Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 125 gr havermout
  • 75 gr volkorenmeel
  • 50 gr bloem
  • 75 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 25 ml melk, op kamertemperatuur
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad

Digestive koekjes: wie kent ze niet. Deze koekjes zijn niet alleen ontzettend populair in Groot-Brittannië, maar ook niet meer uit de supermarkten weg te denken op veel andere plekken in de wereld. Het digestive koekje is lekker bros en heerlijk voor bij de thee. Extra leuk: je kunt de digestives ook uitstekend gebruiken als bodem voor bijvoorbeeld een zelfgemaakte cheesecake.

Wat zijn digestive koekjes?

Wist je dat de digestive biscuits hun naam te danken hebben aan hun maagzuurremmende werking? Het koekje is van oorsprong ontwikkeld om de spijsvertering te bevorderen en daarom wordt er natriumbicarbonaat (baking soda) toegevoegd als ingrediënt. In dit recept gebruik ik bakpoeder in plaats van baking soda. 

Vandaag de dag wordt het koekje allang niet meer alleen gegeten om de spijsvertering te kalmeren, al blijft het een fijn en voedzaam koekje. Het digestive koekje is tegenwoordig toch vooral een lekkernij om bij de thee te eten of in de thee te dopen.

Met dit digestive koekjes recept maak je 25-35 biscuits.

Lekkere variatie: digestive koekjes met chocolade

Ben je op zoek naar een lekkere variatie op dit digestive koekjes recept? Het is ook erg lekker om de gebakken digestive koekjes in de chocolade te dopen. Gebruik hiervoor getempereerde chocolade en zorg dat de koekjes goed afgekoeld zijn, voordat je ze in de chocolade doopt.

Zelf volkoren digestive koekjes maken 

Doe de havermout, het volkorenmeel, de bloem, basterdsuiker, het bakpoeder en zout in een foodprocessor en pulseer alle ingrediënten kort om het goed te mengen. Voeg de boter toe en pulseer tot het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg de melk toe en pulseer opnieuw kort tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter. Steek of snijd cirkels uit het deeg met een doorsnede van 6 centimeter en leg deze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Prik elk koekje een paar keer in met een vork.

Bak de digestive biscuits 12-17 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (4)
sari 2022-09-15 18:32:49

ik moet bakken voor gluten vrij . kan ik dan i.p.v. bloem en volkorenmeel havermeel gebruiken ?

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-09-19 12:16:32

Daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar dat kun je altijd proberen.

Beantwoorden
marieta 2022-09-11 14:35:12

Ik heb grove en fijne vlokken. Maakt het iets uit welke gebruikt worden?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-09-14 19:30:27

Het kan beide. In de foodprocessor kun je de grovere iets langer fijmalen.

Beantwoorden
kitty greven 2022-09-04 15:19:29

heel lekker danke Rutger

Beantwoorden
KI
Deke 2022-09-04 09:17:44

Lijkt me ontzettend lekker om deze koekjes te maken, heb alleen geen volkorenmeel in huis. Zou ik dit kunnen vervangen met zelfrijzend bakmeel? 😅

Beantwoorden
DE
Robert 2022-09-09 20:46:47

Nee. Zelfrijzend bakmeel is totaal iets anders dan volkorenmeel…

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-09-14 20:01:18

Dat is wel echt iets anders. Voor deze koekjes kun je beter volkorenmeel gebruiken.

Beantwoorden