Pesto is een geweldige smaakmaker die ook in bakrecepten goed gebruikt kan worden. Met dit basisrecept kun je zelf de lekkerste pesto maken.
Wat is pesto?
Pesto is een Italiaanse saus en het bestaat uit olijfolie, basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook en zout. Traditioneel worden al deze ingrediënten in een vijzel fijngestampt tot een saus. Het woord pesto is dan ook afkomstig van het Italiaanse woord ‘pestare’ dat stampen betekent.
Pesto komt oorspronkelijk uit Genua (Genova in het Italiaans). De traditionele versie wordt daarom ook wel Pesto alla Genovese genoemd. Het is heerlijk als dip, als pastasaus, als vulling voor bijvoorbeeld een hartig brood of als topping op een pizza of pinsa.
Zo maak je de beste groene pesto
- Gebruik zo vers mogelijke basilicum voor het mooiste resultaat.
- De beste manier om groene pesto te maken is met een vijzel. Hiermee kneus je de basilicum in plaats van hem te hakken, waardoor er veel meer smaak en aroma vrijkomt.
- Als je geen vijzel hebt, kun je een hakmolentje of keukenmachine gebruiken. Houd dan dezelfde volgorde van de ingrediënten aan die je ook hanteert bij het gebruik van een vijzel.
- De Parmezaanse kaas kun je trouwens ook (voor de helft) vervangen door geraspte pecorino.
Hoelang kun je zelfgemaakte pesto bewaren?
Verse pesto kun je 5-7 dagen in de koelkast bewaren. Om de groene pesto in de koelkast te bewaren doe je deze in een potje en giet je er een klein laagje olijfolie op.
Je kunt het ook heel goed invriezen, voor 2-3 maanden. Ga je de groene pesto invriezen? Verdeel de pesto dan in een ijsblokjesvorm en vries deze in. Eenmaal bevroren kun je de pesto blokjes uit de vorm halen en in een zakje of bakje bewaren in de vriezer. Zo kun je per keer de juiste hoeveelheid pesto uit de vriezer halen.
Meer lekkere recepten
Je kunt dit groene pesto recept bijvoorbeeld gebruiken als vulling in een brood of quiche, maar het is ook perfect als pastasaus! Ben je benieuwd naar lekkere recepten waarin ik deze zelfgemaakte pesto gebruik? Ik gebruik het in dit pesto brood en in een van de varianten in dit artikel over de lekkerste tosti recepten. Liever eens een variatie maken op de traditionele pesto uit dit recept? Probeer dan eens deze rode pesto, deze tapenade of de pistachepesto uit dit pinsa recept met mortadella en burrata.
- Voor de groene pesto
- 20 gr pijnboompitten
- 1 teen knoflook
- 25 gr verse basilicumblaadjes
- snuf zout
- 35 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- 60 ml olijfolie
Zelf verse pesto maken – Recept
Voor de lekkerste smaak is het fijn om de pijnboompitten eerst te roosteren. Verwarm een droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster de pijnboompitten hierin. Je hoeft dus geen olie te gebruiken. Schep de pitjes regelmatig om en blijf er vooral bij, als de pijnboompitten eenmaal beginnen te kleuren gaat het snel. Schep ze vervolgens uit de pan en laat ze afkoelen.
Hak de knoflook grof en doe deze samen met de basilicumblaadjes, de geroosterde pijnboompitten en het zout in een vijzel en wrijf de ingrediënten fijn tot een glad mengsel. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe en wrijf deze er kort doorheen. Voeg vervolgens de olijfolie toe en meng tot een smeuïge pesto. Houd dezelfde volgorde van de ingrediënten aan als je de pesto maakt in een hakmolentje of keukenmachine. Giet de pesto in een flesje of vries het in porties in.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.