoutkoekjes met rozijnen, dat geeft een smakelijk contrast. De koekjes komen lekker bros en knapperig uit de oven.

Met dit recept kun je zo’n 40 havermoutkoekjes met rozijnen bakken.

Havermoutkoekjes met rozijnen

4 tips voor de lekkerste havermoutkoekjes met rozijnen

  • Voor deze havermoutkoekjes gebruik ik fijne vlokken havermout. Heb je alleen gewone havermout? Je kunt de havermout dan iets kleiner maken door het in een hakmolen of foodprocessor met messen enkele malen te mixen. 
  • Liever geen havermoutkoekjes met rozijnen maken, bijvoorbeeld omdat je geen fan bent van rozijnen? In plaats van rozijnen kun je ook andere gedroogde (zuid)vruchten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan gedroogde cranberry’s, krenten of stukjes gedroogde abrikoos. Uiteraard kun je de rozijnen of andere (gedroogde) vruchten ook helemaal achterwege laten.
  • Lekkere variaties op dit havermoutkoekjes recept: meng wat sinaasappel- of citroenrasp door het koekjesdeeg. Eventueel kun je het vanille-extract dan achterwege laten. 
  • Met dit recept maak je een flinke lading havermoutkoekjes. Je kunt de koekjes gelukkig goed bewaren. Luchtdicht verpakt blijven ze zeker 2 weken lekker. Laat de havermoutkoekjes met rozijnen wel goed afkoelen voordat je ze verpakt.
Havermoutkoekjes met rozijnen

Meer havermoutkoekjes bakken

Naast dit havermoutkoekjes recept heb ik ook vele andere (koekjes)recepten met havermout online staan. Als je op zoek bent naar meer chewy havermoutkoekjes met rozijnen die meer chewy zijn, dan kun je mijn makkelijke havermoutkoeken bakken. Andere lekkere recepten:

Havermoutkoekjes met rozijnen
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • ½ ei
  • 150 gr bloem
  • 125 gr fijne havervlokken
  • 2 tl bakpoeder
  • 80 gr donkere rozijnen, grof gehakt
makkelijke bakboek desk
makkelijke bakboek mob

Zelf haverkoekjes maken – Stap voor stap recept

Voor het deeg voor deze haverkoekjes doe je de boter, lichtbruine basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom. Meng alles door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Meng het halve ei erdoor. Kneed de bloem, de havervlokken en het bakpoeder erdoor en meng als laatst de gehakte rozijnen door het deeg.

Verdeel het deeg in 2 rollen van 4 centimeter doorsnede en verpak deze in plasticfolie. Laat de rollen deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Havermout koekjes met rozijnen bakken

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Haal de deegrollen uit het plastic. Snijd het deeg in plakjes van ongeveer 1 centimeter dik. Leg de deegplakjes met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Bak de havermoutkoekjes in 15-20 minuten goudbruin. Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto’s: Erik Spronk 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (10)
Kathy 2023-03-15 09:28:06

Ziet er heerlijk uit . Kan je de donkere rozijnen ook vervangen door lichte rozijnen? En waarom hak je de rozijnen nog?:-)

Beantwoorden
KA
Rutger 2023-03-16 08:52:37

Je kunt zeker ook lichte rozijnen gebruiken. Zelf vind ik de structuur van iets kleinere stukjes rozijn het lekkerst in deze koekjes, maar je kunt ze natuurlijk ook heel laten.

Beantwoorden
Magda Blok 2023-03-15 14:22:53

Hoi Rutger.
Bij de ingrediënten staat een half ei.
Ik vind dit niet terug in de bereiding van het deeg.
Kun je zeggen wat de bedoeling is.
Bedankt voor al jouw geweldige recepten!!

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-03-16 08:51:56

Excuus, die was ik vergeten te vermelden. Ik heb het aangepast in het recept.

Beantwoorden
Els 2023-03-15 15:16:34

Waar blijft half ei, dat gaat niet door het deeg

Beantwoorden
EL
Rutger 2023-03-16 08:51:49

Excuus, die was ik vergeten te vermelden. Ik heb het aangepast in het recept.

Beantwoorden
Joanna 2023-03-19 11:36:00

Ik heb geen oven meer.
Kan ik creatief zijn met 2 koekenpannen en dan 1 koek per keer bakken? Warm in stukken snijden en dan laten afkoelen? En hoelang bakken dan? Hoe kan ik zien of de koek gaar is?
Of is dit alles helemaal geen optie?

Beantwoorden
JO
Rutger 2023-03-20 14:05:08

Hoi. Daar heb ik geen ervaring mee zelf. Je zou het kunnen proberen, maar het lekkerst worden ze denk ik wel in een oven.

Beantwoorden
Marlou 2023-03-21 19:59:51

Kun je het halve ei ook vervangen door bijv een beetje pindakaas?

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-04-03 07:01:16

Bij dit recept heb ik daar geen ervaring mee, maar volgens mij kan dat prima.

Beantwoorden
Sari Kruk 2023-03-23 11:53:26

Kan ik i.p.v. gewone bloem ook Glutenvrij zelfrijzend bakmeel of amandel meel gebruiken ?

Beantwoorden
SA
Rutger 2023-04-03 07:00:19

Daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar je kunt het zeker proberen. Ik zou dan voor een glutenvrije bloemmix gaan. Of inderdaad glutenvrij zelfrijzend bakmeel en dan het bakpoeder in het recept achterwege laten.

Beantwoorden
Ad van Dongen 2023-03-24 12:27:36

I.p.v.bloem gebruik ik volkorenmeel,smaakt zeker zo lekker en is stukken gezonder.

Beantwoorden
AD
Marja 2023-03-30 20:09:36

Heerlijke koekjes !!!! Worden ze nog knapperiger als je ipv tarwebloem Zeeuwse bloem gebruikt?
Mvg Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-04-03 06:52:22

Hoi Marja. Ze zullen dan nog iets knapperiger worden, maar ik ben bang dat ze dan ook wel heel kruimelig worden. Je kunt het altijd een keer proberen.

Beantwoorden
Els 2023-04-23 12:23:47

Hi Rutger, ik heb volgens de aanwijzingen de koekjes gemaakt. Echter meer dan een uur in de oven gehad bij 175° ze bleven zacht. Nu na 70 min. wel erg lekker.

Beantwoorden
EL
Rutger 2023-04-24 07:26:44

Hoi Els. Koekjes worden pas knapperig tijdens het afkoelen, dus nadat ze uit de oven zijn. 70 minuten is echt veel te lang, daar kunnen ze ook te droog van worden. Als ze mooi goudbruin zijn, dan kunnen ze uit de oven. Tijdens het afkoelen worden ze knapperig.

Beantwoorden
Marry 2023-05-02 12:23:05

Per abuis heb ik er een heel ei in gedaan. Het beslag is nogal smeuïg. Kan ik nog iets toevoegen? Overigens heb ik ze al eens gebakken.

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-05-08 08:52:54

Je zou iets extra bloem kunnen toevoegen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.