Ingrediëntenlijst
  • Voor de karamelslagroom
  • 500 ml slagroom
  • 125 gr suiker
  • 40 ml water
  • 1 zakje slagroomversteviger

In deze how-to laat ik je zien hoe makkelijk het is om zelf karamelslagroom te maken. Karamelslagroom is perfect om te gebruiken als afwerking van een taart, bij een dessert of bijvoorbeeld in soesjes. Karamel maken is een nauwkeurig klusje en vergt de nodige aandacht en oefening. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten klaar hebt staan en dat je erbij kunt blijven, want voor je het weet is de karamel te ver en onbruikbaar. Hou er rekening mee dat de karamelslagroom een nacht in de koelkast moet staan voordat je hem op kunt kloppen.

Stap 1

Doe de slagroom in een pan en breng deze aan de kook.

karamelslagroom

Stap 2

Doe ondertussen het water en de suiker in een hoge pan en breng dit aan de kook.

karamelslagroom

Stap 3

Laat de suiker tot goudbruin karamelliseren. Roer niet in de pan. Een beetje bewegen met de pan kan wel.

karamelslagroom

Stap 4

Blus de karamel af met de warme slagroom. Dit gaat erg pruttelen en spatten, dat is normaal.

karamelslagroom

Stap 5

Roer de karamelroom door tot alle karamel in de warme room is opgelost.  Zet hem afgedekt minimaal 12 uur weg in de koelkast.

karamelslagroom

Stap 6

Klop de afgekoelde room met 1 zakje slagroomversteviger luchtig op. De karamelslagroom is nu klaar om te verwerken.

karamelslagroom

Foto’s: Erik Spronk

Advertentie
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (16)
Maya 2018-10-29 13:37:58

Hoi Rutger,

Moet ik dit zien als een koelkastvulling? of kan het ook enige tijd buiten de kast blijven zoals bij botervreme?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-11-04 15:59:40

Hoi! Het blijft opgeklopte slagroom, dus deze moet echt wel in de koelkast bewaard worden.

Beantwoorden
An 2018-10-29 09:19:37

Goedemorgen, wat er niet bijstaat is, tot hoeveel graden of tot welke hardheid de karamel wordt verwarmd, is voor mij altijd een raadsel.
Heeft u daar misschien een lijstje van.
Alvast bedankt

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-11-04 16:01:22

Tussen de 165 en 170 graden is de karemel op zijn lekkerst.

Beantwoorden
Trudy 2018-10-18 15:26:15

Goedemiddag, ik wil graag weten of je op de suiker kokend water kan gieten zodat de suiker al gelijk is gesmolten en dat je het dan aan de kook brengt.

Alvast bedankt

Beantwoorden
TR
Rutger 2018-10-22 11:02:31

Hallo Trudy. Dat zou kunnen, maar is niet perse nodig. Tijdens het verwarmen smelt de suiker ook makkelijk.

Beantwoorden
Anne 2018-10-12 13:47:48

Ik hoop dat iemand het antwoord heeft op de volgende vraag: Ik wil graag karamelslagroom maken voor vanavond. Kan ik het koelen dan ook versnellen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-10-15 10:27:46

Als je de room in een grote platte schaal schenkt, of zelfs een diepe bakplaat, dan gaat het koelen veel sneller. Je kunt het zelfs even in de diepvries zetten.

Beantwoorden
Marion 2018-01-19 13:57:27

Is er een vervang middel voor slagroomversteviger? Weet niet of ik dit product kan vinden in Frankrijk waar we wonen, anders moet ik t op laten sturen

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-22 00:50:56

Het kan ook zonder, dan blijft de slagroom alleen iets minder lang stevig. Of met 1-2 blaadjes gelatine dat je na het weken oplost in een heel klein beetje van de (ongeklopte) room.

Beantwoorden
Sharon 2017-07-11 19:35:53

Hallo,
Kun je de karamelslagroom invriezen?
hoelang kun je het bewaren voordat je het als vulling in een taart doet?
Moet je het dan al opgeklopt hebben of kun je het langer bewaren als jej het niet opklopt?

groetjes

Beantwoorden
SH
Rutger 2017-07-13 14:41:59

Hoi! Invriezen heb ik nog nog nooit geprobeerd, maar lijkt mij geen succes. Onopgeklopt kan je de room zeker 4 dagen goed houden in de koelkast. Opgeklopt zou ik het niet langer dan 1-2 dagen bewaren.

Beantwoorden
Monique 2017-06-20 07:27:23

Is deze hoeveelheid slagroom voldoende voor 2 sloffen?

Beantwoorden
MO
monique 2017-06-22 15:16:54

???

Beantwoorden
MO
Rutger 2017-06-26 13:22:44

Hoi Monique. Ik kan helaas niet dagelijks alle vragen beantwoorden. Het recept is voldoende voor 2 sloffen. Het recept voor mijn karamelslof vind je hier: http://www.rutgerbakt.nl/karamelslof-recept/

Beantwoorden
Joke sk 2017-04-15 22:14:39

lieve mensen lees goed de ingrediënten door.
Het is nu al een aantal keren bij de reacties gevraagd en beantwoord door Rutger.
Daar staat duidelijk aangegeven hoeveel water er bij moet

--> 40 milliliter <-- dus ;)

Misschien de ingrediënten met dikkere letters aangeven?

Beantwoorden
JO
Pieter van den hoogenband 2017-03-18 19:38:14

Hoeveel water moet er bij?

Beantwoorden
PI
Rutger 2017-03-20 08:35:03

40 milliliter, het staat bij de ingrediënten.

Beantwoorden
Pieter van den hoogenband 2017-03-18 19:38:14

Hoeveel water moet er bij?

Beantwoorden
PI
Carla 2017-03-08 17:24:57

wat een leuk recept weer,bedankt Rutger ,eens kijken of ik deze kha kan maken met zoetstof

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-03-11 17:58:51

Zoetstof zal niet zo goed karameliseren helaas, daar heb je echt suiker voor nodig.

Beantwoorden
Jacqueline 2017-03-08 13:42:17

Dit lijkt me heerlijk! Ik ga het maken, erg bedankt!

Beantwoorden
JA
Jacqueline 2017-03-08 13:40:06

Lijkt me heerlijk! Ik ga het maken, erg bedankt!

Beantwoorden
JA
Hanny 2017-03-08 09:54:39

Hoeveel water moet ik gebruiken ga het dit weekend maken .dank je

Beantwoorden
HA
Myrthe 2017-03-08 11:55:46

Volgens mij maakt het niet zo veel uit hoeveel water je gebruikt, omdat dat verdampt. Ik zou een kopje doen.

Beantwoorden
MY
Rutger 2017-03-08 12:43:49

Het maakt inderdaad niet heel veel uit, alleen duurt het bij een kopje wel lang tot het water is verdampt. Ik heb het er bij gezet, 40 milliliter.

Beantwoorden
Cindy Dirickx 2017-03-08 07:13:05

Ziet er lekker uit! Hoeveel water doe je bij de suiker?

Beantwoorden
CI
Rutger 2017-03-08 12:45:07

Ik heb het er bij gezet: 40 milliliter.

Beantwoorden
Patricia 2017-03-08 07:11:28

Hallo Rutger,
Dit ga ik zeker proberen, hoeveel water gebruik je?

Beantwoorden
PA
Rutger 2017-03-08 12:45:32

40 milliliter water.

Beantwoorden
J.K.Kartomo 2017-10-02 16:44:03

Het staat toch in het recept vermeld! 40 ml.

Beantwoorden
J.