Ben je op zoek naar een heerlijke, traditionele Nederlandse lekkernij? Dan moet je zeker Jodekoeken proberen! Deze ronde, knapperige koeken hebben een rijke geschiedenis en zijn geliefd bij jong en oud. Het is een echte favoriet bij de koffie of thee.

In dit artikel vertel ik je meer over deze koeken en ik deel ook mijn jodekoeken recept. Dit recept vind je trouwens ook in mijn Koekjesbijbel, net als vele andere lekkere koek recepten.

Jodekoeken

Wat zijn jodenkoeken?

Jodekoeken zijn platte koeken van 8-10 cm, gemaakt van een zanddeeg. De koek is krokant en knapperig. Wat Jodekoeken zo geliefd maakt, is hun eenvoud. De basisingrediënten (boter, suiker, bloem, ei) zijn gemakkelijk te vinden en maken deze koekjes toegankelijk voor elke thuisbakker.

De koek is al heel lang populair en wordt in ieder geval sinds de tweede helft van de 19e eeuw gemaakt en verkocht. In die periode bieden verschillende banketbakkers ‘jodenkoeken’ aan, in advertenties of op markten. Over de exacte oorsprong doen verschillende verhalen de ronde. De koek zou bedacht zijn door ene bakker De Joode en daar zijn naam aan danken. Een andere verklaring is dat een Joodse bakker uit Amsterdam jodenkoeken bedacht. Een derde verklaring is dat de grote, dunne koeken door Joden werden gebakken met goedkope ingrediënten. Tot slot is een vierde argument dat de platte koeken afstammen van matzes.

jodekoeken recept

Schrijfwijze: jodekoeken, jodenkoeken of Odekoeken?

Zijn het nu jodekoeken of jodenkoeken? Deze heerlijke koeken kennen door hun verschillende oorsprongsverhalen ook verschillende schrijfwijzen. Vroeger werd zowel de term jodenkoek als jodekoek gebruikt. Vandaag de dag wordt de naam jodenkoek niet vaak meer gebruikt, je ziet vooral nog de naam jodekoek (zonder -n). Daarnaast vind je deze koeken van zanddeeg bij een aantal fabrikanten tegenwoordig ook in de schappen onder een vernieuwde benaming, namelijk Odekoeken.

Of je nu kiest voor de ‘oude’ naam of de vernieuwde variant: deze koeken moet je zeker eens zelf maken, want ze zijn waanzinnig lekker!

jodekoeken recept

4 tips voor de lekkerste jodekoeken

  • Voor extra smaak kun je ½-1 theelepel kaneelpoeder aan het deeg toevoegen.
  • Dip de helft van de koeken nadat ze zijn afgekoeld in getempereerde pure chocolade. Jodenkoeken met chocolade zijn een heerlijke combinatie.
  • Vers zijn deze koeken het allerlekkerst, maar je kunt ze ook luchtdicht verpakt op kamertemperatuur zeker 2 weken bewaren. Invriezen kan ook, voor 2-3 maanden.
  • Je kunt het deeg voor de jodekoeken ook van tevoren maken en voor 2-3 maanden invriezen. Zo kun je altijd in een handomdraai jodekoeken bakken. Handig, want vers zijn deze koeken het allerlekkerst!
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 140 gr witte basterdsuiker
  • ¼ citroen, rasp
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 125 gr bloem
  • 125 gr Zeeuwse bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf jodekoeken maken – Stap voor stap recept

Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp, het vanille-extract en zout in een kom en meng door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of in een standmixer met de platte menghaak. Meng het halve ei erdoor, voeg beide soorten bloem en het bakpoeder toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Jodekoeken maken en bakken

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter. Check dit artikel voor hulp bij het uitrollen van het koekjesdeeg! Gebruik een gekartelde uitsteker met een doorsnede van 8-10 centimeter en steek daarmee cirkels uit het deeg. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.

Leg de koeken op de bakplaat en bak ze in 14-19 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (14)
Vera 2018-08-19 09:39:50

Hoi Rutger, ik heb geen Zeeuwse bloem in huis, kan het ook met gewone bloem?

Beantwoorden
VE
Rutger 2018-08-20 13:50:02

Het kan ook met gewone bloem, maar met Zeeuwse bloem worden de koeken lekkerder. Alles over Zeeuwse bloem vind je hier: https://www.rutgerbakt.nl/zeeuwse-bloem/

Beantwoorden
DC van Barneveld 2018-08-19 09:57:38

Ja vertel eens,wat is zeeuwse bloem,ik ken het ook niet,

Beantwoorden
DC
Rutger 2018-08-20 13:49:50

Het kan ook met gewone bloem, maar met Zeeuwse bloem worden de koeken lekkerder. Alles over Zeeuwse bloem vind je hier: https://www.rutgerbakt.nl/zeeuwse-bloem/

Beantwoorden
Sjobo 2018-08-19 10:36:32

Typ in de zoekfunctie op Rutger z’n site “ Zeeuwse bloem” en je krijgt het antwoord!

Beantwoorden
SJ
Hennie 2018-08-19 10:41:26

Bakker bij ons in het dorp bakte vroeger ook jodenkoeken, koeken waren dunner dan huidige jodenkoeken en op het midden zat een zat een wat taaiig rondje.
Vond ze altijd erg lekker naar zie ze bergens meer. Moet zo rond 1960 zijn

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-08-20 13:48:56

Die versie ken ik niet, maar klinkt ook lekker!

Beantwoorden
Marja 2018-08-19 19:30:58

Hoi Rutger,
Het is echt jaaaaaren terug dat ik voor het laatst Jodekoeken at! Ze zaten heel vroeger (jaren 60 en begin 70 ) in een blikje met een wikkel erom. En op de wikkel stond dat ze van bakkerij de Joode kwamen! Ik zie dat blikje nog zo voor me. Later werd het een plastic bus, doorzichtig en met een wikkel aan de binnenkant en een paars plastic deksel. Toen heette het gewoon Jodekoeken. In hoeverre ik op mijn herinnering kan vertrouwen weet ik ook niet, maar dat is wat ik me herinner van Jodekoeken. Ik zet ze op mijn lijstje van “nog te bakken lekkers” en ze komen tzt echt aan de beurt!
Bedankt voor het recept en tot de volgende keer.
Een hartelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-08-20 13:48:13

Heel leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Arja 2018-08-21 10:01:14

Ik ga van de week eens langs de molen voor Zeeuws bloem, ben dol op deze koeken.

Groetjes Arja

Beantwoorden
AR
Gerard 2018-08-23 10:28:12

het rondje in het midden was kletskoppendeeg wij maakten ze in utrecht en het klopt dar het rond 1964 geweest moet zijn

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-09-16 13:55:17

Het klinkt heerlijk in elk geval!

Beantwoorden
Hetty 2018-08-26 08:43:16

Hoi Rutger,
Ze zijn echt lekker knapperig geworden. Het zeeuwse bloem heb ik on-line bij De Zuidmolen besteld. Volgende keer bak ik ze met een kleinere uitsteekvorm, dit zijn echte uitdeelkoekjes. Ik denk dat ze ook lekker zijn met een dun laagje pure chocolade.
Bedankt voor weer een goed recept!

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-09-16 13:46:36

Met chocolade erop zijn ze inderdaad ook heerlijk! Geniet er van!

Beantwoorden
M.van Bogget 2018-08-27 15:19:25

Ik verwacht dat Zeeuwse bloem bij de bakker verkopen.

Beantwoorden
M.
Janny 2020-02-27 16:42:37

Kun je jodekoeken ook met kokos maken.

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-03-03 10:45:37

Waarschijnlijk wel. Ik zou dan een klein gedeelte van de bloem vervangen door gedroogde kokosrasp.

Beantwoorden
Sylvia 2021-01-06 15:53:53

Wat is precies het verschil tussen deze koekjes en de uitsteek koekjes die je op je site hebt staan? Gewoon nieuwsgierig

Beantwoorden
SY
Rutger 2021-01-11 10:45:10

Welke uitsteekkoekjes bedoel je precies? De zandkoekjes? De verhoudingen zijn iets anders waardoor de structuur van de koek ook net ander is, en de vorm is anders natuurlijk. Ook zorgt het gedeelte Zeeuwse bloem er voor dat de Jodekoeken iets brosser zijn van structuur.

Beantwoorden
Esther Jansma 2021-01-16 16:14:18

Hoi Rutger! Ik heb deze koekjes gemaakt en ze smaken heerlijk. Bij mij is de vorm alleen helemaal uitgelopen, het gekartelde randje is eigenlijk niet meer zichtbaar (het is nu gewoon een rondje). Weet jij hoe dit komt?

Beantwoorden
ES
Rutger 2021-01-18 09:04:06

Heb je het deeg lang genoeg laten rusten in de koelkast? En niet te dikt uitgerold? Een volgende keer zou je de uitgestoken koeken ook nog kunnen laten rusten in de koelkast, om er zekerder van te zijn dat het kartelrandje zichtbaar blijft.

Beantwoorden
Michelle 2021-01-21 21:38:18

Hoi Rutger,

Hoe weeg/meet je een half ei af?

Groetjes, Michelle

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-01-25 08:51:18

Breek eerst een ei in een kommetje, klop deze kort los met een vork en gebruik daar dan 25 gram van.

Beantwoorden
Suus E 2022-05-22 15:52:42

Mijn koekjes waren een groot succes. Ik heb ze 14 min op heteluchtbstand gebakken. 22 koekjes in totaal

Beantwoorden
SU

U kunt niet meer reageren.