Zwitserse botercrème is perfect om taarten mee af te smeren of om cupcakes te decoreren. In dit artikel leg ik je uit hoe je deze luxe botercrème op basis van Zwitserse meringue maakt. In Nederland is deze lekkernij vooral bekend als Zwitserse (meringue) botercrème, maar ook de afkorting SMBC (Swiss meringue butter cream) wordt wel eens gebruikt. Hoe je het ook noemt, deze botercrème op basis van Zwitserse meringue is een goede toevoeging aan je bak- en decoratie arsenaal.
Verschil Italiaanse en Zwitserse botercrème
Er zijn verschillende soorten botercrème, zoals een botercrème op basis van banketbakkersroom en een botercrème op basis van Italiaanse meringue.
De Italiaanse variant heeft wel wat weg van de Zwitserse botercrème, maar verschilt qua stevigheid. De Zwitserse crème is steviger en net wat minder luchtig. Dit komt door de Zwitserse meringue, die is ook wat steviger en zwaarder dan zijn Italiaanse naamgenoot. Een ander verschil is dat deze Swiss botercrème makkelijker is om te maken. De versie met kookschuim (een andere benaming voor Italiaanse meringue) wordt door veel mensen als lastiger ervaren.
Zit er rauw eiwit in Zwitserse meringue botercrème?
Of het veilig is om Zwitserse meringue botercrème te gebruiken in verband met rauwe eiwitten, is een goede en veelgestelde vraag. Over het verhitten van de eiwitten en de veiligheid hiervan schrijf ik wat uitgebreider in het artikel over Zwitserse meringue, maar om ook hier een antwoord te geven: zorg dat je bij het maken van het schuim de eiwitten au bain marie écht tot 70 graden verwarmt. Vind je het dan alsnog spannend om rauwe eiwitten te gebruiken, neem dan gepasteuriseerde eiwitten. Deze zijn bij de grotere supermarkten in flesjes te koop.
3 tips voor de lekkerste Swiss meringue botercrème
- Heb je botercrème problemen? Is je crème te zacht of dun of heb je een schiftende botercrème. Geen nood! Dat is allemaal te verhelpen met de tips uit deze botercrème bakhulp!
- Je kunt voor deze Swiss botercrème ook 200 gram boter gebruiken in plaats van 300 gram. De crème wordt dan wat luchtiger en iets minder stevig. Met 300 gram boter is het steviger en vind ik ‘m perfect om taarten mee op te spuiten en cupcakes mee te garneren.
- Of je nu een botercrème op basis van Zwitserse meringuemaakt, of een andere variant: je kunt verschillende smaken toevoegen aan de crème. Gebruik de basis uit dit recept bijvoorbeeld voor een frambozen crème of maak er een mokkacrème van door de botercrème op smaak te brengen met zelfgemaakt mokka-extract.
Hoe kan ik Zwitserse botercrème bewaren?
Deze zelfgemaakte Zwitserse botercrème kun je 3-4 dagen bewaren in de koelkast. Invriezen is ook mogelijk, dan blijft de crème 2-3 maanden goed. Laat de ingevroren botercrème eerst ontdooien in de koelkast voordat je het gebruikt. Eenmaal ontdooid kun je de crème loskloppen en eventueel bijwarmen met een haarföhn tot de crème weer mooi zacht en luchtig is.
- Voor de botercrème
- 3 eiwitten (90 gr)
- 190 gr suiker
- snuf zout
- 300 gr boter, op kamertemperatuur
- smaakstof, bijvoorbeeld vanille-extract
Zelf Zwitserse meringue botercrème maken
Maak de Zwitserse meringue volgens dit basisrecept Klop de meringue met een (hand)mixer met garde(s) door tot deze op kamertemperatuur is. Als de meringue nog te warm is voordat je de boter toevoegt, dan smelt de boter en krijg je geen mooi luchtige crème.
Voeg de boter al kloppend lepel voor lepel toe aan de Zwitserse meringue. Voeg niet alles in één keer toe, maar neem de tijd om de boter goed op te laten nemen door de meringue. Klop de crème na het toevoegen van de laatste boter nog enkele minuten door, tot deze mooi luchtig is en alle boter is opgenomen. Voeg tegen het einde een smaakstof naar keuze toe.
Gaat de Zwitserse botercrème schiften of is deze juist te dun, check dan deze bakhulp voor de oplossingen!
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger!
Vaak heb ik een beetje problemen met de hoeveelheid botercrème. Ik heb namelijk bijna altijd te weinig. Is dit recept genoeg om een taart van 20 cm (diameter) bij 15 centimeter (hoogte)?
Groetjes Lotte
Ik vind ‘m erg lekker en luchtig, alleen héél zoet. Heb je een tip om de crème minder zoet te maken? Ik heb 2/3 van dit recept gemaakt en een tl vanille-aroma en een tl citroensap toegevoegd. Zou ik met iets minder suiker dezelfde crème-structuur kunnen krijgen?
BeantwoordenJe kunt experimenteren met iets minder suiker, maar de suiker is wel nodig voor de structuur van de crème.
BeantwoordenVoor het eerst deze botercréme geprobeerd te maken, en met goed resultaat. Ik deed altijd botercréme met banketbakkersroom maken. Was altijd heel lekker. Maar deze is zo veel smakelijker eten doordat deze veel luchtiger en zijdezacht is.
Dank voor dit fijne recept met altijd jouw goede uitleg erbij.
BeantwoordenHi. Het ligt er een beetje aan hoe groot je de toef op de cupcakes maakt, maar 24 cupcakes lukt prima!
BeantwoordenHoi Rutger!
Ik heb vandaag voor het eerst jou recept voor stapeltaart gemaakt, de cake is perfect!!
Nu wil ik deze botercreme gaan gebruiken om op te spuiten, hoeveel vanille extract raadt je aan?
Groetjes Susanne
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.