De hummingbird cake is heel populair in Amerika, maar oorspronkelijk is het een Jamaicaanse taart. Het is een heerlijke tropische banaan-ananas-kruidencake, vernoemd naar de kolibrie die veel op Jamaica voorkomt. Tegelijkertijd lijkt de zoete cake ook te verwijzen naar het zoete nectar waar de kolibrie zo dol op is. 

Hummingbird cake

Het hummingbird cake recept werd in de jaren zestig gebruikt als promotiemateriaal voor Jamaica, om toeristen naar het eiland te trekken. Het recept viel in Amerika erg in de smaak, en als je de taart geproefd hebt, dan weet je ook waarom! Je begeeft je namelijk even in tropische sferen met een punt van deze taart.

Van deze heerlijke hummingbird taart kun je 12-16 punten snijden. 

Hummingbird cake

Hoe hummingbird cake bewaren?

Wil je een zelfgemaakte hummingbird taart bewaren? Volledig opgebouwd kun je de taart 3-4 dagen in de koelkast bewaren. 

Wil je een deel van de taart verder van tevoren maken? Je kunt de cakes ook al bakken en invriezen. Verpak ze dan in plasticfolie en bewaar ze maximaal 2-3 maanden in de vriezer. Als je de cakes wilt gebruiken, kan je ze in de koelkast laten dooien voordat je de taart opbouwt. 

De hele taart met roomkaasglazuur en al invriezen kan ook, maar ik vind de structuur van de taart, en met name van het glazuur, wel minder na het ontdooien. Als je de keuze hebt, zou ik dat niet doen. 

Hummingbird cake
Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 125 gr pecannoten
  • 375 gr rijpe banaan (ongeveer 4 bananen)
  • 300 gr ananas uit blik, uitgelekt
  • 225 ml zonnebloemolie
  • 3 eieren
  • 1½ tl vanille-extract
  • 350 gr bloem
  • 325 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl baking soda
  • 1½ tl kaneelpoeder
  • ¼ tl zout
  • Voor het roomkaasglazuur
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr poedersuiker
  • 300 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf Hummingbird cake maken 

Verwarm de oven voor op 175 °C. Verdeel de pecannoten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 6-10 minuten. Laat ze afkoelen. Hak de noten grof en houd ⅓ van de noten apart voor de garnering.

Laat de oven aan staan op 175 °C. Vet twee ronde (spring)vormen met een doorsnede van 24 centimeter in met boter en bekleed de bodems met bakpapier.

Cakes maken

Doe de bananen in een kom en prak deze met een vork. Hak de uitgelekte ananas met een mes fijn, er mogen nog wel wat kleine stukjes zichtbaar blijven. Voeg de gehakte ananas samen met de zonnebloemolie, eieren en het vanille-extract toe aan de geprakte banaan en roer alles door elkaar. 

Doe de overige ingrediënten voor het beslag in een andere kom en meng die ook. Doe de droge en natte ingrediënten bij elkaar en roer door. Meng tot slot de gehakte pecannoten erdoor. Verdeel het beslag over de twee vormen, strijk het glad en bak de cakes 35-45 minuten. Laat ze afkoelen in de vorm.

Roomkaasglazuur maken

Doe voor het roomkaasglazuur de boter met de poedersuiker in een kom en klop deze met een handmixer met gardes of een standmixer met de platte menghaak romig. Voeg vervolgens de roomkaas en het vanille-extract toe en klop alles door tot een gladde crème.

Hummingbird cake opbouwen en garneren

Bestrijk een cake met de helft van het roomkaasglazuur en plaats de andere cake daarop. Bestrijk ook deze met de crème en garneer de hummingbird cake met de achtergehouden pecannoten.

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (6)
Rosa Maria LLacer Monleón 2024-03-24 13:10:38

Ga deze ook maken voor De Carnisser Keuken.
Ziet er heerlijk uit😍

Beantwoorden
RO
Hanneke 2024-03-24 15:50:21

Ziet er lekker uit. Simpel en lekker, dat zijn vaak de beste recepten.

Beantwoorden
HA
Kay 2024-03-25 07:32:31

Yes, mijn favoriete taart! Mijn gasten zijn er altijd erg enthousiast over als ik er weer een heb gebakken. Ik ben erg benieuwd naar dit recept, ik denk dat ik de pecannoten voor de topping wel ga karamelliseren voor een extra crunch.

Beantwoorden
KA
Rutger 2024-03-28 16:51:42

Dat klinkt als een perfect idee! Lekker! Geniet er van!

Beantwoorden
Michelle 2024-03-27 16:40:32

Kan het ook met verse ananas?

Beantwoorden
MI
Rutger 2024-03-28 16:51:07

Hi. Dat denk ik wel, maar traditioneel wordt er meestal blikananas gebruikt, vandaar dat ik dat heb aangehouden.

Beantwoorden
eefje 2024-04-09 19:04:53

klopt het dat de cake smeuïg blijft vanbinnen?

Beantwoorden
EE
Rutger 2024-04-15 09:05:11

Dat klopt!

Beantwoorden
Manfred Oostveen 2024-04-11 21:22:20

Ik heb maar 1 springvorm, wat is beter alles in de ene vorm en de gebakken cake doorsnijden of de cake na elkaar bakken, kan het beslag blijven staan? Of moet ik het beslag in twee delen maken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2024-04-15 09:04:19

Hi. Je kunt de lagen dan het beste na elkaar bakken. Het beslag kan prima even blijven staan.

Beantwoorden