Ben je op zoek naar een lekker fris, gebakken cheesecake recept? Deze limoen-cheesecake met mangocompote is dan zeker de moeite waard om te maken. Voor een pittige twist heb ik ook wat gemberpoeder en -siroop toegevoegd aan de cheesecake vulling. Als je daar niet van houdt, dan kun je dit ook achterwege laten.
Voor de bodem van deze cheesecake met limoen kun je verschillende koekjes gebruiken. Wil je ze zelf bakken? Dan zijn deze speculoosjes of deze digestives echte aanraders. Maar je kunt natuurlijk ook koekjes kopen en deze gebruiken.
Dit limoen-cheesecake recept is voor 10-12 personen.
Hoe bewaar ik de gebakken cheesecake?
Deze cheesecake met limoen en mango compote kun je 3-4 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt de frisse limoen-cheesecake en de compote ook los van elkaar invriezen, dan blijven ze allebei 2-3 maanden goed.
Andere cheesecake recepten
Ben je op zoek naar een andere gebakken cheesecake of wil je juist een no-bake cheesecake maken? Bekijk dan mijn overzicht met alle cheesecake recepten.Wil je nog meer leren over cheesecakes? Volg dan mijn online cursus cheesecake bakken bij Delicious. academy.
- Voor de bodem
- 225 gr (gember)koekjes, verkruimeld
- 75 gr boter, gesmolten
- Voor de cheesecake
- 800 gr roomkaas, op kamertemperatuur
- 200 gr fijne suiker
- rasp en sap van 2 limoenen
- 40 ml gembersiroop
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 200 gr zure room, op kamertemperatuur
- 40 gr maïzena
- 1 el gemberpoeder
- Voor de mangocompote
- ½ vanillestokje
- 2 rijpe mango’s, geschild en in stukjes van 1-1½ cm
- 1 el suiker
- sap van ½-1 limoen
- 1 tl aardappelzetmeel
- 1 el water
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- witte chocoladeschaafsel, optioneel, om te bestrooien
Frisse limoen-cheesecake maken
Verwarm de oven voor op 130 °C. Bekleed de bodem van een ronde springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met boter.
Koekjesbodem maken
Voor de bodem heb je verkruimelde koekjes nodig. Meng de kruimels met de gesmolten boter. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk dit gelijkmatig aan. Dat gaat makkelijk met de onderkant van een glas of de bolle kant van een lepel. Bak de bodem 10 minuten en laat deze vervolgens helemaal afkoelen.
Limoen-cheesecake vulling maken
Doe de roomkaas, fijne suiker, de limoenrasp, het limoensap en de gembersiroop in een kom en roer door. Voeg vervolgens de eieren, zure room, maïzena en het gemberpoeder toe en meng alles door tot een glad mengsel. Dit kan met een (hand)mixer met garde(s), maar ook gewoon met een garde.
Schep het cheesecake mengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Zet op de bodem van de oven een (oven)schaal met wat kokend water. Dit zorgt ervoor dat de cheesecake mooi bakt. Bak de cheesecake 1¼-1¾ uur. De bovenkant mag nog iets wiebelen als hij uit de oven komt. Laat de cheesecake afkoelen op kamertemperatuur en zet de vorm vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast.
Compote maken
Snijd voor de compote het vanillestokje in de lengte door, schraap het merg eruit en doe dit samen met de mangostukjes, suiker en het limoensap in een pan. Breng alles al roerend aan de kook en laat 4-5 minuten op laag vuur pruttelen. Meng het aardappelzetmeel met het water en voeg dit al roerend toe aan de mangocompote. Laat deze nog 1 minuut zachtjes koken en laat vervolgens afkoelen.
Limoen-cheesecake garneren
Haal de afgekoelde cheesecake uit de vorm en garneer deze met de compote. Bestrooi de frisse limoen-cheesecake tot slot met wat witte chocoladeschaafsel.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger, gisteren de taart gebakken voor een verjaardag en hij is goed gelukt. 's avonds heeft de visite er heerlijk van gesmuld. De smaak van de limoen komt goed naar voren en maakt hem lekker fris. Structuur is heerlijk zacht en romig. Bedankt voor het recept!
BeantwoordenDe limoen cheesecake met mangotopping gemaakt in de lactosevrije variant.
Lactosevrije roomkaas van Arla, zure room van havermelk, het was verrukkelijk!😋
Looks good! Kan ik het aardappelzetmeel vervangen door maïzena?
Keep up the good work!
Het is hier inmiddels bijna een verslaving (iets bakken van Rutger)
Dat kan zeker! De compote wordt dan iets minder helder dan als je met aardappelzetmeel werkt.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.