Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr oude kaas, geraspt
  • ½ tl kerriepoeder
  • ½ tl zout
  • 225 gr bloem
  • peper
  • Verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt
  • 75 gr oude kaas, geraspt, om te bestrooien
  • bloem, voor het werkblad

Zin in een hartige snack? Deze kaaskoekjes zijn ontzettend lekker en heel makkelijk te maken. Geniet van deze smakelijke koekjes als snack in de avond of verras je gasten met een heerlijk borrelhapje.

Hoe maak je kaaskoekjes? Met dit kaaskoekjes recept maak je gemakkelijk een trommel vol hartige koekjes met kaas. Dit recept is goed voor zo’n 30-40 kaaskoekjes. Bewaar de koekjes na het afkoelen luchtdicht in een goed afsluitbare trommel of plastic zak. Je kunt ook goed een grote hoeveelheid deeg voor de kaaskoekjes maken en het extra deeg invriezen. Zo geniet je op een later moment nog sneller van versgebakken kaaskoekjes, je hoeft de koekjes dan alleen nog uit te rollen en te bakken.

Tip: Wil je Parmezaanse kaaskoekjes maken? Ik gebruik oude kaas in dit kaaskoekjes recept, maar je kunt ook Parmezaanse kaas gebruiken. Naast het kerriepoeder kun je ook naar wens andere specerijen toevoegen aan het deeg, zoals (gerookt) paprikapoeder of een snufje chilipoeder.

Zelf kaaskoekjes bakken

Doe de boter in een kom en klop deze in enkele minuten romig met een (hand)mixer met garde(s). Meng de geraspte kaas en het kerriepoeder door de boter en breng op smaak met het zout en wat peper. Voeg tot slot de bloem toe en meng alles met je handen tot je een bal van het deeg kunt vormen. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. 

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ½ centimeter. Steek of snijd koekjes uit de deegplak met een doorsnede van ongeveer 5 centimeter en leg ze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bestrooi met wat extra geraspte kaas. Bak de kaaskoekjes in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (1)
Annie 2021-11-10 10:12:22

Wat lekker lijkt dit 👍

Maar hoe kan ik een glutenvrij kaas koekje maken ?

Beantwoorden
AN
Mart jansen 2021-11-10 10:19:49

Probeer eens boekweitmeel ( is geen graan)

Beantwoorden
MA