Ingrediëntenlijst
  • Voor de aardbeiensaus
  • 500 gr aardbeien, schoongemaakt en in stukjes
  • 150 gr geleisuiker
  • ¼ citroen, sap
  • ½ vanillestokje
Advertentie studio 108 mobiel

Als je deze zelfgemaakte aardbeiensaus eenmaal geproefd hebt wil je geen andere meer. En deze dessertsaus van aardbeien is super simpel om te maken! Serveer je zelfgemaakte aardbeiensaus bij deze Oud-Hollandse kermiswafels, met zelfgemaakt vanille-ijs, over de yoghurt of hangop, op je pannenkoek of als topping van een cheesecake. Of maak een vlaflip met yoghurt, vla en deze aardbeiensaus! Echt super lekker! De vanille kun je achterwege laten, maar zelf vind ik het een fijne toevoeging in deze saus. In plaats van aardbeien kun je ook (een combinatie van) ander zacht zomerfruit gebruiken, zoals frambozen, bramen, kersen of blauwe bessen.

Bereiding: Aardbeiensaus met vanille

Doe de aardbeien, geleisuiker en het citroensap in een pan. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met het vanillestokje ook in de pan. Breng alles aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes doorkoken. Eventueel kun je de stukjes aardbei nog iets kleiner maken met een pureestamper.

Verwijder het vanillestokje en giet de saus in een gesteriliseerde pot of fles. Laat hem afkoelen en bewaar de saus in de koelkast.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (10)
Jet 2022-09-01 07:15:44

Hoi Rutger, hoe gaat dit wanneer je diepvries aardbeien gebruikt? Is het dan ook 500 gram, en laat je dan het fruit eerst ontdooien?

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-09-14 20:10:25

De hoeveelheid blijft inderdaad hetzelfde. Je kunt ze ook op laag vuur laten ontdooien.

Beantwoorden
Judith 2022-08-22 20:40:35

Heb hem overigens wel met de staaf goed gepureerd en door de bolzeef gehaald want manlief houd niet van stukjes fruit…poessie🤪

Beantwoorden
JU
Judith 2022-08-22 20:38:47

Beste Rutger,
Ik had “maar” 225gr aardbeien uit eigen tuin (en die zijn zò vreselijk lekker A+☺️) omdat het lastig omrekenen was hiermee heb ik 75gr zomerfruit toegevoegd en dan 90gr geleisuiker genomen.
Wàt wàs dit ÈNORM lekkere saus!! Echt nog nooit zulke lekkere saus gegeten!
Had wel per ongeluk 1/4 citroensap toegevoegd maar was wel een klein citroentje.
Saus was heerlijk zoet maar met een zuur “kickje”
Hebben hem gegeten op/bij een heerlijke panna cotta en vandaag heb ik een cheesecake gemaakt en de saus er doorheen ge-swirlt met een sateprikker..gò-dè-lijk!

Beantwoorden
JU
Rutger 2022-09-14 20:46:03

Wat leuk! Zo lekker met fruit uit eigen tuin!

Beantwoorden
Lex Heufke 2022-03-27 11:54:31

Hallo Rutger, weet jij misschien een vervanging voor geleisuiker? Hier bij ons in Turkije is geen geleisuiker te krijgen, jammer genoeg.

Beantwoorden
LE
Rutger 2022-03-28 10:59:47

Je zou dan zelf pectine kunnen toevoegen, dat wordt vaak wel in kleine zakjes verkocht om jam mee te maken. De exacte verhouding verschilt per merk.

Beantwoorden
kris 2021-05-04 12:48:24

Welke geleisuiker wordt hier gebruikt? Verhouding 1 op 1?

Beantwoorden
KR
Rutger 2021-05-10 08:20:05

Ja dat klopt!

Beantwoorden
Fabienne Oosting 2020-10-20 18:28:45

Hallo Rutger,

Kan ik voor dit recept ook aardbeien uit het vriesvak gebruiken?

Groetjes,
Fabienne

Beantwoorden
FA
Rutger 2020-10-26 13:15:50

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Charlotte 2019-11-16 21:40:23

Beste rutger, ik kan de ingrediënten niet meer zien... wilde de saus weer gaan maken, erg geliefd hier :(

Beantwoorden
CH
Rutger 2019-11-22 11:47:30

Er was helaas een korte storing, waardoor de ingredienten soms wegvielen. Deze is inmiddels weer verholpen, dus alle ingredienten zijn weer te zien.

Beantwoorden
Cora Blom 2019-06-01 15:10:26

Hoi Rutger,

Wat is dit lekker! Ik heb het nu voor de 2e keer gemaakt.
Het is een blijvertje. Heerlijk en ook nog heel makkelijk.

Groetjes, Cora

Beantwoorden
CO
Priscilla 2017-07-27 16:45:11

Hoi Rutger,

Kan dit gebruikt worden in frosting of als tussenlaag in biscuit/cake aub?

Groetjes

Beantwoorden
PR
Rutger 2017-07-31 08:16:22

Voor beide is de saus niet echt geschikt. Als vulling zou ik een jam gebruiken, daar is de saus te vloeibaar voor. Voor door een frosting zijn de stukken aardbei wat te groot, daar kun je beter deze aardbeiensaus voor gebruiken: https://www.rutgerbakt.nl/recept-aardbeiensiroop/

Beantwoorden
Gina 2017-07-27 07:26:40

wat is de houdbaarheid van de saus als je hem hebt bereid en in steriele potten hebt gedaan??

Beantwoorden
GI
Rutger 2017-07-27 11:01:39

Hoi Gina. Dat vind ik lastig om precies te zeggen, maar enkele weken in de koelkast moet prima lukken.

Beantwoorden