Het recept voor deze eenpersoons tarte tatin is afkomstig van Paul Bocuse. Hij was een invloedrijke Franse sterrenchef en een groot boegbeeld voor de Franse keuken. Zijn restaurant had de laatste 53 jaar van zijn leven de felbegeerde 3 Michelinsterren!

Tarte tatin van Bocuse – recept

Natuurlijk heeft Bocuse ook aan de klassieke Franse tarte tatin zijn eigen draai gegeven. Het bijzondere van dit tarte tatin recept is dat Bocuse van de appelschillen en -klokhuizen een siroop kookt, welke hij gebruikt om de tarte tatin mee af te werken. Geniet van deze heerlijke Franse omgekeerde appeltaart!

Tarte tatin van Bocuse – recept
Ingrediëntenlijst
 • Voor het deeg
 • 90 gram bloem
 • 40 gram witte basterdsuiker
 • 20 gr amandelmeel
 • 50 gr boter, op kamertemperatuur
 • ½ ei, losgeklopt
 • snuf zout
 • Voor de appel
 • 5 appels (bijvoorbeeld Jonagold)
 • 60 gr suiker
 • 30 gr boter
kinderbakboek banner desk

Tarte tatin van Bocuse

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed hier een deeg van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Gebruik voor dit tarte tatin recept bij voorkeur 4 metalen ronde bakjes (met een platte bodem) met een doorsnede van ongeveer 8 centimeter. Aluminium wegwerpbakjes zijn hier perfect voor. Verwarm de oven voor op 150 °C.

Schil de appels en steek het klokhuis eruit met een appelboor. Vul de lege ruimtes van de klokhuizen van 4 appels op met de vijfde appel. Snijd die daarvoor in lange stukken en druk deze in de 4 andere appels. Doe de schillen en klokhuizen in een pan en doe er water bij, tot ze net onder water staan. Breng dit aan de kook en laat het 20 minuten doorkoken. Zeef het kookvocht en vang dit op. Kook dit verder in tot een heldere appelsiroop. Je moet het redelijk lang inkoken waardoor er slechts heel weinig overblijft. 

Doe de suiker in een (steel)pan met een dikke bodem en verhit die tot een goudbruine karamel. Voeg de boter toe, roer deze door de karamel (let op, dit is heel heet) en verdeel het karamelmengsel over de 4 vormpjes. Leg de appels daarop en zet dit 1 uur in de oven. Laat de appels daarna afkoelen. Tijdens het afkoelen zullen ze nog wat inzakken.

Verwarm voor de koek de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 4 millimeter. Steek of snijd cirkels uit het deeg ter grootte van het bakje dat je hebt gebruikt en leg deze op de bakplaat. Bak de koeken in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Maak de afgekoelde tarte tatins aan de buitenkant iets warm – met een gasbrander of door ze boven het vuur te houden – zodat de appel loskomt van het vormpje. Leg de koek op de appel en draai de koek rond, om te zien of de appel los zit. Draai vervolgens het vormpje om, zodat de appel eruit komt. Bestrijk de tarte tatins met de lauwwarme appelsiroop en serveer de appeltaartjes met een bolletje vanille-ijs of een klodder crème fraîche.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Walter 2019-07-19 07:14:19

Lijkt bewerkelijk maar is een mooie variant op de klassieke tarte tatin. Zeker op de to-do lijst zetten

Beantwoorden
WA
Rutger 2019-07-21 14:24:36

De bewerkelijkheid valt best mee vond ik. En het resultaat is heerlijk!

Beantwoorden
Claire 2022-03-05 13:16:03

hallo Rutger,

dit lijkt me heel lekker.

ik zou deze graag geheel plantaardig willen maken.

wat zou ik kunnen gebruiken ter vervanging van het ei?

Beantwoorden
CL
Rutger 2022-03-07 15:10:59

Hi, je zou 1-2 el water of plantaardige melk kunnen gebruiken. De structuur van het deeg wordt dan wel net iets anders.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.