Deze opgerolde broodjes zijn gevuld met een zelfgemaakte tapenade. Super lekker voor bij de borrel, of met een salade of kom soep als lichte maaltijd. In plaats van de zelfgemaakte tapenade kun je ook een gekochte tapenade of pesto gebruiken om de tapenade broodjes te vullen.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 7 gr gedroogde gist
  • 20 ml olijfolie
  • 40 ml melk
  • 260 ml water, lauwwarm
  • 10 gr zout
  • Voor de tapenade
  • 150 gr uitgelekte zongedroogde tomaatjes in olie
  • 75 gr pitloze groene olijven
  • 30 gr kappertjes, uitgelekt
  • 2 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 25 ml olijfolie
  • 1 el goede balsamico-azijn
  • peper en zout
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
Broodbakbol banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Opgerolde tapenade broodjes bakken

Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Maak van het deeg een bal en laat het afgedekt op een warme plaats 1 uur rijzen.

Doe voor de tapenade de gedroogde tomaatjes, olijven, kappertjes en het knoflook in de keukenmachine en meng dit tot een redelijk fijn mengsel. Voeg de olijfolie en balsamico-azijn toe en meng dit nog kort door. Proef de tapenade en breng op smaak met peper en zout.

Vet een cupcakeblik met 12 gaten in. Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad tot een lap van 30 bij 50 centimeter. Bestrijk de plak met de tapenade. Rol het deeg vanaf de lange zijde op. Snijd het deeg in 12 gelijke stukjes en leg deze op hun zij in de cupcakevormpjes. Dek de broodjes af met plasticfolie en laat ze 45 minuten rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Bak de broodjes in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar. Laat de tapenade broodjes 5 minuten afkoelen in de vorm en leg ze vervolgens op een rooster om verder af te koelen. Serveer ze zo vers mogelijk.

Foto: Harold Pereira

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (3)
Pieta 2018-06-15 09:22:37

Hoi Rutger, leuk recept. Vraagje: kan ik voor de tapenade ipv de olijfolie ook de olie van de tomaatjes gebruiken?

Beantwoorden
PI
Rutger 2018-06-20 17:13:51

Zeker! Daar zit ook nog extra smaak in.

Beantwoorden
Chantalle 2018-12-19 11:54:43

Hoeveel gram zou ik nodig hebben met gekochte tapenade?

Beantwoorden
CH
Rutger 2018-12-19 15:34:38

Ik zou dan zo'n 250 gram tapenade gebruiken.

Beantwoorden
Natalie 2020-11-20 14:44:24

Zou dit recept ook kunnen met Mini cupcake vormpjes? Voor kleine bites

Beantwoorden
NA
Rutger 2020-11-22 09:40:06

Volgens mij kan dat prima! De baktijd wordt dan wel wat korter uiteraard.

Beantwoorden
Natalie 2020-11-22 18:56:33

Hi Rutger, was nog vergeten te vragen of het deeg ook ingevroren kan worden. Hoe denk dat je dat ik dit het beste kan doen met ontdooien en op kamertemperatuur laten komen??

Beantwoorden
NA
Rutger 2020-11-30 08:58:11

Met het invriezen van brooddeeg heb ik weinig ervaring, ik zou het niet doen en altijd vers of een dag van tevoren maken. Je kunt het wel heel goed een nacht in de koelkast bewaren.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.