Ingrediëntenlijst
  • Verder nodig
  • ¼ - ½ tl zeezout(vlokken), om te bestrooien

Fudge maken klinkt misschien heel lastig, maar eigenlijk valt het best wel mee.  Als je mijn recept volgt dan kan het bijna niet mislukken. Wel is het zo dat je er een suikerthermometer voor nodig hebt omdat de temperatuur van de suikersiroop erg belangrijk is voor het eindresultaat. Als je de suikersiroop te kort kookt, wordt de fudge niet stevig genoeg. Kook je de suiker te lang dan kan de fudge keihard worden en dat is ook niet lekker. In dit recept gebruik ik ook glucosestroop. Dat zorgt ervoor dat er tijdens het afkoelen en opstijven geen suikerkristallen ontstaan en dat je dus een heerlijke zijdezachte fudge krijgt.

fudge met gezouten karamel

Deze fudge van gezouten karamel is heel verslavend, als je er eenmaal aan begint blijf je er van eten. En het is ook heel leuk om als cadeautjes weg te geven, mooi verpakt in een zakje of doosje!

fudge met gezouten karamel

Bereiding: Fudge met gezouten karamel

Bekleed een vierkante vorm van 20 centimeter met bakpapier. Doe de boter, glucosestroop, slagroom en de basterdsuiker in een pan en breng dit aan de kook. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Plaats een suikerthermometer in het mengsel en laat dit op middelhoog vuur doorkoken tot het een temperatuur heeft van 116 °C. Blijf het regelmatig doorroeren!

Haal het suikermengsel van het vuur en giet het in een hittebestendige kom. Laat het 5 minuten rusten. Klop het fudgemengsel vervolgens door (met een mixer of garde) tot het zichtbaar dikker wordt en wat lichter van kleur. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Voeg aan het einde het vanille-extract en zeezout toe. Pas op: het mengsel is erg heet! Stort het mengsel in de bakvorm en strijk dit glad. Bestrooi dit met het extra zout en laat het minimaal 6 uur opstijven op kamertemperatuur. Snijd de fudge in kleine blokjes.

Dit bericht is gesponsord door Bouwhuis

fudge met gezouten karamel

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (25)
Leon 2019-01-09 08:21:29

Hoi Rutger, ben van plan dit recept te proberen en vroeg me af: wat voor boter kan ik het beste kan gebruiken?

Beantwoorden
LE
Rutger 2019-01-15 10:50:02

Je kunt hier gewone roomboter gebruiken.

Beantwoorden
Monica 2018-11-11 07:57:53

Van morgen heel vroeg wakker (en zag je recept geisterten al )en dacht ja nu maar is uitproberen .
Moet zeggen WoW ? wat een lekker recept .
Staat nu op te stijven ,maar stiekem natuurlijk al gesnoept .

Beantwoorden
MO
Rutger 2018-11-11 13:33:47

Heerlijk!

Beantwoorden
Maartje 2018-10-13 11:37:21

Hoi Rutger,

Een vraag.. is er een iets natuurlijkere variant waardoor ik de glucose stroop kan vervangen?

Gr. Maartje

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-10-15 10:23:39

Voor dit recept is dat helaas niet mogelijk.

Beantwoorden
Sylvia 2018-04-27 22:52:28

In één woord GE-WEL-DIG recept! Glucosestroop had ik niet maar heb ik zelf gemaakt. Moet wel eerlijk bekennen dat de eerste poging mislukte, te lang gekookt en dus bruin...maar de 2de poging was goed! Nadat ik een foto van het resultaat op mijn facebook had geplaatst stond mijn buurvrouw al voor de deur met een bakje haha. Mijn man en kinderen vinden het de lekkerste fudge ooit....voor herhaling vatbaar dus!

Beantwoorden
SY
Rutger 2018-04-29 17:30:31

Supertof! En fijn dat je de hele buurt er gelijk blij mee maakt :)

Beantwoorden
Gerrie 2018-01-30 22:05:49

Heb je een speciale suikerthermometer nodig of Werkt een digitale thermometer ook?

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-02-02 16:53:54

Als de thermometer tot deze temperatuur kan is het prima. Zelf gebruik ik graag een thermometer met zo'n sonde die je ook in het vlees kunt steken.

Beantwoorden
Janine 2017-12-24 08:50:02

Zou je de glucosestroop ook kunnen vervangen voor een andere soort suiker?

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-12-24 14:14:09

De glucosestroop gaat kristalisatie tegen in de fudge, wat wel het lekkerste resultaat geeft dus. Ik heb het niet geprobeerd met andere soorten suiker, dus dat kan ik je niet zeggen.

Beantwoorden
Michelle 2018-02-01 13:52:13

Wat zou misschien een alternatief kunnen zijn voor glucosestroop?

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-02-02 16:52:26

Je kunt het met honing proberen, maar die smaak is erg overheersend en de samenstelling is weer anders dan glucosestroop. Helaas is erg geen ander alternatief voor.

Beantwoorden
Pauline 2017-12-21 12:13:40

Wat een geweldig recept is dit! Ik had gewone suiker gebruikt in plaats van glucosestroop en dat ging ook heel goed. De fudge was perfect gelukt en zo lekker! Heb je misschien tips om een chocolade variant te maken? Kan dat met cacao of moet je dat met chocola doen?

Beantwoorden
PA
Rutger 2017-12-22 17:13:29

Superfijn! En goed om te horen dat het zo ook lukt. Ik ben nog bezig met de lekkerste chocoladefudge, die komt er nog aan ooit!

Beantwoorden
Roger 2017-11-08 15:25:21

Rutger,

wat voor boter gebruik je in het recept ?

Beantwoorden
RO
J.Robinson 2017-09-20 21:18:03

zou het ook met rietsuikerstroop lukken ???

Beantwoorden
J.
Rutger 2017-09-25 00:29:54

Dat heb ik nog nooit geprobeerd, durf ik je niet te zeggen.

Beantwoorden
Ronald 2017-06-09 19:05:19

Hoi Rutger,
Ik heb vandaag een poging gedaan maar mislukt was een dikke taaie massa.
Terwijl de temp 116gr was dit duurde wel behoorlijk lang zo'n 40min.
Hij was ook behoorlijk donker vergeleken met de foto, daarna 7á8 min geroerd met garde werd iets lichter en dikker.
Heb ik het op een te lage temp gedaan massa zij af en toe blub dus hij zat op kook temp.

Beantwoorden
RO
Rutger 2017-06-11 21:58:54

Hoi Ronald. Lastig om van hier uit te zeggen. 40 minuten is wel lang, maar bij de goede temperatuur zou het moeten lukken.

Beantwoorden
Susanne 2017-04-12 22:02:17

Hoe krijg ik hem minder korrelig. Hij is heel korrelig door de suiker. Welke suiker kan ik het beste pakken en hoe maak ik hem minder korrelig??

Beantwoorden
SU
Rutger 2017-04-13 15:48:19

Had je glucosestroop gebruikt? Dit zou het kristalliseren van de suiker tegen moeten gaan.

Beantwoorden
Nina 2017-03-28 09:08:38

Hoelang zijn de fudge houdbaar?

Beantwoorden
NI
lijn 2017-01-16 11:51:32

Hoi Rutger,

Ik had het mengsel geklopt in de kitchen aid alleen toen ging de boter scheiden van het mengsel, heb hem toch gestort de dikte was goed alleen hij was erg korrelig helaas.
kan ik het dus het beste met een garde kloppen met de hand?

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-01-16 21:57:53

Als je te hard en vooral te lang klopt gaat het mengsel schiften helaas. Met de hand doorkloppen (of met een pollepel stevig roeren) is een goede optie om dit te voorkomen!

Beantwoorden
Marja 2016-11-27 10:33:12

Wil dit al heel lang maken. Ga ik dus zeker doen. Maar dan maak ik de glucosetroop ook zelf. Waarom doe jij dat niet zelf?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-11-27 22:02:59

Hoi Marja! Meestal maak ik het niet zelf, maar wel goed om het recept daarvoor een keer online te zetten.

Beantwoorden
R. Hoornstra 2016-11-02 15:11:42

nog een keer gemaakt, iets aangepast en verfijnd staat nu een half uur in de koelkast, en........... je blijft ervan eten. (vervelend haha)

Beantwoorden
R.
Mandy 2016-10-07 08:49:03

Hoi Rutger, wat een heerlijk recept is dit, je blijft er van eten. Ik heb het gemaakt met glucosestroop uit een emmer en daar heb ik een vraag over. Het was namelijk nogal moeilijk uit de emmer te krijgen (het was heel stevig en er kwamen veel draden) en het ging heel moeilijk van de lepel in het bakje. Oftewel het afwegen was een ramp. Heb je hier misschien tips voor? Kan je bijvoorbeeld een (groot) deel verwarmen, dan afwegen en het restant weer bij de rest in de emmer doen?
Dank je wel alvast!!

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-10-07 10:41:56

Hoi Mandy. Ik ken het probleem, glucosestroop is lastig te doseren. De gouden tip die ik ooit kreeg klinkt raar, maar werkt prima. Maak je handen nat onder de kraan en pak met natte handen de glucosestroop uit de emmer. Het blijft wat kleverig en draderig, maar het gaat echt een stuk makkelijker zo.

Beantwoorden
R. Hoornstra 2016-09-22 19:44:25

Beste Rutger, Helemaal gek van Fudge besloot ik vandaag je recept te maken. Ik maakte een half recept, voorgaande edities waren mislukt. De temperatuur bleef hangen op 106 graden. zeker een minuut of vijf en kreeg ik niet hoger. Toen ben ik begonnen met mixen, 10 minuten. Nu zeker vijf uur later is ie zacht, bijna lopend. Wat denk jij toch de temperatuur?

Beantwoorden
R.
Rutger 2016-09-22 21:40:30

Hoi! Dat ligt helaas echt aan de temperatuur. De massa had verder moeten inkoken, daardoor verdampt er meer vocht en wordt de fudge dus steviger.

Beantwoorden
R. Hoornstra 2016-09-28 19:37:02

Bedankt voor je reactie, vandaag poging 4 inmiddels. Jouw advies meegenomen, en ik mag zeggen dit keer een geslaagd recept. Nog niet verfijnd, maar dat komt nog. Bedankt voor je advies. Jouw nougat recept, word de volgende uitdaging.

Beantwoorden
R.
Rutger 2016-09-28 22:46:25

Wat goed om te horen!

Beantwoorden
elvira 2016-05-31 18:28:28

Beste rutger, vandaag heb ik de fudge gemaakt en nu is het wachten tot 20:45 tot het opgesteven is, maar als dit niet het geval is, kan ik dan hetzelfde mengsel nogmaals in een pannetje doen en laten koken tot 116 graden Celsius of moet je het dan helemaal opnieuw maken?

gr elvira

Beantwoorden
EL
Rutger 2016-06-01 15:10:58

Hoi, ik weet niet of opnieuw koken goed gaat werken. Heb je het mengsel de eerste keer heet genoeg gekookt en goed opgeklopt daarna?

Beantwoorden
elvira 2016-06-01 16:21:08

waarschijnlijk te lang laten koken want het is nu zeg maar dikke saus geworden voor over ijs heen te doen hihi, maar vandaag heb ik 3 pogingen gedaan.? en er zijn 2 gelukt die van jouw en nog een andere recept met gecondenseerde melk erin.

Beantwoorden
EL
Rene 2016-10-01 17:22:30

Had hetzelfde probleem als Elvira, en heb de proef op de som genomen door het hele goedje terug in een pan te doen en opnieuw aan de kook te brengen.
Ditmaal een grotere pan en gewacht tot de 116 graden nu wel gehaald werd.
Vervolgens weer dezelfde werkwijze aangehouden als in jou beschrijving, en je raad het misschien al, het werkt, en de smaak is niet anders als eerst.
Weggooien en opnieuw beginnen is dus niet nodig en zonde.

Beantwoorden
RE
mary 2016-05-14 14:24:18

Hallo Rutger ik wil je even laten weten dat ik zo blij ben met het recept vd fudge ik heb al zoveel recepten geprobeerd dan was het weer te zacht dan weer te hard maar het recept van jou is echt perfect ik heb ze ook nog door de chocolade gehaald heerlijk nogmaals bedankt groetjes Mary

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-05-15 18:55:09

Wat super leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Karin 2017-01-29 10:18:14

Goedemorgen

Wat is nu een goede suikerthermometer? Wie spreekt uit ervaring? Bedankt!

Beantwoorden
KA
R. Hoornstra 2017-11-13 19:50:43

Beste karin, er zijn verschillende thermometer, verkrijgbaar, en niet al te duur, het internet helpt je verder.succes

Beantwoorden
R.
Sabina 2016-05-04 22:06:02

Hey Rutger, ik ben de fudge aan het maken - de hele keuken is plakkerig en de karamel zit in mijn haar, dus dat gaat goed. Een vraag: tijdens het koken blijft de thermometer een hele tijd hangen op 106 graden, hoe kan dat? Uiteindelijk is hij naar 116 opgelopen, maar ik heb me wel zorgen gemaakt of mijn thermometer stuk zou zijn, of ik misschien het recept verkeerd zou hebben gelezen (durfde pannetje borrelende prut niet alleen achter te laten terwijl ik nog even ging checken) of dat er een mysterieus scheikundig fenomeen gaande was in dat pannetje. Weet jij het?

Beantwoorden
SA
Rutger 2016-05-07 09:45:00

Hoi! Het klopt dat de temperatuur een tijdje blijft hangen. Er moet eerst genoeg vocht verdampen voordat de temperatuur verder kan stijgen.

Beantwoorden
Nelleke Phoelich 2016-04-29 16:41:24

Hoi Rutger,

Bedankt nog voor je antwoord op mijn mail. Ik had inderdaad de thermometer op de bodem waardoor de fudge te dun was. Maar na een paar dagen 'liep' de fudge niet meer en was het helemaal top! Echte fudge en superlekker! Op tot de laatste kruimel.......

Beantwoorden
NE
Mariëtte Steenhuis 2016-04-24 22:16:46

Ik heb het vanmiddag gemaakt. De smaak is heerlijk. Alleen het lijkt meer op caramel/ toffee dan op fudge. Heb ik dan te kort geklopt? En weet jij ook wat nu eigenlijk het verschil is tussen caramel en fudge?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-04-24 23:01:49

Het kan inderdaad zijn dat je het te kort hebt doorgeklopt, de massa moet echt duidelijk wat dikker worden. Heb je tijdens het koken ook gezorgd dat de thermometer niet tegen de bodem kwam? Dan zou hij een hogere temperatuur kunnen weergeven.

Beantwoorden
Mariëtte Steenhuis 2016-04-25 18:19:07

Bedankt voor je antwoord. Dan zal het toch aan het kloppen hebben gelegen. Ik had twee thermometers, een met een klem aan de pan ong 1 cm van de bodem en een losse. Die losse was niet op de bodem!

Beantwoorden
MA
Sylvia 2016-04-16 01:01:27

Vet lekker!!! Lijkt me super leuk om te maken!

Beantwoorden
SY
Evelyne 2016-04-16 01:00:02

Lekker Rutger! Dit wil ik echt maken binnenkort! Toch maar eens glucosestroop bestellen denk ik.

Beantwoorden
EV
Daniëlle 2016-04-14 09:46:50

Oh, ik wil echt zo graag een keer fudge maken dus ik ga dit recept zeker proberen!

Beantwoorden
DA