Digestive koekjes: wie kent ze niet. Deze koekjes zijn ontzettend populair in Groot-Brittannië, maar ook geliefd in Nederland en op veel andere plekken in de wereld. Het digestive koekje is lekker bros en heerlijk voor bij de thee. Extra leuk: dankzij de stevige en kruimelige structuur van de koekjes, kun je ze ook uitstekend gebruiken als bodem van een zelfgemaakte cheesecake.

Met dit digestive koekjes recept maak je 25-35 biscuits.

Digestive koekjes - Recept

Wat zijn digestive koekjes?

Digestive biscuits zijn afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en worden vandaag de dag wereldwijd gemaakt door verschillende merken. Ben je benieuwd waar de naam ‘digestives’ vandaan komt? Het koekje is van oorsprong aan het begin van de 19e eeuw ontwikkeld om de spijsvertering te bevorderen, en de Engelse naam ‘digestive’ betekent in het Nederlands spijsvertering.

In de periode dat het koekje werd bedacht, werd gedacht dat natriumbicarbonaat (baking soda) goed was voor de spijsvertering en dit werd een kenmerkend ingrediënt voor de echte, originele digestive. In dit recept gebruik ik bakpoeder in plaats van baking soda. Andere kenmerkende ingrediënten van digestive koekjes zijn volkoren tarwemeel en havervlokken.

Vandaag de dag worden de knapperige koekjes allang niet meer alleen gegeten om de spijsvertering te kalmeren. Het koekje is nu toch vooral een lekkernij om bij de thee te eten of in de thee te dopen.

Lekkere variatie: digestive koekjes met chocolade

Ben je op zoek naar een lekkere variatie op dit digestive koekjes recept? Je kunt deze zelfgemaakte digestives nóg lekkerder maken door ze in chocolade te dopen. Gebruik hiervoor getempereerde chocolade en zorg dat de koekjes goed afgekoeld zijn, voordat je ze in de chocolade doopt.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 125 gr fijne of grove havervlokken
  • 75 gr volkorenmeel
  • 50 gr bloem
  • 75 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 25 ml melk, op kamertemperatuur
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
makkelijke bakboek desk
Broodbakbol banner mobiel

Zelf volkoren digestive biscuits maken 

Doe de havervlokken, het volkorenmeel, de bloem, basterdsuiker, het bakpoeder en zout in een foodprocessor en pulseer alle ingrediënten kort om het goed te mengen. Voeg de boter toe en pulseer tot het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg de melk toe en pulseer opnieuw kort tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Digestives maken en bakken

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter. Steek of snijd cirkels uit het deeg met een doorsnede van 6 centimeter en leg deze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Prik elk koekje een paar keer in met een vork.

Bak de digestive koekjes 12-17 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (5)
Deke 2022-09-04 09:17:44

Lijkt me ontzettend lekker om deze koekjes te maken, heb alleen geen volkorenmeel in huis. Zou ik dit kunnen vervangen met zelfrijzend bakmeel? 😅

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-09-14 20:01:18

Dat is wel echt iets anders. Voor deze koekjes kun je beter volkorenmeel gebruiken.

Beantwoorden
Ed 2022-10-19 00:28:43

Bedoel je dan volkoren tarwemeel of mag het ook volkoren speltmeel zijn?

Beantwoorden
ED
Rutger 2022-10-26 15:55:02

Het kan beide.

Beantwoorden
Robert 2022-09-09 20:46:47

Nee. Zelfrijzend bakmeel is totaal iets anders dan volkorenmeel…

Beantwoorden
RO
kitty greven 2022-09-04 15:19:29

heel lekker danke Rutger

Beantwoorden
KI
marieta 2022-09-11 14:35:12

Ik heb grove en fijne vlokken. Maakt het iets uit welke gebruikt worden?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-09-14 19:30:27

Het kan beide. In de foodprocessor kun je de grovere iets langer fijmalen.

Beantwoorden
sari 2022-09-15 18:32:49

ik moet bakken voor gluten vrij . kan ik dan i.p.v. bloem en volkorenmeel havermeel gebruiken ?

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-09-19 12:16:32

Daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar dat kun je altijd proberen.

Beantwoorden
Erik 2022-10-08 19:30:57

Lekkere knapperige, iets zachte koekjes. Alsof ze van Verkade zijn. Prima gelukt en heel lekker!

Beantwoorden
ER

U kunt niet meer reageren.