Ingrediëntenlijst
  • Voor de aardbeiensaus
  • 500 gr aardbeien, schoongemaakt en in stukjes
  • 150 gr geleisuiker
  • ¼ citroen, sap
  • ½ vanillestokje

Als je deze zelfgemaakte aardbeiensaus eenmaal geproefd hebt wil je geen andere meer. En deze dessertsaus van aardbeien is super simpel om te maken! Serveer je zelfgemaakte aardbeiensaus bij deze Oud-Hollandse kermiswafels, met zelfgemaakt vanille-ijs, over de yoghurt of hangop, op je pannenkoek of als topping van een cheesecake. Of maak een vlaflip met yoghurt, vla en deze aardbeiensaus! Echt super lekker! De vanille kun je achterwege laten, maar zelf vind ik het een fijne toevoeging in deze saus. In plaats van aardbeien kun je ook (een combinatie van) ander zacht zomerfruit gebruiken, zoals frambozen, bramen, kersen of blauwe bessen.

Bereiding: Aardbeiensaus met vanille

Doe de aardbeien, geleisuiker en het citroensap in een pan. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met het vanillestokje ook in de pan. Breng alles aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes doorkoken. Eventueel kun je de stukjes aardbei nog iets kleiner maken met een pureestamper.

Verwijder het vanillestokje en giet de saus in een gesteriliseerde pot of fles. Laat hem afkoelen en bewaar de saus in de koelkast.

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Priscilla 2017-07-27 16:45:11

Hoi Rutger,

Kan dit gebruikt worden in frosting of als tussenlaag in biscuit/cake aub?

Groetjes

Beantwoorden
PR
Rutger 2017-07-31 08:16:22

Voor beide is de saus niet echt geschikt. Als vulling zou ik een jam gebruiken, daar is de saus te vloeibaar voor. Voor door een frosting zijn de stukken aardbei wat te groot, daar kun je beter deze aardbeiensaus voor gebruiken: https://www.rutgerbakt.nl/recept-aardbeiensiroop/

Beantwoorden
Gina 2017-07-27 07:26:40

wat is de houdbaarheid van de saus als je hem hebt bereid en in steriele potten hebt gedaan??

Beantwoorden
GI
Rutger 2017-07-27 11:01:39

Hoi Gina. Dat vind ik lastig om precies te zeggen, maar enkele weken in de koelkast moet prima lukken.

Beantwoorden