- Voor de bodem
- 175 gr spritsen
- 50 gr boter, gesmolten
- Voor de vulling
- 600 gr roomkaas, op kamertemperatuur
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 100 ml zure room, op kamertemperatuur
- 1 tl vanille-extract
- snuf zout
- 25 gr bloem
- 200 gr witte chocolade, gesmolten
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- verse frambozen
Deze cheesecake met witte chocolade is echt te lekker! De witte chocolade maakt de vulling van de cheesecake heerlijk romig en vol van smaak. De frambozen zorgen voor een frisse tegenhanger. Vaak worden er bostognekoeken gebruikt als bodem voor een cheesecake, maar ik vind die voor deze taart veel te overheersend van smaak (ook al zijn die koekjes natuurlijk wel heel lekker!). In dit cheesecake recept gebruik ik spritsen, de smaak daarvan is wat subtieler en dat past goed bij de rest van de taart.
Let er op dat dit recept voor een kleinere cheesecake is, namelijk voor een vorm van 20 centimeter doorsnede. Gebruik je een vorm van 24 centimeter doorsnede, vermenigvuldig alle ingrediënten dan met 1,3, anders krijg je een wel heel lage witte chocolade cheesecake. De baktijd wordt dan ook iets langer.
Witte chocolade cheesecake maken
Verwarm de over voor op 175 °C en bekleed een vorm van 20 centimeter doorsnede met bakpapier. Maal de spritsen fijn in een keukenmachine en meng er de gesmolten boter door. Verdeel het mengsel over de bodem van de vorm en druk dit met de bolle kant van een lepel gelijkmatig aan. Bak de bodem 10 minuten en laat deze vervolgens helemaal afkoelen.
Verlaag de oventemperatuur naar 130 °C en vet de zijkant van de (afgekoelde) vorm in met boter. Mix alle ingrediënten voor de cheesecake, behalve de witte chocolade, tot een homogene massa. Spatel als laatste de gesmolten witte chocolade door het mengsel en giet dit op de bodem. Bij gebruik van een springvorm is het verstandig om aluminiumfolie om de vorm te wikkelen, aangezien deze kan gaan lekken tijdens het bakken. Bak de cheesecake in 1¼ tot 1½ uur gaar. De taart moet gestold zijn maar mag in het midden nog wel wat wiebelen. Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna een nacht in de koelkast.
Decoreer de witte chocoladescheesecake met verse frambozen.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Dit is echt mijn guilty pleasure! Zo lekker, ik ga hem zeker eens op jouw manier proberen!! Ziet er goed uit.
BeantwoordenIk ga deze zeker een keer maken! Welke roomkaas kun je het beste gebruiken voor cheesecakes?
Beantwoorden
Met spritsen ga ik eens uitproberen, ben niet zo gek op bastognekoeken bij een cheesecake.Had toen gelukkig een bus met jodekoeken staan.Dat pakte ook erg lekker uit, maar zijn net als spritsen eigenlijk vrij neutraal.
Beantwoordenkan ik de temperaturen en tijd hetzelfde aanhouden als ik het in een warmwaterbad bak?
Dit recept is gemaakt met boven- en onderwarmte dus met hetelucht 10% minder?
Je kan in een warmwaterbak dezelfde tijd en temperatuur aanhouden. Voor hetelucht is 10% lager over het algemeen goed ja!
Beantwoorden
Wat een heerlijke cheesecake daar mogen ze me bijna voor uit bed halen wat een heerlijk recept heb m gewoon gebakken boven en onderwarmte.
Rutger je zei dat je elke vorm van roomkaas kan gebruiken maar ik vind zelf dat de smaak het lekkerst is met philadelphia deze is helaas wel een stuk duurder maar ja.......... Hoe kan er nog verschil van smaak zitten in de roomkaas?
Daar ben ik het helemaal mee eens. Zoals bij alles betaal je voor een betere kwaliteit, maar in dit geval is dat zeker de moeite waard!
Beantwoorden
Hoi Rutger, mijn 14 jarige zoon (ook Rutger) weet sinds kort dat hij diabetes heeft. Onder koolhydraatarm taartrecepten komt deze naar boven. En laat hij nou erg van frambozen houden. En morgen hebben we de eerste verjaardag sinds de ziekenhuisopname. Staat ergens de kooldydraten?
Groet Esther Mantel.
Hallo Esther. Ik weet helaas niet wat de koolhydraten in deze taart zijn, al zitten er nog wel redelijk wat in.
Beantwoorden
Waarom moet je eerst bakpapier in de bakvorm doen? Dan wordt de bodem toch heel lelijk? Kun je niet gewoon de bodem invetten en dan het koekjesdeeg in de springvorm doen?
BeantwoordenMijn ervaring is dat je de taart dan minder makkelijk van de bodem krijgt, met bakpapier vind ik het stukken makkelijker gaan. Maar als je wil kan je het papier ook weglaten hoor.
Beantwoorden
Ziet er heerlijk uit!
Ik zag eerder ook al berichten over de roomkaas die wordt gebruikt. Ik ben altijd bang bij bijv. Philadelphia dat het mengsel dan te zacht wordt, omdat bijv. MonChou altijd een stuk steviger is van zichzelf. Maakt dit echt niet uit?
Hoi! Dat maakt echt niks uit. De eieren zorgen voor de binding, gaat heel goed met Philadelphia hoor!
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Klopt het dat je alleen witte chocolade als zoetmaker gebruikt en verder geen basterdsuiker o.i.d?
BeantwoordenHoi Alinda. Dat klopt. De witte chocolade is zoet genoeg om de cheesecake te zoeten. Daarnaast vind ik het lekker als de taart ook nog wat fris is, maar mocht je hem zoeter willen kan je natuurlijk altijd wat suiker toevoegen.
Beantwoorden
Hallo Rutger, dit lijkt me super lekker. Als ik er meerdere in een kleine vorm van plmns 8 cm doorsnee maak, moet ik de baktijd dan ook aanpassen? Vermoedelijk zijn ze dan eerder gaar..
BeantwoordenHoi! Ze zijn dan inderdaad eerder klaar. Ik zou vanaf 30 minuten regelmatig in de oven kijken, tot de bovenkant (bijna) niet meer wiebelt.
Beantwoorden
Ziet er super lekker uit! Ik wil deze maken voor mijn vriend zijn verjaardag volgende week zondag. Alleen ben ik niet zo ervaren bakker en ik heb een siliconen bak vorm van 21 cm. Kan ik deze ook voor de cheesecake gebruiken? Ik zit met die siliconen bakvorm en vraag me daarbij af of je er een taart wel goed en heel uit krijgt. Mij lijkt het dat alle taarten kapot gaan dan. Hoor het antwoord heel graag!
BeantwoordenHet gaat wel iets lastiger, maar het kan zeker. Goed af laten koelen en eventueel even in de vries zetten, dan krijg je de taart er wel goed uit.
Beantwoorden
Als je m na t bakken een nacht in de koelkast laat geen probleem maar gaat nog makkelijker als je er bakpapier in doet
Suc6 verzekerd
Hoi Rutger,
Ik heb een hete luchtoven. Het eerste gedeelte van 175 graden zet ik op 160 maar hoe zit het met het 130 graden gedeelte. Degene die ik heb kan of op 100 of op 130. was is jouw advies....
BeantwoordenHoi Rutger,
Ik heb een hete luchtoven. Het eerste gedeelte van 175 graden zet ik op 160 maar hoe zit het met het 130 graden gedeelte. Degene die ik heb kan of op 100 of op 130. was is jouw advies….
Alvast bedankt
BeantwoordenHoi Kim. Ik zou dan toch voor 130 graden kiezen, 100 is wel erg laag voor dit recept.
Beantwoorden
Hij is heerlijk. Maar ik heb 'm 2x moeten bakken want de 1e keer was er water in de bakvorm gelopen. En dat terwijl ik 6 laagjes alu-folie (overlappend) gebruikt had om de springvorm heen. Hoe kan ik zoiets nu voorkomen?
BeantwoordenZelf bak ik hem ook wel vaak in een dichte bakvorm. Om de taart te lossen vries ik hem kort aan en dan stort ik hem.
Beantwoorden
Dag Rutger, ik snap niet zo goed hoe op jouw foto's de taart er nog heel wit uitziet? Als ik precies het recept volg is de bovenkant bij mij toch echt bruin door het bakken... doe ik dan echt iets fout of heb jij de korstjes eraf gesneden voor de foto?
BeantwoordenHoi Jacqueline. Waarschijnlijk bakt jouw oven wat feller dan de mijne, ik heb zeker de korstjes er niet afgesneden. Heb je toevallig hete lucht gebruikt? En wel een goed gevuld waterbad gebruikt in de oven? Daardoor kan de zijkant niet heter worden dan 100 graden en eigenlijk ook niet echt heel bruin worden.
Beantwoorden
Hoi Rutger, Ziet er super uit!
Moet je per sé een waterbadje gebruiken?Ik kan dit niet terug vinden in het recept namelijk.
Of is het echt een aanrader?
Dank alvast!
Voor deze cheesecake heb ik geen warmwaterbad gebruikt, hoe wordt prachtig zonder dat te gebruiken.
Beantwoorden
Hallo Rutger,
Als ik pure chocolade wil gebruiken ipv wit. Verandert er dan ook iets aan het recept met de andere ingrediënten?
BeantwoordenHi Rutger,
Voor de verjaardag van mijn vriend wil ik een lekker recept van jou gebruiken omdat we altijd samen Heel Holland Bakt keken, maar het is bijna onmogelijk om iets te kiezen tussen al die fantastische recepten op je site. Ik wil ze allemaal proberen!
Uiteindelijk is de keuze toch op deze witte chocolade cheesecake gevallen, maar ik heb twee vraagjes:
- ik wil graag een kleine taart bakken in een springvorm van circa 10 cm; hoe lang moet de taart dan in de oven?
- kan ik in plaats van zure room ook kwark gebruiken?
Alvast bedankt! Groetjes, Bette
BeantwoordenHoi! De baktijd durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar ik zou voor ongeveer 45 minuten gaan. Kijk even dat de vulling niet meer teveel wiebelt. Als dat wel het geval is moet de taart nog wat langer. Met het gebruik van kwark in plaats van zure room heb ik geen ervaring, dus dat durf ik je niet te zeggen.
Beantwoorden
Ik lees dat er 100 ml. zure room in moet. Maar ik vind in de winkel alleen maar zure room in gram, bijvoorbeeld 125 gram en er staat dat die ook gebruikt kan worden voor koude gerechten, maar dat is een warm gerecht als je de taart gaat bakken. Creme fraiche kun je wel voor koude gerechten gebruiken.
BeantwoordenVoldoet de ‘Dr. Oetker Natuurlijk Bourbon Vanille-Extract’ ook als vanille extract?
BeantwoordenIk heb enkel een springvorm van 26 cm. Hoe pas ik dan best alles aan?
BeantwoordenOp deze pagina vind je een omrekentabel: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/omrekentabel-bakvormen/
Beantwoorden
Wat een heerlijke cheesecake! Ik vond 'm wel erg compact. De witte chocoladecheesecake die ik pas in een restaurant op had, was wat luchtiger. Weet je wat ik anders kan doen om dat voor elkaar te krijgen?
BeantwoordenHet kan zijn dat het beslag daarvoor luchtiger is geklopt of dat het op een andere temperatuur gebakken was.
Beantwoorden
