Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 175 gr spritsen
  • 50 gr boter, gesmolten
  • Voor de vulling
  • 600 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 100 ml zure room, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • snuf zout
  • 25 gr bloem
  • 200 gr witte chocolade, gesmolten
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • verse frambozen

Deze cheesecake met witte chocolade is echt te lekker! De witte chocolade maakt de vulling van de cheesecake heerlijk romig en vol van smaak. De frambozen zorgen voor een frisse tegenhanger. Vaak worden er bostognekoeken gebruikt als bodem voor een cheesecake, maar ik vind die voor deze taart veel te overheersend van smaak (ook al zijn die koekjes natuurlijk wel heel lekker!). In dit cheesecake recept gebruik ik spritsen, de smaak daarvan is wat subtieler en dat past goed bij de rest van de taart.

Let er op dat dit recept voor een kleinere cheesecake is, namelijk voor een vorm van 20 centimeter doorsnede. Gebruik je een vorm van 24 centimeter doorsnede, vermenigvuldig alle ingrediënten dan met  1,3, anders krijg je een wel heel lage witte chocolade cheesecake. De baktijd wordt dan ook iets langer.

Witte chocoladecheesecake met frambozen

Bereiding: Witte chocoladecheesecake met frambozen

Verwarm de over voor op 175 °C en bekleed een vorm van 20 centimeter doorsnede met bakpapier. Maal de spritsen fijn in een keukenmachine en meng er de gesmolten boter door. Verdeel het mengsel over de bodem van de vorm en druk dit met de bolle kant van een lepel gelijkmatig aan. Bak de bodem 10 minuten en laat deze vervolgens helemaal afkoelen.

Verlaag de oventemperatuur naar 130 °C en vet de zijkant van de (afgekoelde) vorm in met boter. Mix alle ingrediënten voor de cheesecake, behalve de witte chocolade, tot een homogene massa. Spatel als laatste de gesmolten witte chocolade door het mengsel en giet dit op de bodem. Bij gebruik van een springvorm is het verstandig om aluminiumfolie om de vorm te wikkelen, aangezien deze kan gaan lekken tijdens het bakken. Bak de cheesecake in  1¼  tot 1½ uur gaar. De taart moet gestold zijn maar mag in het midden nog wel wat wiebelen. Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna een nacht in de koelkast.

Decoreer de witte chocoladescheesecake met verse frambozen.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (20)
Janine 2019-06-16 19:52:00

Wat een heerlijk recept!!!

Beantwoorden
JA
Anja Overeem 2019-06-14 19:46:50

Ik lees dat er 100 ml. zure room in moet. Maar ik vind in de winkel alleen maar zure room in gram, bijvoorbeeld 125 gram en er staat dat die ook gebruikt kan worden voor koude gerechten, maar dat is een warm gerecht als je de taart gaat bakken. Creme fraiche kun je wel voor koude gerechten gebruiken.

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-06-17 14:38:02

Hoi. Omdat het gemengd wordt met de roomkaas kan dit prima.

Beantwoorden
Bette 2018-10-04 09:54:17

Hi Rutger,
Voor de verjaardag van mijn vriend wil ik een lekker recept van jou gebruiken omdat we altijd samen Heel Holland Bakt keken, maar het is bijna onmogelijk om iets te kiezen tussen al die fantastische recepten op je site. Ik wil ze allemaal proberen!
Uiteindelijk is de keuze toch op deze witte chocolade cheesecake gevallen, maar ik heb twee vraagjes:
- ik wil graag een kleine taart bakken in een springvorm van circa 10 cm; hoe lang moet de taart dan in de oven?
- kan ik in plaats van zure room ook kwark gebruiken?

Alvast bedankt! Groetjes, Bette

Beantwoorden
BE
Rutger 2018-10-07 17:46:45

Hoi! De baktijd durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar ik zou voor ongeveer 45 minuten gaan. Kijk even dat de vulling niet meer teveel wiebelt. Als dat wel het geval is moet de taart nog wat langer. Met het gebruik van kwark in plaats van zure room heb ik geen ervaring, dus dat durf ik je niet te zeggen.

Beantwoorden
Linda Rammers 2017-12-17 00:01:03

Hallo Rutger,

Als ik pure chocolade wil gebruiken ipv wit. Verandert er dan ook iets aan het recept met de andere ingrediënten?

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-12-18 01:02:18

Dan zou ik wel extra suiker toevoegen aan het mengsel.

Beantwoorden
Jana 2017-07-05 12:30:40

Hoi Rutger, Ziet er super uit!
Moet je per sé een waterbadje gebruiken?Ik kan dit niet terug vinden in het recept namelijk.
Of is het echt een aanrader?
Dank alvast!

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-07-10 00:49:08

Voor deze cheesecake heb ik geen warmwaterbad gebruikt, hoe wordt prachtig zonder dat te gebruiken.

Beantwoorden
Jacqueline 2017-06-08 06:47:16

Dag Rutger, ik snap niet zo goed hoe op jouw foto's de taart er nog heel wit uitziet? Als ik precies het recept volg is de bovenkant bij mij toch echt bruin door het bakken... doe ik dan echt iets fout of heb jij de korstjes eraf gesneden voor de foto?

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-06-11 22:08:02

Hoi Jacqueline. Waarschijnlijk bakt jouw oven wat feller dan de mijne, ik heb zeker de korstjes er niet afgesneden. Heb je toevallig hete lucht gebruikt? En wel een goed gevuld waterbad gebruikt in de oven? Daardoor kan de zijkant niet heter worden dan 100 graden en eigenlijk ook niet echt heel bruin worden.

Beantwoorden
Hélène 2017-04-03 21:11:39

Hij is heerlijk. Maar ik heb 'm 2x moeten bakken want de 1e keer was er water in de bakvorm gelopen. En dat terwijl ik 6 laagjes alu-folie (overlappend) gebruikt had om de springvorm heen. Hoe kan ik zoiets nu voorkomen?

Beantwoorden
Rutger 2017-04-05 23:04:49

Zelf bak ik hem ook wel vaak in een dichte bakvorm. Om de taart te lossen vries ik hem kort aan en dan stort ik hem.

Beantwoorden
kim 2017-02-21 15:16:28

Hoi Rutger,

Ik heb een hete luchtoven. Het eerste gedeelte van 175 graden zet ik op 160 maar hoe zit het met het 130 graden gedeelte. Degene die ik heb kan of op 100 of op 130. was is jouw advies….

Alvast bedankt

Beantwoorden
KI
Rutger 2017-02-25 23:26:00

Hoi Kim. Ik zou dan toch voor 130 graden kiezen, 100 is wel erg laag voor dit recept.

Beantwoorden
kim 2017-02-21 15:15:24

Hoi Rutger,

Ik heb een hete luchtoven. Het eerste gedeelte van 175 graden zet ik op 160 maar hoe zit het met het 130 graden gedeelte. Degene die ik heb kan of op 100 of op 130. was is jouw advies....

Beantwoorden
KI
Laura 2017-02-04 21:43:19

Ziet er super lekker uit! Ik wil deze maken voor mijn vriend zijn verjaardag volgende week zondag. Alleen ben ik niet zo ervaren bakker en ik heb een siliconen bak vorm van 21 cm. Kan ik deze ook voor de cheesecake gebruiken? Ik zit met die siliconen bakvorm en vraag me daarbij af of je er een taart wel goed en heel uit krijgt. Mij lijkt het dat alle taarten kapot gaan dan. Hoor het antwoord heel graag!

Beantwoorden
LA
Monica 2017-02-05 09:00:12

Als je m na t bakken een nacht in de koelkast laat geen probleem maar gaat nog makkelijker als je er bakpapier in doet
Suc6 verzekerd

Beantwoorden
MO
Rutger 2017-02-06 08:47:50

Het gaat wel iets lastiger, maar het kan zeker. Goed af laten koelen en eventueel even in de vries zetten, dan krijg je de taart er wel goed uit.

Beantwoorden
Saya 2017-01-22 19:39:58

Hallo Rutger, dit lijkt me super lekker. Als ik er meerdere in een kleine vorm van plmns 8 cm doorsnee maak, moet ik de baktijd dan ook aanpassen? Vermoedelijk zijn ze dan eerder gaar..

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-01-23 07:42:13

Hoi! Ze zijn dan inderdaad eerder klaar. Ik zou vanaf 30 minuten regelmatig in de oven kijken, tot de bovenkant (bijna) niet meer wiebelt.

Beantwoorden
saya 2017-01-23 11:22:43

Top, dank je wel!

Beantwoorden
SA
Alinda 2017-01-12 15:35:36

Hoi Rutger,

Klopt het dat je alleen witte chocolade als zoetmaker gebruikt en verder geen basterdsuiker o.i.d?

Beantwoorden
AL
Rutger 2017-01-15 09:11:00

Hoi Alinda. Dat klopt. De witte chocolade is zoet genoeg om de cheesecake te zoeten. Daarnaast vind ik het lekker als de taart ook nog wat fris is, maar mocht je hem zoeter willen kan je natuurlijk altijd wat suiker toevoegen.

Beantwoorden
Patty 2017-01-05 15:12:39

Ziet er heerlijk uit!
Ik zag eerder ook al berichten over de roomkaas die wordt gebruikt. Ik ben altijd bang bij bijv. Philadelphia dat het mengsel dan te zacht wordt, omdat bijv. MonChou altijd een stuk steviger is van zichzelf. Maakt dit echt niet uit?

Beantwoorden
PA
Rutger 2017-01-05 21:19:44

Hoi! Dat maakt echt niks uit. De eieren zorgen voor de binding, gaat heel goed met Philadelphia hoor!

Beantwoorden
Ariska 2016-12-30 22:03:23

Waarom moet je eerst bakpapier in de bakvorm doen? Dan wordt de bodem toch heel lelijk? Kun je niet gewoon de bodem invetten en dan het koekjesdeeg in de springvorm doen?

Beantwoorden
AR
Rutger 2016-12-30 23:34:12

Mijn ervaring is dat je de taart dan minder makkelijk van de bodem krijgt, met bakpapier vind ik het stukken makkelijker gaan. Maar als je wil kan je het papier ook weglaten hoor.

Beantwoorden
monica 2016-11-24 21:16:55

hij staat weer in de oven hoor..........heerlijk

Beantwoorden
MO
Esther M. 2016-10-10 07:39:11

Hoi Rutger, mijn 14 jarige zoon (ook Rutger) weet sinds kort dat hij diabetes heeft. Onder koolhydraatarm taartrecepten komt deze naar boven. En laat hij nou erg van frambozen houden. En morgen hebben we de eerste verjaardag sinds de ziekenhuisopname. Staat ergens de kooldydraten?
Groet Esther Mantel.

Beantwoorden
ES
Rutger 2016-10-10 22:55:38

Hallo Esther. Ik weet helaas niet wat de koolhydraten in deze taart zijn, al zitten er nog wel redelijk wat in.

Beantwoorden
monica 2016-10-07 15:33:05

kan ik de temperaturen en tijd hetzelfde aanhouden als ik het in een warmwaterbad bak?
Dit recept is gemaakt met boven- en onderwarmte dus met hetelucht 10% minder?

Beantwoorden
MO
monica 2016-10-08 09:02:26

Wat een heerlijke cheesecake daar mogen ze me bijna voor uit bed halen wat een heerlijk recept heb m gewoon gebakken boven en onderwarmte.
Rutger je zei dat je elke vorm van roomkaas kan gebruiken maar ik vind zelf dat de smaak het lekkerst is met philadelphia deze is helaas wel een stuk duurder maar ja.......... Hoe kan er nog verschil van smaak zitten in de roomkaas?

Beantwoorden
MO
Rutger 2016-10-09 23:00:33

Daar ben ik het helemaal mee eens. Zoals bij alles betaal je voor een betere kwaliteit, maar in dit geval is dat zeker de moeite waard!

Beantwoorden
Rutger 2016-10-09 22:59:30

Je kan in een warmwaterbak dezelfde tijd en temperatuur aanhouden. Voor hetelucht is 10% lager over het algemeen goed ja!

Beantwoorden
Arja 2016-09-26 16:10:37

Met spritsen ga ik eens uitproberen, ben niet zo gek op bastognekoeken bij een cheesecake.Had toen gelukkig een bus met jodekoeken staan.Dat pakte ook erg lekker uit, maar zijn net als spritsen eigenlijk vrij neutraal.

Beantwoorden
AR
Rutger 2016-09-28 22:42:31

Die koeken zijn ook lekker als bodem! Goede suggestie!

Beantwoorden
Jolien 2016-09-25 13:26:42

Ik ga deze zeker een keer maken! Welke roomkaas kun je het beste gebruiken voor cheesecakes?

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-09-26 09:31:31

Je kan eigenlijk elke soort roomkaas gebruiken. De goedkopere naturel roomkaas van eigen merk doen het ook prima!

Beantwoorden
Daniëlle 2016-09-25 08:54:53

Dit is echt mijn guilty pleasure! Zo lekker, ik ga hem zeker eens op jouw manier proberen!! Ziet er goed uit.

Beantwoorden
DA