Deze tarte tatin is net even anders dan je wellicht gewend bent. In plaats van appel is er ananas gebruikt en daarnaast zijn er een aantal fijne toevoegingen, die dit dessert nog lekkerder maken. De karamel voor de taartjes is verrijkt met ketjap manis, gember en limoen. Dat klinkt misschien gek, maar het is echt heel lekker! Door ketjap manis toe te voegen aan karamel ontstaat er een soort gezouten karamel, maar dan interessanter van smaak. De lobbige specerijenroom maakt deze ananas tarte tatin helemaal af!

Ananas tarte tatin – recept

Het recept voor deze taartjes komt uit het boek Indorock van Vanja van der Leeden. Met dit boek won Vanja het gouden kookboek van het jaar 2019 en dat is geheel terecht. Het is een prachtig boek met heerlijke recepten, geweldige foto’s en een hele fijne sfeer. Met dit boek heeft Vanja de klassieke Indonesische smaken in een nieuw jasje gestoken. Één ding is zeker, ik ben voorlopig nog niet uitgekookt met dit boek. Dit ananas tarte tatin recept is voor 6-7 kleine taartjes.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de kecapkaramel
  • 200 gr roomboter
  • 255 gr suiker
  • sap en schil van ½ limoen
  • 3 cm verse gemberwortel, geschild
  • 2 el kecap manis (ketjap manis)
  • Voor de specerijenroom
  • 150 ml slagroom
  • 2 el suiker
  • ¼ tl kruidnagelpoeder
  • ¼ tl nootmuskaat
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Ananas tarte tatin maken

Verwarm de oven op 220 °C.

Maak eerst de kecapkaramel (de hoeveelheid is ruim, maar hij is ook heerlijk in de pap of op een pannenkoek). Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de suiker toe en laat nu langzaam maar zeker karamelliseren. Dit is een soort dummy-methode zonder gespetter van gebrande suiker. Heb geduld, het duurt even voordat de saus gaat karamelliseren. Wanneer de saus amberkleurig is voeg je de ketjap, limoenrasp – en sap toe aan de karamel. Raps het stuk gember op een fijne rasp boven de pan en meng alles door elkaar. Haal van het vuur tot gebruik.

Klop de slagroom met de suiker, het kruidnagelpoeder en de nootmuskaat lobbig. Zet koel weg tot gebruik.

Schil een ananas, verwijder de kern en snijd in plakken. Afhankelijk van de dikte haal je zo’n 6-7 schijven uit een ananas.

Steek rondjes uit het bladerdeeg ter grootte van een ramekin (of ander klein rond ovenschaaltje). Verwarm de kecapkaramel zodat hij schenkbaar is en giet een laagje in 6 of 7 ramekins (bewaar een beetje voor het serveren). Leg er vervolgens een schijf ananas op en dek af met het bladerdeeg rondje. Zorg dat het bladerdeeg het vormpje niet overlapt. Schuif de taartjes in de oven en bak ze 20 minuten, tot het bladerdeeg goudbruin is.

Verwarm de karamel nog kort op laag vuur. Draai de taartjes om op bordjes (Let op, de karamel is erg heet!). Giet er nog meer karamel over en maak het dessert af met een dot specerijenroom (die smelt snel door de hitte, dus zet ze meteen op tafel).

Ben je nieuwsgierig geworden naar Indorock? Kijk hier voor meer informatie!

Indo rock

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (5)
Joke 2019-12-21 11:24:57

dag lieve schrijfster van Indo Rock,
mijn vraag aan U is : kan ik met het recept met de zelfde hoeveelheid een grote annanas tarte tatin maken .
dank je wel voor je antwoord en ik ga zeker iets vaker uit je boek maken .

met een vriendelijke groet Joke Brons

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-12-22 19:51:40

Hoi! Volgens mij moet dat zeker kunnen!

Beantwoorden
Sjobo 2021-05-20 13:14:23

Op hoeveel graden moet de oven?

Beantwoorden
SJ
Rutger 2021-05-31 11:07:17

Op 220 °C. Dat was inderdaad weggevallen, ik heb het er weer bijgezet.

Beantwoorden
Eva 2021-06-12 15:08:14

Hoi! Ik snap de manier van karamel maken niet. De suiker lost bij mij amper op in de boter en deze twee blijven gesplitst gedurende de verhitting. Heel gek! Denk toch te hoog vetgehalte. Is dit op te lossen? Of gewoon eerst karamel van suiker +water en op het eind boter toevoegen?

Beantwoorden
EV
Rutger 2021-06-14 08:51:07

Hoi. Dit is inderdaad anders dan karamel met water en suiker en het klopt dat de boter en de karamel niet goed lijken te mengen. Maar je kunt het wel gewoon zo maken, tot de suiker goudbruin van kleur is.

Beantwoorden
MsPoptart 2021-09-05 21:16:39

Super lekker dessert. Heel apart

Beantwoorden
MS
Jacqueline 2021-12-17 21:14:36

Hoi, kun je dit recept ook een dag van te voren maken?

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-12-21 08:12:43

Dat zou ik niet doen, versgebakken is ie echt het allerlekkerst.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.