Wie smelt er niet voor deze lekkere kaaskroketjes? Deze kroketten zijn gevuld met een heerlijke smeuïge kaasragout. Ik hou er van! Je kunt deze kaaskroketten serveren als voorgerecht, bij de borrel of gewoon als tussendoortje. Eigenlijk is er altijd wel een excuus te bedenken voor zelfgemaakte kaaskroketten! Rasp de kaas vlak voordat je de ragout gaat maken of vraag je kaasboer om dat te doen. Gebruik geen kant-en-klare geraspte kaas, want die smelt minder mooi in de kaasragout. Met dit recept kun je 20 kaaskroketjes maken.

- Voor de kaasragout
- 100 gr boter
- 125 gr bloem
- 600 ml groentebouillon, koud
- 325 gr oude (boeren)kaas, geraspt
- 2 eidooiers
- 40 ml slagroom
- ½-1 tl worcestersaus (optioneel)
- nootmuskaat
- zout en peper
- Verder nodig
- 4-5 eiwitten
- 1 el bloem
- fijn paneermeel
- grof paneermeel
- zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
Kaaskroketten recept
Bekleed de binnenkant van een vierkante vorm of schaal van 20 centimeter met plasticfolie.
Verwarm de boter in een grote steelpan totdat hij gesmolten is. Voeg de bloem toe en bak deze op middelhoog vuur al roerend ongeveer 2 minuten mee. De bloem mag niet te bruin worden. Voeg ⅓ van de bouillon toe en roer door tot een gladde massa. Voeg de rest van de bouillon in 2 gedeelten toe, roer daarbij het mengsel tussendoor glad. Laat de ragout aan de kook komen en laat hem al roerend nog enkele minuten koken. Voeg de geraspte kaas toe en roer dit door de ragout. Blijf roeren tot alle kaas gesmolten is.
Haal de pan van het vuur. Klop de eidooiers los met de slagroom en roer dit door de ragout. Breng op smaak met een snufje nootmuskaat en zout en peper en eventueel wat worcestersaus. Stort de massa in de beklede vorm, dek het af met plasticfolie en laat afkoelen en opstijven in de koelkast.
Klop de eiwitten los met de bloem. Strooi wat fijn paneermeel op het werkblad en stort de kaasragout daarop. Snijd de ragout eenmaal doormidden en snijd elke helft vervolgens in 10 repen. Rol ze door het fijne paneermeel, daarna door het eiwit en vervolgens door het grove paneermeel. Laat de kaaskroketten minimaal 30 minuten rusten in de koelkast voordat je ze gaat bakken, of vries ze in om ze langer te bewaren.
Verwarm de olie voor tot 170 ⁰C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Frituur de kaaskroketten 3 tot 5 minuten. Laat de kroketten na het bakken uitlekken op keukenpapier.
Foto: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd

Ik ben niet de snelste keukenprins ter wereld, maar een bereidingstijd van 12 uur lijkt me wat aan de ruime kant. Is dit misschien een typo, of is er echt ZOVEEL tijd nodig voor het opstijven van de ragout?
BeantwoordenHet is wel echt aan te raden om de ragout goed op te laten stijven. Bij voorkeur maak je de ragout op dag 1 en vorm je de kroketten op dag 2. Vandaar de lange bereidingstijd, die vooral uit wachttijd bestaat :)
Beantwoorden
Rutger kan je die kaas ragout ook gebruiken om kaasbroodjes mee te maken?
Vindt die bij AH zo lekker en wil zelf eens maken
Volgens mij kan dat prima, alleen heb ik het nog nooit geprobeerd. Mocht je het gaan doen, deel dan vooral een foto. Ben heel benieuwd!
Beantwoorden
Kan je de kroketten ook invriezen? Frituur je ze dan eerst en dan invriezen of voor het bakken in de vriezer? En als je ze hebt gefrituurd en in de vriezer doet, kan je ze dan wel in de over Verwarmen?
BeantwoordenJe kunt ze perfect invriezen. Gewoon voor het bakken invriezen en dan bevroren in de hete olie.
Beantwoorden
Hej! Rutger
Heb jij voor mij ook een recept voor kaasbitterballen voor de airfryer?
Vast bedankt
Ed
Hoi Ed. Bitterballen die je in de winkel koopt voor de airfryer zijn vaak al voorgefrituurd. Eigenlijk warm je dus gefrituurde bitterballen op. Om die reden is het heel lastig om ze zelf voor de airfryer te maken, zonder ze eerst te frituren.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.