Zelf bladerdeeg maken is leuk om te doen en geeft een mooi en lekker resultaat. Het lijkt misschien veel werk, maar dat valt eigenlijk wel mee. Vooral het rusten tussen de verschillende toeren kost tijd, maar dan kan je zelf natuurlijk gewoon wat anders doen. Als ik bladerdeeg maak, bereid ik het deeg vaak al een avond van te voren. ’s Morgens voordat ik naar mijn werk ga geef ik het deeg een eerste toer, uit mijn werk de tweede toer en een uur later de derde. Vaak maak ik dan ook gelijk iets meer bladerdeeg dan ik op dat moment nodig heb; zelfgemaakt bladerdeeg is goed in te vriezen en altijd handig om op voorraad te hebben!

Eerder deelde ik al deze how-to voor bladerdeeg. Ik krijg vaak te horen dat het lastig is om goede laagjes te creëren, omdat de boter snel wegsmelt in het deeg. Dat resulteert in een bladerdeeg dat niet zo mooi rijst en bladert als je zou willen. Daarom vandaag deze how-to voor bladerdeeg met margarine. De verschillende vetzuren in margarine zorgen samen voor een geleidelijke smeltcurve. Daardoor is margarine makkelijk te verwerken tijdens het maken van bladerdeeg. De koude margarine is wat zachter dan koude boter en laat zich daardoor goed uitrollen in het deeg. Ook smelt de margarine minder snel weg in het deeg. Zeker op warme dagen is het maken van bladerdeeg een uitdaging. Met margarine gaat dit dan iets makkelijker. Wist je trouwens dat bakkers vaak speciale korstmargarine (ook wel toermargarine genoemd) gebruiken voor hun bladerdeeg? Dat heeft een nog hoger smeltpunt en is speciaal ontwikkeld om bladerdeeg mee te maken. Voor thuisbakkers is ongezouten margarine uit een pakje een prima alternatief.

Jouw zelfgemaakte bladerdeeg kan je in veel lekkere recepten gebruiken. Maak bijvoorbeeld deze mini-pakketjes met spek en brie, deze miniquiches met spinazie en feta of deze pasteitjes met kip en prei.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 250 gr bloem
  • 130 ml water
  • 5 gr zout
  • 50 gr margarine (uit een pakje, ongezouten), op kamertemperatuur
  • Om te toeren
  • 200 gr margarine
kinderbakboek banner desk

Stap 1

Kneed de bloem, het water, het zout en 50 gram margarine kort tot een samenhangend deeg en vorm hier een bal van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Stap 2

Leg 200 gram margarine tussen twee stukken plasticfolie en rol het stuk margarine plat. Zorg ervoor dat het een vierkant wordt van ongeveer 1 centimeter dik. Verpak de margarine in het plasticfolie en leg deze tot gebruik in de koelkast.

Stap 3

Druk de bal deeg op een licht bebloemd werkblad iets plat en rol er vier punten aan. Laat het midden van het deeg iets dikker, zodat het deeg na het inpakken van de margarine (en na het over elkaar heen vouwen van de flapjes) aan de onder- en bovenkant even dik is.

Stap 4

Plaats de plak margarine in het midden en sla de vier punten deeg eroverheen, zodat de margarine helemaal ingepakt is.

Stap 5

Rol het deeg langwerpig uit tot het drie keer zo lang is als dat het breed is.

Stap 6

Vouw de plak in drieën. Wat je nu hebt gedaan heet een halve toer. Draai de plak een kwartslag en rol het nu in de andere richting uit, tot het deeg weer drie keer zo lang als breed is. Vouw ook dit stuk deeg weer in drieën. De eerste hele toer is nu gedaan. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten (langer mag altijd) rusten in de koelkast.

En verder:

Herhaal stap 5 tot en 6 nog twee keer, met 30 minuten rusttijd tussendoor. Zo is het bladerdeeg uiteindelijk 3 keer getoerd. Het deeg moet daarna ook weer minimaal 30 minuten in de koelkast rusten voordat je het uiteindelijk gaat verwerken. Dit rusten is erg belangrijk omdat zowel het deeg als de margarine goed koud moeten blijven. Daardoor ontstaan de laagjes margarine in het deeg, die tijdens het bakken voor de bladerende werking zorgen.

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Unilever.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (5)
Marion 2017-03-20 09:02:52

Met margarine heb ik het nog nooit geprobeerd. Verschilt het resultaat erg van smaak? Zou het ook met grasboter kunnen, die wordt zachter dan roomboter?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-03-20 19:24:39

Hoi! Er is wel een verschil in smaak, maar dat is heel persoonlijk. Met grasboter heb ik bladerdeeg nog nooit geprobeerd, ik denk wel dat het snel wegsmelt tijdens het toeren van het deeg.

Beantwoorden
Jacqueline 2017-03-20 16:07:51

Beste Rutger,
Voor de smaak kun je ook 50 % roomboter en 50%margarine gebruiken. Wat ik doe is pakjes bloem invriezen en water in de koelkast zetten met ijsklontjes.
Nou dan plakt het echt al een heel stuk minder. En geen halogeenlampen boven je aanrechtblad laten branden. Dan zijn ledlampen veel fijner.
Veel succes, Jacqueline.

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-03-20 19:22:47

Wat een goede tips! Dankjewel!

Beantwoorden
Isabelle 2017-03-23 13:17:18

Ik heb het bladerdeeg gemaakt! Heel krokant geworden, echt lekker! Ik heb het gebruikt voor appelflappen en kleine quiches.

Beantwoorden
IS
Rutger 2017-03-27 09:52:42

Klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Lianne 2017-12-11 14:00:47

Hoi Rutger,

Gebruik je margarine met een wikkel of kun je ook de margarine uit een pakje van Becel gebruiken bijvoorbeeld? Die met kokosolie of walnootolie?

Ik weet niet welke ik moet kiezen! Bedankt alvast!

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-12-12 11:20:56

Hoi! Voor dit recept gebruik ik margarine uit een wikkel, de margarine uit een kuipje is te zacht en werkt niet voor dit gesprek.

Beantwoorden
Marlou droog 2021-12-13 09:21:03

Hoe groot moet je de bal bloem /roomboter/ water uitrollen na 30 min in koelkast? Hoor
graag wat van je B.V.D MARLOU

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-14 08:08:13

Hoi. Bedoel je voordat de boter erin gaat? Zo'n 30 x 30 centimeter.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.