De panna cotta in dit recept is op smaak gebracht met karamel. Zo ontstaat een heerlijk romig dessert met een volle karamelsmaak. Als je wilt kun je nog een snuf (zee)zout toevoegen aan het roommengsel, of de panna cotta garneren met wat zoutvlokken. Dat maakt de karamelsmaak nog intenser. Doordat je de panna cotta in glaasjes maakt hoef je het niet te storten; je kunt het met glaasje en al serveren. Wil je panna cotta maken zonder gelatine, check dan dit artikel over panna cotta met agar agar.

Karamel panna cotta
Ingrediëntenlijst
  • Voor de panna cotta
  • 3 gelatineblaadjes (5 gr)
  • ½ vanille stokje
  • 500 ml slagroom
  • 120 gr suiker
  • 3 el water
  • Voor de geglazuurde pecannoten met ahornsiroop
  • 80 gr pecannoten
  • 40 ml ahornsiroop
  • snuf kaneelpoeder
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Karamel panna cotta maken

Week de gelatineblaadjes minimaal 10 minuten in ruim koud water.

Snijd het vanillestokje doormidden, schraap het vanillemerg eruit en doe dit samen met de slagroom in een steelpan. Breng dit roommengsel aan de kook.

Doe intussen in een hoge pan de suiker met het water. Kook dit op middelhoog vuur tot een goudbruine karamel. Meer over het maken van karamel lees je hier. Schenk zodra de karamel goudbruin is de hete room er in gedeeltes bij. Let op, dit gaat wat spatten en bruisen, dat is normaal. Roer – als alle room is toegevoegd – het mengsel door tot alle karamel opgelost is in de room. Haal de pan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en los deze op in het roommengsel. Laat het roommengsel iets afkoelen en schenk het vervolgens in 4-6 kleine glaasjes. Laat de panna cotta enkele uren opstijven in de koelkast.

Doe voor de topping de pecannoten in een droge koekenpan en rooster deze zo’n 3-5 minuten. Voeg de ahornsiroop en kaneel toe en roer de noten door. Blijf roeren tot de ahornsiroop als een glazuurlaagje om de noten zit. Schep de noten op een stuk bakpapier en laat ze afkoelen.

Garneer de karamel panna cotta met de geglazuurde pecannoten en dien alles op in de glaasjes.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Caroline 2020-12-12 10:49:56

Dit is echt een heerlijk recept! Ik maak het best vaak maar altijd zakt de vanille naar de bodem. Heb je toevallig een tip om dit te voorkomen?

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-12-13 13:01:49

laat het mengsel eerst afkoelen tot kamertemperatuur en roer het af en toe door. Giet het dan pas in de vormpjes, dan heb je het probleem niet.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.