Cranberry’s zijn een ideaal ingrediënt om mee te bakken tijdens de feestdagen, maar ook op andere momenten zijn ze heerlijk om te gebruiken. Dit cranberry koekjes recept laat zien waarom. Deze cranberry koekjes zijn heerlijk knapperig en de gedroogde cranberry’s geven een frisse touch. Daarnaast karameliseert de witte chocolade tijdens het bakken, wat de koekjes een extra rijke smaak geeft.
Met dit recept maak je zo’n 30-40 lekkere, brosse cranberry koekjes.
Hoe lang kun je cranberry koekjes bewaren?
Gebakken cranberry koekjes kun je zeker 2 weken bewaren op kamertemperatuur als je ze luchtdicht verpakt. Wil je al wel het deeg maken, maar nog niet de cranberry koekjes bakken? Je kunt het deeg ook heel goed invriezen. Zo zet je voor onverwachte gasten of een plotselinge lekkere trek heel snel versgebakken koekjes op tafel.

- Voor het deeg
- 185 gr boter, op kamertemperatuur
- 125 gr witte basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- ½ ei, losgeklopt
- 250 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 125 gr witte chocolade, grof gehakt
- 80 gr gedroogde cranberry’s
Zelf cranberry-chocolade koekjes maken
Doe de boter, witte basterdsuiker, het vanille-extract en het zout in een kom en meng dit door elkaar. Dat kun je doen met je handen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Meng het halve ei erdoor. Voeg vervolgens de bloem en het bakpoeder toe en kneed alles kort tot een deeg. Kneed er tot slot de gehakte witte chocolade en de gedroogde cranberry’s door.
Maak van het deeg twee rollen met een doorsnede van 4-5 centimeter. Verpak de deegrollen in plasticfolie en laat ze minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Cranberry koekjes bakken
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de deegrol in plakjes van 1 centimeter dik en leg deze met wat tussenruimte op de bakplaat. Bak de cranberry-chocolade koekjes in 18-23 minuten goudbruin en gaar. Leg de koekjes na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Dag Rutger, ik bak al heel lang de pistache koekjes met cranberry's uit je koekjesbijbel, maar deze variant kende ik nog niet, heel erg lekker ook!. Een vraag, heb nu net een dubbele lading deeg voor je manchego/tijm koekjes klaarstaan maar kan ze door omstandigheden even niet bakken. Kan dit deeg ook in de vriezer bewaard worden?
groet! Jan
Beantwoorden
Als ik ze er 18 minuten in laat zijn ze praktisch verbrand, klopt die tijd wel? Ik weet dat de temperatuur in mijn ovens klopt, bij andere van jouw recepten gebeurd dit niet?
BeantwoordenHi! Dat is heel gek, de tijd klopt echt. Elke oven is natuurlijk anders, maar met 18 minuten verbrand zou niet moeten kunnen eigenlijk. Heb je ze dunner gesneden? Of gebruik je hete lucht? Dat kan beide een reden zijn dat ze eerder donker kleuren.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.