Hartige bladerdeegkoekjes zijn altijd een populaire keuze bij een borrel en ook erg geliefd bij kinderen. Je kunt hartige koekjes van bladerdeeg heel goed van tevoren maken en het is een leuk proces om kinderen bij te betrekken. In de supermarkt vind je ook hartige bladerdeegkoekjes of -stengels in allerlei soorten en smaken, maar zelfgemaakt zijn ze zoveel lekkerder!
Ik heb het over hartige bladerdeegkoekjes, maar eigenlijk maak je met dit recept bladerdeegstengels. Deze stengels zijn eigenlijk nog veel leuker en feestelijker dan een gewoon koekje!
Dit bladerdeegkoekjes recept is goed voor zo’n 30 stuks.
Variëren met de topping
Het leuke aan dit basisrecept voor hartige bladerdeegstengels is dat je volop kunt variëren. De topping bepaalt uiteindelijk de smaak van de koekjes en met deze topping kun je alle kanten op. Ga je voor bladerdeegstengels met sesamzaad of maanzaad, of toch liever voor bladerdeegstengels met gehakte noten zoals amandelen of cashewnoten. Ook lekker: zonnebloempitten of pompoenpitten als topping op de bladerdeegstengels. Voor een extra smaakvol koekje kun je ook geraspte kaas of grof zeezout gebruiken om de topping mee te verrijken.
Bekijk ook twee andere hartige koekjes van bladerdeeg die ik al eerder deelde: deze kaasvlinders en deze kaasstengels. Probeer ook zeker eens een zoete variant met bladerdeeg, zoals deze Victoriastengels.
Een hartig koekje van eigen (blader)deeg
Met zelfgemaakt bladerdeeg zijn deze koekjes echt het allerlekkerst. Gebruik mijn bladerdeeg recept of ga voor dit snelle bladerdeeg. Wil je het bladerdeeg niet zelf maken, dan kun je een rol koelvers bladerdeeg of 6 plakjes diepvries bladerdeeg gebruiken.
Kan je wel wat extra tips en advies gebruiken over het maken van bladerdeeg? Samen met Delicious heb ik een online masterclass bladerdeeg ontwikkeld. In deze masterclass laat ik je op verschillende manieren zien hoe je zelf het perfecte bladerdeeg maakt en ik geef je tips en tricks. Erg handig: de online masterclass kun je op eigen tempo volgen!
Oventemperatuur voor bladerdeegstengels
Deze hartige bladerdeegkoekjes worden eerst gebakken op 200 °C, totdat het bladerdeeg mooi gerezen en goudbruin van kleur is. Daarna wordt de oventemperatuur verlaagd, zodat de koekjes goed droog kunnen bakken. Dit maakt de bladerdeeg koekjes extra lekker knapperig en zorgt ervoor dat je ze ook lang kunt bewaren. Laat de koekjes na het bakken afkoelen op een rooster. Zo kan alle condens die tijdens het afkoelen vrijkomt goed ontsnappen en kun je genieten van heerlijk knapperige koekjes.
Hoe kan je deze hartige bladerdeegstengels bewaren?
Luchtdicht verpakt kun je deze hartige bladerdeegkoekjes 2-3 weken bewaren. Je kunt de koekjes ook (heel goed luchtdicht verpakt) 2-3 maanden invriezen. Het is heel lekker om de koekjes voor het serveren nog 4-6 minuten op te piepen in een oven van 180 °C. Zo worden ze extra knapperig en dus extra lekker.
- Voor de hartige bladerdeegkoekjes
- ½ recept bladerdeeg of ½ recept snel bladerdeeg
- bloem voor het werkblad
- Voor de topping
- 1 ei, losgeklopt
- (een combinatie van) sesamzaad, maanzaad, komijnzaad, nigellazaad, grof gehakte amandelen, grof gehakte cashewnoten, geraspte kaas, grof (zee)zout
Zelf hartige bladerdeegstengels maken
Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van 25×30 centimeter, met een dikte van 2-3 millimeter. Gebruik je koelvers bladerdeeg, of bladerdeeg uit de vriezer, dan hoef je het deeg niet uit te rollen. Dit kun je zo uit de verpakking gebruiken.
Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bestrooi het met (een combinatie van) de topping(s). Druk de topping met behulp van een deegroller heel licht aan. Rol dus voorzichtig over het deeg, zodat de topping goed aan het bladerdeeg plakt. Druk niet te hard.
Snijd het deeg eerst in 3 banen van 10 centimeter breed en snijd die vervolgens in reepjes van 2½ centimeter breed. Zelf vind ik dat het makkelijkst gaan met behulp van een pizzasnijder. Je eindigt dus met 30 reepjes van 10 bij 2½ centimeter. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze 15-30 minuten rusten (bij warm weer in de koelkast).
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bak de bladerdeegstengels in 15-20 minuten goudbruin. Verlaag vervolgens de oventemperatuur naar 150 °C en laat de koekjes nog 10-20 minuten drogen, tot ze helemaal krokant zijn. Laat de hartige bladerdeegkoekjes afkoelen op een rooster.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hi. Met het bakken van deze koekjes in een airfryer heb ik geen ervaring, dus dat kan ik niet zeggen.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.