Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 140 gr witte basterdsuiker
  • ¼ citroen, rasp
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 125 gr bloem
  • 125 gr Zeeuwse bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad

Sinds begin deze maand is mijn nieuwste boek Koekjesbijbel uit, boordevol koekjes en koeken. Één van de recepten die uiteraard niet mocht ontbreken in dit boek zijn de Jodekoeken. Er zijn twee manieren om deze koeken te spellen; Jodekoeken of Jodenkoeken. Omdat het niet zeker is waar de naam van deze koeken vandaan komt is het ook niet zeker welke van de twee de authentieke spelwijze is. Er wordt gezegd dat de koeken voor het eerste gebakken zijn door bakker De Joode, maar het zou ook kunnen dat de koeken juist veel door joden gebakken werden. Hoe je het ook schrijft, deze zelfgebakken jodekoeken zijn in elk geval waanzinnig lekker!

Dit recept en nog 170 andere koekjes vind je in Koekjesbijbel! Check hier voor meer informatie!

koekjesbijbel

Bereiding: Jodekoeken

Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp, het vanille-extract en zout in een kom en meng door elkaar. Meng het halve ei erdoor, voeg beide soorten bloem en het bakpoeder toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter. Check dit artikel voor hulp bij het uitrollen van het koekjesdeeg! Gebruik een gekartelde uitsteker met een doorsnede van 8-10 centimeter en steek daarmee cirkels uit het deeg. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.

Leg de koeken op de bakplaat en bak ze in 14-19 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

Tip Voor extra smaak kun je ½-1 theelepel kaneelpoeder aan het deeg toevoegen.

Foto: Saskia Lelieveld

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (9)
M.van Bogget 2018-08-27 15:19:25

Ik verwacht dat Zeeuwse bloem bij de bakker verkopen.

Beantwoorden
M.
Hetty 2018-08-26 08:43:16

Hoi Rutger,
Ze zijn echt lekker knapperig geworden. Het zeeuwse bloem heb ik on-line bij De Zuidmolen besteld. Volgende keer bak ik ze met een kleinere uitsteekvorm, dit zijn echte uitdeelkoekjes. Ik denk dat ze ook lekker zijn met een dun laagje pure chocolade.
Bedankt voor weer een goed recept!

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-09-16 13:46:36

Met chocolade erop zijn ze inderdaad ook heerlijk! Geniet er van!

Beantwoorden
Gerard 2018-08-23 10:28:12

het rondje in het midden was kletskoppendeeg wij maakten ze in utrecht en het klopt dar het rond 1964 geweest moet zijn

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-09-16 13:55:17

Het klinkt heerlijk in elk geval!

Beantwoorden
Arja 2018-08-21 10:01:14

Ik ga van de week eens langs de molen voor Zeeuws bloem, ben dol op deze koeken.

Groetjes Arja

Beantwoorden
AR
Marja 2018-08-19 19:30:58

Hoi Rutger,
Het is echt jaaaaaren terug dat ik voor het laatst Jodekoeken at! Ze zaten heel vroeger (jaren 60 en begin 70 ) in een blikje met een wikkel erom. En op de wikkel stond dat ze van bakkerij de Joode kwamen! Ik zie dat blikje nog zo voor me. Later werd het een plastic bus, doorzichtig en met een wikkel aan de binnenkant en een paars plastic deksel. Toen heette het gewoon Jodekoeken. In hoeverre ik op mijn herinnering kan vertrouwen weet ik ook niet, maar dat is wat ik me herinner van Jodekoeken. Ik zet ze op mijn lijstje van “nog te bakken lekkers” en ze komen tzt echt aan de beurt!
Bedankt voor het recept en tot de volgende keer.
Een hartelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-08-20 13:48:13

Heel leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Hennie 2018-08-19 10:41:26

Bakker bij ons in het dorp bakte vroeger ook jodenkoeken, koeken waren dunner dan huidige jodenkoeken en op het midden zat een zat een wat taaiig rondje.
Vond ze altijd erg lekker naar zie ze bergens meer. Moet zo rond 1960 zijn

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-08-20 13:48:56

Die versie ken ik niet, maar klinkt ook lekker!

Beantwoorden
Sjobo 2018-08-19 10:36:32

Typ in de zoekfunctie op Rutger z’n site “ Zeeuwse bloem” en je krijgt het antwoord!

Beantwoorden
SJ
DC van Barneveld 2018-08-19 09:57:38

Ja vertel eens,wat is zeeuwse bloem,ik ken het ook niet,

Beantwoorden
DC
Rutger 2018-08-20 13:49:50

Het kan ook met gewone bloem, maar met Zeeuwse bloem worden de koeken lekkerder. Alles over Zeeuwse bloem vind je hier: https://www.rutgerbakt.nl/zeeuwse-bloem/

Beantwoorden
Vera 2018-08-19 09:39:50

Hoi Rutger, ik heb geen Zeeuwse bloem in huis, kan het ook met gewone bloem?

Beantwoorden
VE
Rutger 2018-08-20 13:50:02

Het kan ook met gewone bloem, maar met Zeeuwse bloem worden de koeken lekkerder. Alles over Zeeuwse bloem vind je hier: https://www.rutgerbakt.nl/zeeuwse-bloem/

Beantwoorden