New York: de stad van het Vrijheidsbeeld, Central Park, the Empire State Building én cheesecake. Ja, je leest het goed. Deze New-Yorkse cheesecake is een echte klassieker en is zeker de moeite waard om te proberen. Staat er geen citytrip naar New-York op de planning? Met dit recept maak je deze Amerikaanse cheesecake eenvoudig in je eigen keuken. 

Dit New-York cheesecake recept is goed voor 12-16 punten.

New-York cheesecake - recept

Wat is een New-York cheesecake?

Bij cheesecakes kunnen we een onderscheid maken tussen gebakken en no-bake versies. Een New-York cheesecake is een gebakken cheesecake, wat betekent dat je de roomkaasvulling bakt in de oven. 

Kenmerkend voor de NY cheesecake is de toplaag van zure room. Soms wordt deze roomlaag pas op de taart gesmeerd als deze helemaal is afgekoeld, maar in de meeste recepten wordt deze toplaag ook nog kort meegebakken. In dit recept bak ik de toplaag nog 10 minuten in de oven. Door die methode krijg je een net iets stevigere roomlaag.

Variëren met New-York cheesecake origineel recept

  1. De verse frambozen en frambozensaus maken deze Amerikaanse taart helemaal af. Wil je eens variëren met de topping van de NY cheesecake? De cheesecake is ook heel lekker met verse aardbeien en aardbeiensaus.
  2. Wil je alleen een bodem van koekjeskruimels (en dus geen zijkanten)? Gebruik dan 250 gram koekjes en 80 gram gesmolten boter.

Liever een andere cheesecake maken? Probeer dan bijvoorbeeld deze witte chocolade cheesecake met frambozen, deze Monchoutaart of zoek naar meer inspiratie in mijn overzicht van cheesecake recepten.

New-York cheesecake - recept

Hoe bewaar ik een New-York style cheesecake?

Deze Amerikaanse cheesecake kun je 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Zonder de frambozen topping kun je de taart zelfs invriezen, dan blijft hij 2-3 maanden goed. Als je de ingevroren cheesecake wilt gebruiken, laat hem dan rustig ontdooien in de koelkast. Haal de taart een half uur voor het serveren uit de koelkast en garneer vervolgens met de topping.

Frambozensaus bewaren

Voor dit recept gebruik ik ½ recept zelfgemaakte frambozensaus. Als je wel het hele recept maakt, kun je de saus heel goed invriezen. Zelf doe ik het dan in een ijsblokjesvorm. Als de saus bevroren is, doe ik de blokjes in een zakje. Zo kan ik per keer wat frambozensaus laten ontdooien als ik het nodig heb. Het is ook heerlijk in de vla, yoghurt, over ijs en ga zo maar door. Ideaal dus om altijd een voorraadje in de vriezer te hebben.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 400 gr kandijkoeken of digestives
  • 125 gr boter, gesmolten
  • Voor de cheesecake
  • 1 kg roomkaas, op kamertemperatuur
  • 125 gr zure room
  • 250 gr witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 2 eidooiers
  • 40 gr bloem
  • 2 tl vanille-extract
  • rasp van ½ citroen
  • Voor de topping
  • 200 gr zure room
  • 30 gr poedersuiker
  • ½ tl vanille-extract
Bijbels korting desk
Broodbakbol banner mobiel

Zelf New-York cheesecake maken 

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed de bodem van een (spring)vorm van 24 centimeter doorsnede met bakpapier en vet de zijkant in met boter.

NY cheesecake bodem maken

Maal de koekjes fijn in een keukenmachine met messen of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de gesmolten boter door de kruimels. Verdeel het mengsel over de bodem en tegen de zijkanten van de vorm (tot bovenaan) en druk dit met de bolle kant van een lepel of met een glas goed aan. Bak de bodem 10 minuten en laat deze vervolgens helemaal afkoelen.

Roomkaas vulling maken voor american cheesecake

Verlaag de oventemperatuur naar 130 °C en zet een braadslee met heet water op de bodem van de oven. Mix alle ingrediënten voor de cheesecake met een (hand)mixer met garde(s) tot een homogene massa. Het mengsel hoeft niet luchtig te worden. 

New-York cheesecake bakken

Giet het op de bodem en bak de cheesecake in 1½ -2 uur gaar. De taart moet gestold zijn maar mag in het midden nog wel wat wiebelen. Haal de cheesecake uit de oven en laat 15 minuten rusten. Laat de oven aan.

Meng de zure room met de poedersuiker en het vanille-extract en bestrijk de taart daarmee. Zet de american cheesecake nog 10 minuten terug in de oven. 

Opstijven en topping

Laat de New-York cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem vervolgens minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven. Garneer de taart voor het serveren met de frambozensaus en de verse frambozen.

Foto’s: Saskia Lelieveld

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (3)
Marius Klaverveld 2023-03-19 08:17:29

Goedemorgen Rutger ga voor een verjaardag 25 maart deze taart maken, als ik kijk zijn er zoveel soorten roomkaas welke merk heeft u gebruikt? Smakelijke groet
Marius klaverveld

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-03-20 14:05:53

Hoi Marius. Eigenlijk is alle roomkaas prima om te gebruiken. Of je nu een A-merk als Philadelphia of een eigen-huis-merk gebruikt, ze geven beide een prima resultaat.

Beantwoorden
Susanne Kamp 2023-03-25 06:33:21

Echt een zalige cheesecake! Gister gemaakt en ‘s avonds heerlijk van kunnen genieten. Top recept!

Beantwoorden
SU
Rutger 2023-04-03 06:57:00

Superleuk om te lezen! Thanks voor je berichtje!

Beantwoorden
Rosey 2023-07-21 09:48:45

Hi! Heel mooi recept Rutger, Resultaat was verbluffend, echt top! Heb een versie met aardbeien gemaakt :)

Beantwoorden
RO
Rutger 2023-07-24 10:04:39

Superleuk om te lezen! Geniet er van!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.