Heerlijk van smaak, bros én krokant: deze manchegokoekjes met tijm zijn ontzettend lekker. De manchego in het koekjesdeeg zorgt voor een bladerende werking tijdens het bakken. Een goed glas rode wijn en een schaal van deze smaakvolle koekjes, meer heb je niet nodig!

Dit recept is goed voor 30-40 hartige koekjes met manchego en tijm.

Manchegokoekjes met tijm - Recept

Wat is manchego?

Manchego is een Spaanse kaas, gemaakt van schapenmelk. De kaas dankt zijn naam aan de regio waar het vandaan komt: La Mancha. Deze regio staat bekend om haar schapen én de hoge kwaliteit schapenmelk van deze dieren. Een leuk feit om te weten is dat Don Quichot afkomstig was uit deze streek.

Manchegokaas is populair bij tapas en je kent het misschien wel van de driehoekige plakjes, die je vaak bij tapas krijgt. Het is super lekker met een chutney of vijgenjam, maar je kunt de kaas ook goed verwerken in andere recepten. Dit koekjes recept is daar een mooi voorbeeld van.

Manchegokoekjes met tijm - Recept

3 handige tips voor manchego-tijm koekjes

  • Je kunt een uitsteker van zo’n 5 centimeter gebruiken om de koekjes te vormen, maar je kunt ze ook uitsnijden of bijvoorbeeld de bovenkant van een niet te breed glas gebruiken om de koekjes uit het deeg te steken. 
  • Met dit recept maak je een flinke schaal vol manchegokoekjes. Luchtdicht verpakt bewaar je ze een kleine week op kamertemperatuur. Zowel de gebakken koekjes als het deeg kun je ook in de vriezer bewaren voor 2-3 maanden. Zelf vries ik het liefst het deeg in. Zo kun je op een later moment genieten van versgebakken koekjes met manchego en tijm.
  • Deze manchegokoekjes zet je in een handomdraai op tafel: het deeg maak je zo en het bakken duurt niet lang. Maar houd er wel rekening mee dat het deeg (minimaal) een uur moet rusten. 
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr manchego, geraspt
  • 1-2 tl verse tijm, van de takjes gerist, fijngehakt
  • ½ tl zout
  • peper
  • 225 gr bloem
  • Verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt
  • 75 gr manchego, geraspt, om te bestrooien
  • bloem, voor het werkblad
Broodbakbol banner desktop
nieuwsbrief zomers e-book mobiel

Zelf manchegokoekjes met tijm maken 

Doe de boter in een kom en klop deze met een handmixer met gardes of met een standmixer met de platte menghaak in enkele minuten romig. Meng de manchego en de tijm erdoor en voeg ook het zout en enkele slagen peper toe. Voeg tot slot de bloem toe en meng alles met de hand tot je een bal van het deeg kunt vormen. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Manchegokoekjes bakken

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. 

Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door. Rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ½ centimeter. Steek of snijd koekjes uit de deegplak met een doorsnede van ongeveer 5 centimeter en leg ze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. 

Bestrijk de uitgestoken koekjes met losgeklopt ei en bestrooi met wat extra geraspte manchego. Bak de koekjes in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (0)

U kunt niet meer reageren.