Wie houdt er niet van kaasstengels? Lekker bij de borrel, bij een kop soep of gewoon als tussendoortje. Het is een heerlijk hapje en kaasstengels zijn echt super makkelijk zelf te maken. Voor dit recept heb je maar een paar ingrediënten nodig: bladerdeeg, een ei en geraspte kaas. 

Wil je wat extra’s doen? Je kunt de kaasstengels voordat ze de oven ingaan ook nog bestrooien met iets anders, zoals maanzaad, sesamzaad, nigellazaad of zonnebloempitten. Zelf bestrooi ik de kaasstengels vlak voor het bakken graag met nog wat extra kaas. Liever bladerdeeg stengels zonder kaas? Dan kan je de kaas ook helemaal achterwege laten en zoute stengels maken door het deeg met (grof) zeezout te bestrooien.

Met diepvriesbladerdeeg kun je 5 kaasstengels maken van 2 plakjes bladerdeeg. Met dit recept maak je 20 kaasstengels.

Welke kaas gebruiken voor kaasstengels?

Het lekkere aan zelf kaasstengels maken van bladerdeeg? Dat je volop kunt variëren met kaassoorten en andere toevoegingen. In dit recept gebruik ik oude kaas, maar je kunt ook (jong-)belegen kaas gebruiken als je dit lekkerder vindt. Houd er wel rekening mee: hoe ouder de kaas is, des te lekkerder en intenser de kaassmaak wordt. 

Tip: je kunt voor dit kaasstengel of kaastwister recept ook heel goed Parmezaanse kaas gebruiken.

Kaasstengels maken met bladerdeeg

Je kunt zelf bladerdeeg maken, maar ik gebruik meestal diepvries bladerdeeg voor dit kaasstengels recept. Dat vind ik het makkelijkst. Wil je wel zelf deeg maken, maar heb je weinig tijd? Volg dan mijn stappenplan voor snel bladerdeeg maken.

Extra lekkere kaasstengels

Tip: een veelgebruikte methode voor kaasstengels maken, is bladerdeeg bestrooien met kaas, dat in repen snijden en vervolgens bakken. Dit geeft prima bladerdeegstengels, maar het kan lekkerder. Ik strooi de kaas niet alleen op het bladerdeeg, maar ook ertussen. Dit geeft de kaasstengels een extra lekkere structuur en heerlijke kaassmaak.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de bladerdeeg kaasstengels
  • 8 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
  • 1 ei, losgeklopt
  • 150 gr oude kaas, geraspt
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Zelf kaasstengels maken

Bekleed een bakplaat met bakpapier. 

Bestrijk een plakje bladerdeeg met wat losgeklopt ei en strooi daar wat geraspte kaas op. Bestrijk een tweede deegplakje met ei en leg dit met de met ei bestreken zijde op de kaas. Bestuif het werkblad licht met bloem en rol de deegplakjes met de kaas ertussen iets uit, in één richting. Rol net zo lang tot de plakjes 1½ keer zo lang zijn geworden, zo’n 18 centimeter dus. Snijd het deeg in 5 lange stroken, dit gaat het makkelijkst met een pizzasnijder, maar het kan natuurlijk ook gewoon met een mes. 

Pak de stroken één voor één op, houd de bovenkant vast en draai de onderkant een paar keer rond, zodat de stengel gedraaid is. Leg de gedraaide stengel op de beklede bakplaat. Herhaal dit met de andere plakjes deeg. Zet de bakplaat met de gedraaide kaasstengels / kaastwisters 15-30 minuten in de koelkast. 

Kaasstengels bakken

Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. 

Bestrijk de bladerdeeg kaasstengels met wat losgeklopt ei en strooi er nog wat geraspte kaas over. Bak de kaasstengels in 15-20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Aan het eind van de baktijd kun je de oventemperatuur verlagen naar 150 °C en de stengels nog 5-10 minuten langer bakken. Zo krijg je extra krokante kaasstengels, zonder dat ze te donker worden van kleur. Hierdoor zijn ze ook beter te bewaren. Laat de bladerdeeg kaasstengels afkoelen op een rooster en bewaar ze luchtdicht verpakt. 

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (3)
ankie van der kruk 2021-03-14 12:17:57

Hoe kun je deze kaasstengels bewaren?? Niet voor lang maar een paar dagen?? Zonder dat zij zacht worden??

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-03-15 10:48:51

Zorg ervoor dat je ze goed krokant hebt gebakken, dus ook het drogen op de lagere temperatuur. Dan kun je ze luchtdicht verpakt bewaren. Worden ze toch zacht, dan kun je ze altijd nog 5-10 minuten bakken op 150 °C.

Beantwoorden
Patricia 2021-03-14 22:43:21

Hoi Rutger
Ik maakte, nou ja probeerde, de kaasstengels altijd met een rol vers bladerdeeg. Dat werd steeds een fiasco. Zo jammer en zonde.
Waarom lukt het, denk je, met de bladerdeeg beter? Zo op je foto te zien zijn dat de kaasstengels die ik voor ogen heb om te maken.
Dat verse bladerdeeg is ook niet fijn om bv appelflappen te maken.
Heb jij enig idee hoe dat kan?

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-03-15 10:46:47

Hoi. Op zich kun je de stengels ook gewoon met koelvers bladerdeeg maken, alleen door het formaat vind ik plakjes voor dit recept handiger. Ik heb geen idee waarom het lastig gaat om de stengels van koelvers bladerdeeg te maken.

Beantwoorden
Hoi 2022-11-23 20:12:35

Super lekker om te eten en leuk om te bakken alleen heb je wel veel bladerdeeg nodig.

Beantwoorden
HO

U kunt niet meer reageren.