Ingrediëntenlijst
  • Voor de mini pakketjes
  • ½ recept bladerdeeg, of 1 rol koelkvers bladerdeeg
  • 300 gr brie
  • 20 plakjes ontbijtspek
  • 1 ei, losgeklopt

Dat eenvoud enorm lekker kan zijn bewijst dit recept bij uitstek. Met slechts weinig ingrediënten maak je met dit recept één van mijn favoriete hartige hapjes. Je kunt deze mini-pakketjes met spek en brie heel goed een dag van tevoren voorbereiden, bijvoorbeeld als je gasten krijgt. Bewaar de ongebakken bladerdeeg hapjes dan afgedekt in de koelkast, dan hoef je ze tijdens de borrel alleen nog maar in de oven te schuiven. Zo kan iedereen genieten van deze superlekkere bladerdeeghapjes met spek en brie! Met dit recept maak je 40 bladerdeeg hapjes.

Bereiding: Bladerdeeg hapjes met spek en brie

Rol het bladerdeeg uit tot een lap van 35 bij 28 centimeter en snijd daar vierkantjes van 7 bij 7 centimeter uit. Halveer de vierkantjes, diagonaal, zodat je driehoekjes krijgt.

Halveer de plakjes spek en maak blokjes brie van ongeveer 1,5  centimeter. Omwikkel de blokjes brie met het spek. Leg deze op het midden van een driehoekje bladerdeeg en bestrijk de randjes van het deeg met wat losgeklopt ei. Vouw het bladerdeeg dicht als een envelopje, zodat er geen spek meer te zien is. Duw de randjes goed dicht. Leg de pakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze 30 minuten rusten.

Verwarm de oven intussen voor op 200 °C.

Bestrijk de hapjes met het overige losgeklopte ei en bak ze in 20 tot 25 minuten goudbruin. Misschien lekken de pakketjes wat tijdens het bakken, maar schrik daar niet van. Laat ze afkoelen op een rooster en serveer ze lauwwarm.

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Annemiek 2018-10-13 15:31:50

Hmmmmmm.....ik ga deze hapjes, zowel de vegetarische als de niet vegetarische, vanavond proberen. Nu al zn in! Je website en je Facebookpagina zijn beiden fantastisch Rutger! En natuurlijk ook je kookboeken :-). Heb volgens mij alleen de koekjesbijbel nog niet, maar dat duurt niet lang meer, want vier volgende week (enkele maanden verlaat) mijn verjaardag!

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-10-15 10:23:12

Heel erg leuk om te horen!

Beantwoorden
Marja 2017-12-13 03:03:21

Hoi Rutger,
Er staat in het recept een 1/2 recept bladerdeeg. Is dat een 1/2 vel van Tante Fanny? Want daar, bij de hartige kerstboom, stond dat je dit van de restjes kon maken. Blijft er zoveel over van de kerstboom, voor 40 hapjes? Ik ben nl. ook dol op brie en spek zowel samen als apart! Brie met vijgenjam is ook zo lekker en misschien ook wel geschikt voor zo’n hapje.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-14 13:51:46

Hoi! Een half recept gaat over het recept waar je zelf bladerdeeg maakt. Een half recept komt overeen met ongeveer 1 vel van Tante Fanny. Aangezien je van de kerstboom inderdaad veel overhoudt kun je daar gemakkelijk deze hapjes van maken. En het klinkt heerlijk om de hapjes te serveren met vijgenjam!

Beantwoorden
Eline 2017-11-01 08:23:26

Hoi Rutger. Heb je ook een vegetarische variant op deze hapjes?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-11-02 12:08:06

Je kunt ook reepjes zongedroogde tomaat gebruiken en de spek weglaten.

Beantwoorden
Chris 2017-04-11 14:56:49

Kun je deze hapjes een dag van te voren maken?

Beantwoorden
CH
Rutger 2017-04-13 15:52:06

Je kan de brie en het spek vast in het bladerdeeg inpakken en afgedekt in de koelkast bewaren. Op het moment zelf hoef je ze dan alleen nog maar te bestrijken met ei, af te bakken en op te eten natuurlijk!

Beantwoorden
sonja 2016-12-28 17:14:03

Hapjes lijken me heel lekker ga ik zeker maken

Beantwoorden
SO
Anastasia 2016-12-28 15:44:36

Hallo Rutger, heb je ook een recept voor gember oliebollen.

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-12-29 10:43:50

Die heb ik helaas niet, maar je kan natuurlijk altijd experimenteren met mijn recept. Je kan altijd wat rozijnen uit het recept halen en dat vervangen door stukjes gekonfijte stemgember.

Beantwoorden
Juffrouw Mier 2016-10-28 08:31:26

Wat goed, dat je bij de TV-show over je blog vertelde. Ik kende het niet en ben er erg enthousiast over. Uit je eerste boek hebben wij al diverse recepten uitgeprobeerd. Het fijne ervan is datcze zo duidelijk zijn beschreven.

Beantwoorden
JU
Rutger 2016-10-31 06:02:47

Dankjewel voor je berichtje! Heel veel bakplezier!

Beantwoorden