Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 130 gr witte basterdsuiker
  • rasp van 1½-2 citroenen
  • ¼ tl zout
  • 2 el citroensap
  • 250 gr bloem
  • ¾ tl baking soda
  • Voor het citroenglazuur
  • 75 gr poedersuiker
  • 1-1½ el citroensap

Heb je al weleens zelf citroenkoekjes gemaakt? Dit is een echte aanrader! De citroenkoekjes zijn bros en knapperig, heerlijk fris en vol van smaak. En ook  nog eens supermakkelijk om te maken. Het deeg hoeft niet te rusten, waardoor je direct aan de slag kunt met het vormen en bakken van de koekjes. Bij dit citroenkoekjes recept gebruik ik een fris citroenglazuur, maar dat kun je eventueel ook achterwege laten.

Als rijsmiddel gebruik ik baking soda in dit recept. De baking soda reageert met het zuur van de citroen en daardoor rijst het deeg extra luchtig. De koekjes komen hierdoor tijdens het bakken zelfs een stuk omhoog en zakken daarna weer in. Dat hoort zo en zorgt voor heerlijk brosse en knapperige citroenkoekjes.

Met dit recept kun je 30-35 citroenkoekjes maken.

Citroen-gemberkoekjes maken

Door gember toe te voegen, krijg je een heerlijke variatie op dit recept. Laat wat gekonfijte stemgember uitlekken, hak het grof en leg het op het deeg voordat de koekjes de oven in gaan. Met deze simpele toevoeging geniet je van superlekkere citroen-gemberkoekjes!

Brosse citroenkoekjes bakken 

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. 

Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng alles door elkaar. Dit kun je doen met een spatel, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Meng het citroensap door het mengsel. Voeg de bloem en baking soda toe en kneed alles tot een deeg. 

Maak van het deeg bolletjes van 15-20 gram en leg deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Druk de deegbolletjes plat tot ze ruim ½ centimeter dik zijn. Bak de citroenkoekjes in 15-20 minuten goudbruin en gaar. De koekjes zullen tijdens het bakken omhoogkomen en weer inzakken. Dit hoort zo en komt door de baking soda. Leg de citroenkoekjes na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen. 

Meng de poedersuiker met het citroensap tot een glad en niet te dun glazuur en besprenkel de koekjes daarmee. Dat kun je doen met een theelepel of met een zelfgemaakt cornetje.

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reactie.
Reacties (8)
Marijke 2022-04-15 08:06:43

Hoi Rutger,
Moet de oven op boven en onderwarmte?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-04-21 10:12:01

Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Francien 2022-04-15 08:09:52

Wat jammer dat er met theelepels gemeten wordt zeker met baking soda. Daar komt het best wel nauw, mee anders smaakt het heel chemisch.
3/4 tl is hoeveel gram?
Mijn ervaring met theelepel is helaas niet geweldig.

Beantwoorden
FR
Rutger 2022-04-21 10:11:32

Gebruik een maatlepel met een inhoud van 5 milliliter, dan is het een nauwkeurige manier.

Beantwoorden
Annemarie 2022-04-15 08:44:07

Is heel simpel je weegt 1theelepel af en je je deelt het door en dat laat je eraf

Beantwoorden
AN
Elsa Zwart 2022-04-15 08:20:29

Dag Rutger. Hoe lang kun je deze koekjes bewaren? Ga ze zeker proberen!

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-04-21 10:11:08

Niet lang :) Ze zijn veels te lekker. Maar als je ze luchtdicht verpakt prima 1-2 weken.

Beantwoorden
Christel 2022-04-15 20:02:02

Hoi Rutger,

Kan ik voor bloem en backing soda ook alleen zelfrijzend meel gebruiken?

Beantwoorden
CH
Rutger 2022-04-21 10:06:09

Dat geeft wel een ander resultaat dan met bloem en baking soda.

Beantwoorden
Jacco 2022-04-17 21:55:53

Kan ik voor de citroenrasp ook gedroogde citroenrasp gebruiken? Welk gewicht of thee danwel eetlepel wordt het dan?

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-04-21 09:45:18

Dat kan prima. De exacte verhouding weet ik niet/

Beantwoorden
Annemarie 2022-04-19 14:54:40

Wow zo lekker. Geen glazuur maar een "home made" stempel erop.

Beantwoorden
AN
Yvonne Blom 2022-04-28 09:09:40

Hoi Rutger,

Hoeveel koekjes kun je per bakplaat bakken ?

Groetjes Yvonne

Beantwoorden
YV
Rutger 2022-05-02 08:26:33

Zo'n 16-20

Beantwoorden
Lou 2022-08-27 19:32:24

Klopt het dat er geen ei in het recept moet?

Beantwoorden
LO
Rutger 2022-09-14 20:26:27

Dat klopt!

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reactie.