- Voor het deeg
- 175 gr boter, op kamertemperatuur
- 140 gr witte basterdsuiker
- ¼ citroen, rasp
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
- 125 gr bloem
- 125 gr Zeeuwse bloem
- 2 tl bakpoeder
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
Wat zijn Jodenkoeken?
Jodenkoeken of jodekoeken zijn eenvoudige en ontzettend lekkere koeken. In mijn Koekjesbijbel staat een heerlijk jodenkoeken recept. Maar waar komen deze koeken vandaan? Er zijn verschillende verklaringen voor de naam jodenkoek (in de handel ook Jodekoek genoemd). Er wordt gezegd dat de koeken voor het eerst gebakken zijn door bakker De Joode, maar het zou ook kunnen dat de koeken juist veel door joden werden gebakken. Het is dus niet met zekerheid te zeggen waar de naam van deze koeken vandaan komt. Om die reden worden de koeken op 2 manieren geschreven: jodenkoeken en jodekoeken. Hoe je ze ook schrijft, deze zelfgebakken jodenkoeken zijn in elk geval waanzinnig lekker!
Dit recept en nog 170 andere koekjes vind je in Koekjesbijbel! Check hier voor meer informatie!
Zelf jodenkoeken bakken
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp, het vanille-extract en zout in een kom en meng door elkaar. Meng het halve ei erdoor, voeg beide soorten bloem en het bakpoeder toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter. Check dit artikel voor hulp bij het uitrollen van het koekjesdeeg! Gebruik een gekartelde uitsteker met een doorsnede van 8-10 centimeter en steek daarmee cirkels uit het deeg. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.
Leg de koeken op de bakplaat en bak ze in 14-19 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.
Tip: Voor extra smaak kun je ½-1 theelepel kaneelpoeder aan het deeg toevoegen.
Tip: Dip de bodem van de koeken in pure chocolade nadat ze zijn afgekoeld. Jodenkoeken met chocolade zijn een heerlijke combinatie.
Foto: Saskia Lelieveld









