Bladerdeeg: het is een heerlijk ingrediënt om hartige of zoete lekkernijen mee te maken. Ga je aan de slag met een van mijn recepten of wil je gewoon wat meer weten over dit deeg? In dit artikel beantwoord ik 13 veelgestelde vragen over bladerdeeg:

 1. Wat is bladerdeeg?
 2. Waar is bladerdeeg van gemaakt?
 3. Welke soorten bladerdeeg zijn er?
 4. Wat is beter: bladerdeeg kopen of maken?
 5. Waar koop je koelvers bladerdeeg?
 6. Hoe gebruik je koelvers bladerdeeg?
 7. Op welke temperatuur bak je bladerdeeg in de oven?
 8. Hoe lang moet bladerdeeg in de oven?
 9. Waarom is mijn bladerdeeg niet gaar?
 10.  Kan je zelfgemaakt bladerdeeg invriezen?
 11. Wat is het verschil tussen bladerdeeg en filodeeg?
 12. Kan je bladerdeeg blindbakken?
 13. Hoe kan je bladerdeeghapjes het beste bewaren?

Wat is bladerdeeg?

Bladerdeeg bestaat uit laagjes deeg en een vetstof. Deze gelaagde structuur zorgt ervoor dat het deeg tijdens het bakken mooi rijst en dat het deeg krokant bakt. Niet voor niets noemen de Fransen het mille-feuille, wat duizend lagen betekent. 

Het deeg voor bladerdeeg bestaat uit bloem, water, een kleine hoeveelheid vetstof en zout. Na het kneden wordt dit deeg uitgerold, bedekt met een plak vetstof en zo vaak uitgerold en dubbelgevouwen dat er heel veel dunne laagjes ontstaan. Dit proces heet toeren van het bladerdeeg.

Alles over bladerdeeg

Waar is bladerdeeg van gemaakt?

Traditioneel wordt bladerdeeg gemaakt met roomboter, maar je kunt ook een andere vetstof gebruiken. Tegenwoordig is er bijvoorbeeld veel koelvers of diepvries bladerdeeg te koop met alleen plantaardige ingrediënten. Zo is het bladerdeeg van Tante Fanny bijvoorbeeld ook plantaardig en vegan. Wil je zelf aan de slag? In mijn basisrecept voor bladerdeeg gebruik ik roomboter, maar ik heb ook een (vegan) recept voor bladerdeeg met margarine

Welke soorten bladerdeeg zijn er?

Er zijn verschillende soorten bladerdeeg te koop of zelf klaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan de traditionele roomboter bladerdeeg of een bladerdeeg met margarine. Daarnaast heb je ook nog getoerd gerezen bladerdeeg, wat een combinatie is van bladerdeeg en brooddeeg. Dit deeg wordt bijvoorbeeld gebruikt voor croissants of chocoladebroodjes. Heb je weinig tijd? Gebruik dan mijn snelle bladerdeeg recept

Wat is beter: bladerdeeg kopen of maken?

Zelf bladerdeeg maken is erg leuk om te doen, maar wel tijdrovend en bewerkelijk. Vooral het vele rusten tussendoor maakt dat het best wat tijd kost om dit deeg te maken. Laat je het deeg niet lang genoeg rusten en koelen tussen de verschillende toeren of werk je te langzaam? Dan bestaat het risico dat de vetstof te warm wordt, waardoor de mooie laagjes verdwijnen.

Online cursus bladerdeeg maken

Tip: in mijn online cursus bladerdeeg neem ik je stap voor stap mee in het proces. Ik leer je alles over bladerdeeg en geef je handige tips en tricks! Natuurlijk laat ik je ook zien hoe je bladerdeeg verwerkt in verschillende recepten.

Je hoeft zeker niet altijd bladerdeeg te maken als je dit deeg nodig hebt voor een lekker recept. Of je zelfgemaakt of gekocht bladerdeeg gebruikt, is vooral iets wat je zelf beslist. Zelf gebruik ik vaak het koelverse bladerdeeg van tante Fanny. Dit deeg zit al bakpapier, wat erg handig is als je het uit de verpakking haalt. Je kunt het direct gebruiken, want omdat het koelvers is hoef je het niet eerst te laten ontdooien.

Waar koop je koelvers bladerdeeg?

Koelvers bladerdeeg koop je in de meeste supermarkten en hetzelfde geldt voor diepvries bladerdeeg. Ben je specifiek op zoek naar het koelverse bladerdeeg van Tante Fanny? Dit bladerdeeg vind je bij de meeste supermarkten, in de koeling. Het ligt vaak in de buurt van de verse pizza’s en gekoelde afbakbroodjes.

Hoe gebruik je koelvers bladerdeeg?

Haal koelvers bladerdeeg ongeveer 10 minuten voor gebruik uit de koelkast. Dit zorgt ervoor dat je het zonder scheurtjes kunt uitrollen. Let er wel op dat je het bladerdeeg niet te lang op kamertemperatuur houdt, anders wordt het te zacht. Als je het niet binnen 10 minuten gaat gebruiken, laat het dan nog in de koelkast liggen.

En goed om te weten: het koelverse bladerdeeg van Tante Fanny is ook prima in te vriezen, zodat je altijd deeg op voorraad hebt om iets lekkers te bakken. Haal het ingevroren bladerdeeg ook op tijd uit de vriezer, zodat het op kamertemperatuur komt. Maar let op: dit gaat vrij snel. Let dus op dat je het deeg niet te lang op het aanrecht laat liggen, dan wordt het te zacht en is het lastig te gebruiken.

Alles over bladerdeeg

Op welke temperatuur bak je bladerdeeg in de oven?

Bladerdeeg moet redelijk heet gebakken worden. De beste oventemperatuur is tussen de 180 °C en 220 °C, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van het recept en jouw oven. Een hartige taart met vulling bak je bijvoorbeeld langer en op een iets lagere temperatuur dan bijvoorbeeld een plaattaart.

Hoe lang moet bladerdeeg in de oven?

Hoe lang bladerdeeg gebakken moet worden, is net als de temperatuur afhankelijk van het recept en jouw oven. Een quiche met vulling heeft veel meer baktijd nodig dan kleine bladerdeegkoekjes. Gemiddeld is puur bladerdeeg – zonder vulling en in een enkele laag – na 15-20 minuten goudbruin, knapperig en gaar. Zodra je het bladerdeeg belegt, gevuld of anderszins verwerkt wordt de baktijd langer.

Alles over bladerdeeg

Waarom is mijn bladerdeeg niet gaar?

Niet gaar bladerdeeg kan meerdere oorzaken hebben. De oventemperatuur kan te laag zijn of de baktijd te kort. Heb je een vochtige vulling of topping gebruikt? Dit speelt ook een belangrijke rol bij het bakken. Bij een bladerdeegtaart met een vochtige vulling is het lastiger om de bodem goed gaar te krijgen. 

Om dit te verbeteren is het een optie om het deeg eerst blind te bakken. Een andere mogelijkheid is – als je onder- en bovenwarmte gebruikt – dat je het baksel laag in de oven plaatst. Op die manier krijgt het veel warmte van onderen met een gaardere bodem als gevolg.

Kan je zelfgemaakt bladerdeeg invriezen?

Koelvers bladerdeeg is goed in te vriezen, maar is dit ook mogelijk met zelfgemaakt bladerdeeg? Het antwoord is: ja, dit kan zeker. Een voordeel is dat het sowieso al makkelijker is om met grotere hoeveelheden te werken als je zelf bladerdeeg maakt. Het is dus geen probleem om een recept te verdubbelen of verdrievoudigen. Wat je niet direct gebruikt, vries je dan eenvoudig in voor een later moment.

Wat is het verschil tussen bladerdeeg en filodeeg?

Bladerdeeg en filodeeg zijn twee soorten deeg waar je heerlijke lekkernijen mee kunt maken, maar wat is het verschil precies? Er zijn een aantal duidelijke verschillen. Waar bladerdeeg uit meerdere laagjes bestaat, is filodeeg slechts één laag dik. Of beter gezegd: flinterdun. Bladerdeeg wordt meestal gemaakt met roomboter of margarine, bij filodeeg is dat niet het geval.

Door de vele laagjes deeg en boter is bladerdeeg heerlijk luchtig en vrij vettig. Filodeeg is daarentegen juist onwijs dun en het wordt lekker knapperig. Van het flinterdunne filodeeg maak je trouwens ook eenvoudig laagjes. Dit doe je door meerdere plakjes filodeeg over elkaar te leggen, vaak smeer je er dan ook wat gesmolten boter tussen.

Wil je in een recept filodeeg vervangen door bladerdeeg, of andersom? Dat kan niet zomaar, de smaak en textuur zullen heel anders worden.

Alles over bladerdeeg

Kan je bladerdeeg blindbakken?

Maak je een taart van bladerdeeg met een vochtige vulling? Door het vocht van de vulling kan het lastig zijn om de bladerdeeg bodem goed gaar te krijgen. Dit probleem is te voorkomen je door de bladerdeeg bodem eerst blind te bakken voordat je de vulling toevoegt. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan mijn artikel over blindbakken.

Hoe kan je bladerdeeghapjes het beste bewaren?

Gebak of hapjes met bladerdeeg zijn heel goed te bewaren. Afhankelijk van de vulling doe je dat op kamertemperatuur of in de koelkast. Zorg ervoor dat je het gebak of de hapjes luchtdicht verpakt, bijvoorbeeld in een plastic bak(je) of zak. Ook zijn bijna alle gebakken producten heel goed in te vriezen. Wil je ze voor het serveren weer knapperig, piep ze dan nog vlak voor het serveren op in een oven van zo’n 180 °C. 

Wil je bladerdeeg na het bakken vullen of garneren met bijvoorbeeld banketbakkersroom of slagroom? Doe dit zo kort mogelijk van tevoren. Door het vocht uit de room wordt het gebakken deeg namelijk minder krokant.

Op zoek naar inspiratie voor de lekkerste hapjes of recepten met bladerdeeg? Bekijk dan al mijn bladerdeeg recepten: van zoet tot hartig en van klein tot groot, je vindt daar altijd wel iets lekkers om mee aan de slag te gaan.

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Tante Fanny

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (36)
Tally 2019-03-10 08:47:34

Heel jammer dat Tante Fanny nog steeds geen roomboterbladerdeeg maakt. Daarom gebruik ik de plakjes roomboterbladerdeeg van Koopmans. Die vind ik veel lekkerder.

Beantwoorden
TA
Jolanda 2019-03-10 10:48:33

Dat maken ze wel, maar verkopen ze helaas niet in Nederland.

Beantwoorden
JO
Wia Luiken 2019-03-11 06:55:46

Bij de plus,hebben ze wel bladerdeeg met roomboter.Alleen een ander merk.

Beantwoorden
WI
Marijke Linn 2019-03-10 08:56:45

Bij welke winkel of super in arnhem kan je " tante "Fanny" kopen.

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-03-11 17:30:35

Op deze pagina vind je de verkooppunten: https://www.tantefanny.nl/tante-fanny-holland-bladerdeeg/

Beantwoorden
Anita 2019-03-10 10:48:09

Waar kan je toerneerboter kopen (als particulier) om zelf bladerdeeg te maken? Hoe dat moet, heeft Rutger kort geleden uit de doeken gedaan. Ik ben op zoek naar die toerboter. Bedankt voor reacties!

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-03-11 17:28:43

Toerboter is als particulier heel lastig te verkrijgen helaas. Sommige groothandels hebben het geloof ik wel, maar daar kom je alleen met een bedrijfspas binnen.

Beantwoorden
Robin 2019-03-10 13:33:16

Leuk, informatief artikel!

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-08-16 01:08:06

Dankjewel! En graag gedaan!

Beantwoorden
Dominic de Vreeze 2019-03-10 13:34:51

Handig om te weten. Zeker een keer uitproberen :-).

Beantwoorden
DO
Cobi van der Worp 2019-03-11 06:58:35

Wat een heldere uitleg. Ik ben fan van Rutger bakt. Dank je wel voor al die mooie en heerlijke recepten.

Beantwoorden
CO
Rutger 2019-03-11 17:26:07

Dankjewel! En graag gedaan!

Beantwoorden
Gertho 2019-03-11 13:04:25

Van appelflappen tot andere gerechten ,bladerdeeg heb ik altijd in de diepvries.

Beantwoorden
GE
Els 2019-03-18 12:17:38

Hoop dat hier ook een keer roomboterbladerdeeg op rol komt.

Beantwoorden
EL
Guusje 2019-12-15 16:27:42

Ik maak bladerdeeg dakjes voor op de soep. Kan ik deze dagen van tevoren maken en hoe bewaar ik ze dan??

Beantwoorden
GU
Rutger 2019-12-16 10:42:24

Het lekkerste zijn ze altijd zo vers mogelijk. Als je ze eerder bakt, bak ze dan goed droog en bewaar ze luchtdicht. Voor het serveren kun je ze ook altijd nog even oppiepen in de oven.

Beantwoorden
Adri 2019-12-20 11:57:12

Kan ik appelroosjes twee dagen van tevoren maken?

Beantwoorden
AD
Rutger 2019-12-20 15:06:34

Ze worden er niet lekkerder en mooier op. Zie je kans om ze korter van tevoren te maken?

Beantwoorden
Paula 2020-01-10 23:52:44

Kan ik ook speltbloem gebruiken om bladerdeeg te maken? Alvast bedankt!

Beantwoorden
PA
Rutger 2020-01-14 09:17:41

Zelf heb ik dat nog nooit geprobeerd, maar ik ga er van uit dat dit prima kan.

Beantwoorden
Roger 2020-05-03 10:01:52

Beste Rutger, Vers gekocht bladerdeeg moet/mag dit nog getoerd worden om croissants te maken, of kan dit direct vanuit de verpakking?

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-05-06 13:27:04

Voor croissants wordt gerezen bladerdeeg gebruikt, dat is iets anders en minder vaak getoerd dan gewoon bladerdeeg. Alles over gerezen bladerdeeg lees je hier: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/getoerd-gerezen-bladerdeeg-maken-recept/

Beantwoorden
Pauline 2020-05-17 16:08:53

Kan ik afgebakken bladerdeeg hapjes met gehakt in de koelkast bewaren ?

Beantwoorden
PA
Rutger 2020-05-20 11:24:20

Zeker. Het is wel lekker om ze voor het serveren nog even op te piepen in de oven.

Beantwoorden
Brigitte 2020-05-23 18:48:47

Kan ik chocolade broodjes al de avond van te voren klaarzetten, zodat mijn dochter ze de volgende ochtend in de oven kan doen?

Beantwoorden
BR
Marleen Janssens 2022-11-05 19:50:03

Laat nog n uurtje rijzen

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-05-25 18:44:39

Als je het afgedekt in de koelkast bewaard moet dat kunnen.

Beantwoorden
Sanne 2020-07-04 21:45:35

Ik heb koelvers bladerdeeg van tante Danny ingevroren, hoe kan ik dit het beste ontdooien? In de koelkast of er buiten en hoe lang duurt het ongeveer?

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-07-06 16:40:09

Dit kun je het beste in de koelkast ontdooien. Haal het de avond voordat je het gaat gebruiken uit de vriezer en leg het in de koelkast, dan is het de volgende dag klaar om te verwerken.

Beantwoorden
Gillis 2020-07-17 23:38:27

Kan ik van dit bladerdeeg tompoezen maken?

Beantwoorden
GI
Rutger 2020-07-20 10:33:33

Dat kan heel goed! In dit artikel maakte ik er een tompoucetaart van: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/tompouce-taart-recept/

Beantwoorden
Shal 2020-11-20 14:19:25

Hallo,

Kan ik de bladerdeeg ook frituren?

Beantwoorden
SH
Rutger 2020-11-22 09:40:50

Dat kan heel goed, zoals bijvoorbeeld bij deze appelbeignets: https://rutgerbakt.nl/oud-en-nieuw-recepten/appelbeignets-van-bladerdeeg-bakken-recept/

Beantwoorden
Annick 2021-01-03 11:19:56

hoelang kan je ontdooid bladerdeeg bewaren?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-01-11 10:59:26

1-2 dagen in de koelkast, niet veel langer.

Beantwoorden
Ilse Swannet 2021-03-13 16:27:17

Heb nu gesneden vers bladerdeeg voor koffiekoeken... hoe vries ik deze het beste in om er daarna cremekoeken van te maken? Heb 10 plakjes, tss de plakjes bakpapier leggen? En dan samen in... inpakken?

Beantwoorden
IL
Rutger 2021-03-15 10:50:32

Dat klinkt als een goed plan! Je kun ze altijd ook eerst invriezen op het bakpapier en dan later inpakken in bijvoorbeeld plasticfolie. Als het deeg eenmaal bevroren is, kun je het makkelijker inpakken.

Beantwoorden
Danielle 2021-04-29 16:02:07

Kan kant en klaar bladerdeeg zuur ruiken uit verpakking?

Beantwoorden
DA
Rutger 2021-05-03 09:01:54

Dat vind ik een lastige vraag, het is mij nog nooit opgevallen.

Beantwoorden
Kristin vereycken 2021-05-04 13:19:49

Kan ik een bladerdeeg dubbel gebruiken om de bodem van mijn quiche dikker te maken ?

Beantwoorden
KR
Rutger 2021-05-10 08:19:56

Het kan, maar ik zou er wel mee uitkijken. De kans dat de bodem dan niet goed gaar wordt is namelijk wel groot dan.

Beantwoorden
Chris verdin 2021-05-15 21:33:42

Kan men bladerdeeg blind bakken?

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-05-17 09:20:31

Dat kan heel goed! Hier lees je alles over blindbakken: https://rutgerbakt.nl/how-tos/blindbakken-how-to/

Beantwoorden
Nicole 2021-05-26 21:12:31

ik wil morgenavond hartige taart op tafel zetten, maar heb die helaas vanavond al moeten voorbereiden.
Is het beter om deze vanavond al te bakken? Of beter in de koelkast bewaren en morgen bakken??

Beantwoorden
NI
Rutger 2021-05-31 10:30:14

Ik zou de taart gelijk bakken en dan de avond zelf nog even kort oppiepen.

Beantwoorden
Suzan 2021-10-12 11:37:53

Kun je ook appelflap maken vaan taart deeg plakjes?

Beantwoorden
SU
Rutger 2021-10-13 10:14:07

Dat kan, maar ze worden dan wel heel anders van smaak en structuur.

Beantwoorden
Mary 2021-10-13 19:48:10

Ik heb van de week bladerdeeg gebruikt en gevuld met een half om half gehakt mengsel met venkel. (Een soort van worstenbroodjes als het ware) Het viel mij op dat de onderkant helaas niet knapperig werd. Heb je hier toevallig een trucje voor? Gehakt van tevoren rullen en laten uitlekken? Dan pas vullen?
Ben erg benieuwd

Beantwoorden
MA
Marleen Janssens 2022-11-05 19:48:53

Probeer eens wat broodkruim op bodem te strooien,neemt het vocht op

Beantwoorden
MA
Dorthy 2021-10-23 15:38:58

Wellicht proberen om bakplaat eerst goed voor te verwarmen.

Beantwoorden
DO
Rutger 2021-10-18 08:44:12

Dat is altijd lastig met een nattere vulling in bladerdeeg. Je kunt de bakplaat wat lager in de oven zetten, zodat de bodem meer warmte krijgt.

Beantwoorden
Maia 2021-11-21 19:55:43

Hoe krijg ik een krokant laagje op de appelflap gebruik ik de verkeerde suiker?

Beantwoorden
MA
Joke 2022-03-06 12:54:24

De flappen bedekken met victoria beslag voordat ze de oven in gaan.

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-11-25 14:37:49

Eerst met ei bestrijken en dan kristalsuiker erover strooien.

Beantwoorden
Dirk 2022-01-01 13:06:46

Mijn bladerdeeg is stuk gegaan in de diepvries.
Kan ik dit nog herstellen door alles bijen te nemen en opnieuw te kneden?

Beantwoorden
DI
Rutger 2022-01-04 14:27:07

Dat gaat helaas niet, dan zijn alle laagjes verdwenen.

Beantwoorden
versompel 2022-01-24 16:17:35

kan ik de bladerdeeg gebruiken om pizza te maken??

Beantwoorden
VE
Rutger 2022-01-31 19:57:26

Dan wordt het meer een plaattaart. Ik zou pizzadeeg gebruiken: https://rutgerbakt.nl/alle-recepten/zelf-pizzadeeg-maken-recept/

Beantwoorden
Philippe 2022-02-20 21:28:02

Jouw advies was zeer goed en geslaagde kaneelkoekjes gemaakt. Geen onzin of reclamestunt maar geslaagd advies. Top gedaan

Beantwoorden
PH
Bart 2022-05-12 13:53:16

hoe komt het dat bladerdeeg zonder suiker gedecoreerd een totaal andere bakaard heeft zoals bijvoorbeeld schelpen/korstbodems.

Beantwoorden
BA
Rutger 2022-05-16 14:26:50

De suiker is een extra gewicht op het deeg, en gaat karamelliseren, waardoor het net anders bakt.

Beantwoorden
Dimitri 2022-05-21 07:40:35

Hoe komt het dat de bladerdeeg enorm aan het bakpapier bleef plakken? Bij het maken van aperitiefhapjes kreeg ik de deeg moeilijk van het bakpapier. Zou deze te vers geweest zijn?

Beantwoorden
DI
Rutger 2022-05-22 17:45:09

Dat is gek. Hadden de hapjes lang genoeg gebakken? Dan zouden ze zeker los moeten laten van het deeg.

Beantwoorden
Van der Tuuden 2022-05-26 21:41:59

Ja, het is leuk en fijn, dat kant en klare bladerdeeg…
Maar: vaak palmvet als ingrediënt.
ROOMBOTER moet het zijn!
Dus gewoon zelf maken!

Beantwoorden
VA
Monique De Roo 2022-08-09 11:26:33

Kan ik bladerdeeg een dag vooraf afbakken om de volgende dag te vullen?
Voor fruittaart bijvoorbeeld.
Groetjes Monique

Beantwoorden
MO
Rutger 2022-08-18 13:46:25

Dat kan prima.

Beantwoorden
Evy Heylen 2022-10-25 15:26:27

Ik heb 3 pakken bladerdeeg van de lild in de koelkast liggen en die zijn al vervallen van 8 oktober, kan ik deze dan nog gebruiken of best weg gooien ik heb ze nooit ingevroren?
MVG

Beantwoorden
EV
Rutger 2022-10-26 15:28:10

Dat kan ik vanaf hier helaas niet zeggen. Kijk en ruik goed, en bij twijfel niet gebruiken. De datum is al wel even verlopen.

Beantwoorden
Hannie 2022-11-03 18:41:25

Hallo heb perongeluk een tussenvel van bladerdeeg meegebakken kan dat kwaad

Beantwoorden
HA
Anita 2022-11-29 19:52:06

Ik heb een hartige taart gebakken met bladerdeeg, maar houdt een stuk over. Kan ik dat invriezen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-12-01 15:01:07

Zeker

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.