Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 275 gr boter, op kamertemperatuur
  • 275 gr suiker
  • rasp van 1½-2 sinaasappels
  • ¼ tl zout
  • 5 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 100 gr amandelmeel
  • 2½ tl bakpoeder
  • 75 ml sinaasappelsap
  • Voor de gekonfijte sinaasappelschijfjes
  • 1-2 sinaasappels
  • 325 ml water
  • 225 g suiker
  • Voor het roomkaasglazuur
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 130 gr poedersuiker
  • rasp van ½-1 sinaasappel
  • 200 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Op zoek naar een lekker taartrecept met sinaasappel? Deze frisse sinaasappeltaart met roomkaasglazuur is superlekker en ziet er ook nog eens prachtig uit. De sinaasappeltaart met amandelmeel heeft een heerlijke smaak en textuur. Het roomkaasglazuur is romig en luchtig en wordt niet alleen gebruikt bovenop de taart, maar ook als taartvulling. De garnering van gekonfijte sinaasappelschijfjes maakt de taart vervolgens helemaal af. 

Tip: Chocolade en sinaasappel zijn een hemelse combinatie. Chocolade toevoegen aan deze sinaasappeltaart? Garneer de sinaasappeltaart met chocolade schaafsel in plaats van gekonfijte sinaasappelschijfjes.

Dit sinaasappeltaart recept is goed voor 10-12 punten. 

Zelf sinaasappeltaart maken

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een ronde springvorm met een doorsnede van 24 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. 

Doe de boter, suiker, sinaasappelrasp en het zout in een kom en klop dit in enkele minuten met een (hand)mixer met garde(s) luchtig. Voeg een voor een de eieren toe en klop het mengsel goed door na ieder ei. Voeg de bloem, het amandelmeel en het bakpoeder toe en meng dit door het beslag met een spatel. Roer als laatste het sinaasappelsap door het taartbeslag. Schep het beslag in de springvorm, strijk het glad en bak de taart in 50-60 minuten goudbruin en gaar. 

Test of de taart gaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de taart gaar. Verwijder de rand van de springvorm en laat de cake afkoelen. 

Maak intussen de gekonfijte sinaasappelschijfjes. Snijd de sinaasappel(s) in dunne plakjes van ½ centimeter dik. Breng in een steelpan het water met de suiker aan de kook. Doe als de suikersiroop kookt de sinaasappelschijfjes erbij en laat ze op heel laag vuur 1-1½ uur konfijten. Haal de schijfjes vervolgens uit de suikersiroop en laat ze uitlekken op een rooster. 

Doe voor het roomkaasglazuur de boter, poedersuiker en sinaasappelrasp in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) enkele minuten romig op. Voeg de roomkaas toe en mix alles nog een paar minuten, tot een glad en luchtig roomkaasglazuur. 

Snijd de afgekoelde taart horizontaal doormidden. Bestrijk de onderste cake met de helft van het roomkaasglazuur en leg de bovenste helft daar op. Bestrijk de bovenkant met de rest van het sinaasappelglazuur. Garneer de taart met de schijfjes gekonfijte sinaasappel. Bewaar de taart in de koelkast en haal hem minimaal een half uur voor het serveren uit de koelkast.

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Sjoke 2021-11-08 15:25:37

Basisrecept roomkaas glazuur is ook heel lekker om verse vruchten mee af te dekken in een mooi glazen coupe als desert.

Beantwoorden
SJ
Lia 2021-11-03 13:43:09

Hoi Rutger,
Ik ben de taart nu aan het bakken maar ik zie dat in het recept voor de roomkaasglazuur sinaasappelrasp staat en in de beschrijving citroenrasp.
Ik neem aan dat het sinaasappel moet zijn?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-11-10 08:31:43

Hi! Dank voor je oplettendheid. Dat moet inderdaad sinaasappelrasp zijn :)

Beantwoorden
Lia Koolwijk 2021-11-11 17:02:10

Hij was overigens superlekker!

Beantwoorden
LI