Ingrediëntenlijst
  • Voor de rode pesto
  • 40 gr pijnboompitten
  • 125 gr zongedroogde tomaatjes, uit olie, uitgelekt
  • 75 gr gegrilde paprika, uitgelekt
  • 1-2 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 10-15 gr basilicumblaadjes
  • 40 gr Parmazaanse kaas, geraspt
  • 3-5 el olijfolie
  • peper & zout

Met dit recept kun je zelf de lekkerste rode pesto maken. Deze Italiaanse rode pesto, ook wel pesto rosso of pomodoro pesto genoemd, is heerlijk op versgebakken brood, maar je kunt het ook verwerken in bakrecepten. Gebruik ‘m bijvoorbeeld als vulling voor deze opgerolde broodjes of in deze hartige bladerdeeghapjes. Ook is de rode pesto erg lekker om te gebruiken als pastasaus. Met de ingrediënten kun je naar wens variëren. Gebruik bijvoorbeeld in plaats van pijnboompitten amandelen of walnoten, varieer met de kaas of voeg andere verse Italiaanse kruiden toe. Wil je een pittige pesto maken, zoals pesto arrabbiata, voeg dan ook (gedroogde) rode chilipeper toe.

Rode pesto maken

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn en laat ze vervolgens afkoelen.

Doe alle ingrediënten – behalve de olijfolie – in een keukenmachine met messen of in het hakmolentje van een staafmixer. Hak alles tot een fijne pasta en voeg vervolgens geleidelijk de olijfolie toe tot de rode pesto de gewenste dikte heeft. Proef de pesto en breng deze op smaak met peper en zout.

Om de pesto in de koelkast te bewaren doe je deze in een potje en giet je er een klein laagje olijfolie op. Je zelfgemaakte pesto kun je ook goed invriezen, bijvoorbeeld in ijsblokjesvormpjes, zodat je het makkelijk kunt portioneren.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (0)