Ingrediëntenlijst
  • Voor de groene pesto
  • 20 gr pijnboompitten
  • 1 teen knoflook
  • 25 gr verse basilicumblaadjes
  • snuf zout
  • 35 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 60 ml olijfolie

Pesto is een geweldige smaakmaker die ook in bakrecepten goed gebruikt kan worden. Met dit basisrecept kun je zelf de lekkerste pesto maken. Gebruik zo vers mogelijke basilicum voor het mooiste resultaat. De beste manier om groene pesto te maken is met een vijzel. Hiermee kneus je de basilicum in plaats van hem te hakken, waardoor er veel meer smaak en aroma vrijkomt. Als je geen vijzel hebt, kun je een hakmolentje of keukenmachine gebruiken. De Parmezaanse kaas kun je trouwens ook (voor de helft) vervangen door geraspte pecorino. Je kunt dit pesto recept bijvoorbeeld gebruiken als vulling in een brood of quiche, maar het is ook perfect om te gebruiken als pastasaus!

Zelf pesto maken

Voor de lekkerste smaak is het fijn om de pijnboompitten eerst te roosteren. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en rooster de pijnboompitten hierin. Je hoeft geen olie te gebruiken. Schep de pitjes regelmatig om en blijf er vooral bij, als de pijnboompitten eenmaal beginnen te kleuren gaat het snel. Schep ze vervolgens uit de pan en laat ze afkoelen.

Hak de knoflook grof en doe deze samen met de basilicumblaadjes, de geroosterde pijnboompitten en het zout in een vijzel en wrijf de ingrediënten fijn tot een glad mengsel. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe en wrijf deze er kort doorheen. Voeg vervolgens de olijfolie toe en meng tot een smeuïge pesto. Houd dezelfde volgorde van de ingrediënten aan als je het gaat maken in een hakmolentje of keukenmachine.

Zelfgemaakte pesto bewaren

Om de groene pesto in de koelkast te bewaren doe je deze in een potje en giet je er een klein laagje olijfolie op. Je verse pesto kun je ook goed invriezen, bijvoorbeeld in ijsblokjesvormpjes, zodat je het makkelijk kunt portioneren.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (0)