Deze pinsa mortadella is een heerlijke Italiaanse traktatie. In tegenstelling tot de meeste pinsa recepten, bak je de pinsa voor dit recept zonder topping. Na het bakken bedek je de pinsa romana met mortadella, burrata en pistachepesto. En dat is een waanzinnig lekkere combinatie!
Met dit recept maak je 4 pinsa’s.
De pistachepesto die is trouwens ook heel lekker voor bijvoorbeeld door de pasta of gnocchi. Tip: maak een dubbele hoeveelheid en vries de andere helft in om later te gebruiken.
Wat is mortadella?
In dit recept beleg je de pinsa onder meer met mortadella. Maar wat is mortadella eigenlijk? Mortadella is een Italiaanse worst, gemaakt van varkensvlees. De worst lijkt misschien wat op boterhamworst, maar laat je hier niet door verrassen; de smaak is heel anders. Dat komt onder meer door de zachte stukken vet die verspreid door de worst zitten.
Mortadella wordt in dunne plakken gesneden en is heerlijk zacht en delicaat van smaak. De worst heeft een grote doorsnede, soms wel van 25 centimeter.
Waar kan je mortadella kopen?
Je vindt mortadella in de meeste grotere supermarkten, bij sommige slagers en Italiaanse delicatessenwinkels. Er is ook een versie van mortadella waarin pistachenoten zijn verwerkt. Die is erg lekker om te gebruiken voor je pinsa’s.
- Voor de pistachepesto
- 60 gr pistachenoten
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 25 gr verse basilicumblaadjes
- snuf zout
- 40 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- 75 ml olijfolie
- 1-2 tl citroensap
- Voor de pinsa
- 4 voorgebakken pinsa’s, zelfgemaakt
- 16-20 plakken mortadella
- 2 bollen burrata
- 50 gr pistaches
Zelf pinsa mortadella maken
Begin met het roosteren van de pistaches. Zowel de pistaches die door de pesto gaan als de pistaches die je aan het einde over de pinsa strooit, moeten geroosterd worden. Het makkelijkst is het om dat in 1 keer te doen. Verwarm de oven voor op 170 °C. Verdeel de pistachenoten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 7-9 minuten in de oven. Laat ze daarna afkoelen.
Weeg 60 gram van de geroosterde pistachenoten af voor de pesto. Hak de rest van de pistachenoten grof en zet deze opzij.
Pistachepesto maken
Doe de 60 gram geroosterde pistaches samen met de gehakte knoflook, de basilicumblaadjes en een snuf zout in een keukenmachine met messen of een hakmolentje en maal fijn. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe en mix deze er kort doorheen. Voeg vervolgens de olijfolie en het citroensap toe en meng alles tot een smeuïge pesto. In plaats van een keukenmachine of hakmolen kun je deze pistachepesto ook in een vijzel maken.
Pinsa bakken zonder topping
Bij deze pinsa mortadella bak je de bodem zonder topping. Je kunt ervoor kiezen om de pinsabodem in het basis pinsa recept gelijk al wat langer te bakken, tot deze helemaal goudbruin en knapperig is. Of bak de bodems eerst half af en bak ze verder af voordat je ze serveert. Kies je voor de laatste optie? Verwarm in dat geval de oven voor op 250 °C. Je kunt de pinsa op een pizzasteen bakken, maar je kunt ‘m nu ook gewoon op een bakplaat in de oven schuiven. Bak de pinsa’s 5-8 minuten, tot ze goudbruin zijn.
Pinsa met mortadella, burrata en pistachepesto beleggen
Verdeel na het bakken 4-5 plakken mortadella over iedere pinsa. Snijd de bollen burrata doormidden en verdeel over iedere pinsa een halve bol burrata. Schep met een theelepel wat hoopjes pesto op de pinsa en bestrooi tot slot de grofgehakte pistachenoten over de belegde pinsa mortadella.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Wij wonen in Italia en gebruiken voor dit recept geen pinsa ma crescia. Crescia is een broodsoort die alleen in onze regio (Le Marche) voorkomt en overigens te vergelijken is met de pinsa uit het recept.
Gebruik voor de mortadella wel die uit Bologna en geen boeterhamworst!!!
Heerlijk recept! Complimenti.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.