Ik beloof je: als je eenmaal deze pitabroodjes hebt geproefd, koop je ze nooit meer kant-en-klaar! Dit recept geeft je met weinig moeite zoveel voldoening dat je er verbaasd over zal zijn. Om de pitabroodjes extra smaak te geven, heb ik er kruiden en specerijen doorheen gemengd; zonder deze toevoeging heb je de klassieke pitabroodjes.

Gekruide pitabroodjes
Ingrediëntenlijst
  • Voor de pitabroodjes
  • 500 gr bloem
  • 300 ml water, lauwwarm
  • 10 gr zout
  • 7 gr gedroogde gist
  • 1 tot 2 tl ras el hanout, naar smaak
  • 3 el verse koriander, fijngehakt
Bijbels korting desk
Broodbakbol banner mobiel

Pita broodjes recept

Doe de bloem, het water, het zout en de gist in een kom en maak er een deeg van. Kneed het deeg zo’n 10 tot 15 minuten tot je een mooi elastisch geheel hebt. Kneed op het laatst de ras el hanout en de koriander door het deeg. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op een warme plek.

Pita broodjes bakken

Verwarm de oven voor op 230 °C en schuif de bakplaat alvast in de oven. Kneed het deeg kort door en verdeel het in 12 (of 16) stukken. Maak van ieder stuk een bol. Rol de bolletjes op een bebloemd werkblad uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Leg de deegplakjes op de hete bakplaat in de oven en bak ze 7 tot 9 minuten, tot ze beginnen te kleuren.

Foto: Harold Pereira

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (27)
Marina 2016-05-19 09:32:05

Goedemorgen Rutger, deze zien er inderdaad erg lekker uit.
Kun je deze ook invriezen? En zo ja beter als deeg of eerst voorbakken?
Groetjes Marina

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-05-19 21:24:35

Hoi Marina! Je kunt ze na het bakken prima invriezen. Na het ontdooien kun je ze dan nog kort oppeppen in de oven of in de broodrooster.

Beantwoorden
Debbie Bodewes 2016-05-19 10:46:44

Wat leuk om een recept voor pitabroodjes te lezen. Weinig moeite en waarschijnlijk heel lekker! Ik ga ze zeker eens maken.

Beantwoorden
DE
J.Robinson 2016-05-19 18:06:22

Wat is ras el hanout ???

Beantwoorden
J.
Jacqi Kieft 2016-06-27 18:04:01

Je kunt het ook heel makkelijk zelf maken. Dit recept kwam ik tegen op de website van kayotickitchen.com

Maal onderstaande ingrediënten in een koffiemolen of vijzel en je kunt aan de slag!
1 el zwarte peperkorrels
1/2 el gemberpoeder
1/2 el komijnzaadjes
2 tl komijnpoeder
1/2 el nootmuskaat
2 tl korianderzaad
1/2 el kaneelpoeder
2 tl paprikapoeder
2 tl kardemon
3 tl kurkuma
2 tl chilivlokken
1/2 el grof zeezout
1 tl kruidnagelpoeder

Beantwoorden
JA
Rutger 2016-06-28 10:36:05

Ziet er goed uit! Thnx!

Beantwoorden
Rutger 2016-05-19 21:23:14

Het is een Marokkaans kruidenmengsel, te koop bij de meeste supermarkten en anders bij de toko.

Beantwoorden
Korine 2016-07-03 22:40:52

Vandaag gebakken en wat waren ze super lekker!
Nooit geen kartonnen broodjes uit de supermarkt!

Beantwoorden
KO
Rutger 2016-07-03 23:18:04

Wat tof om te horen! Leuk!

Beantwoorden
sonja 2016-11-15 17:10:19

Hoe lang moet je ze bakken als de oven tot 220 graden verwarmd

Beantwoorden
SO
Rutger 2016-11-17 12:46:24

Waarschijnlijk 1 a 2 minuutjes langer, je ziet het vanzelf als ze goed zijn.

Beantwoorden
Tia 2016-11-30 21:50:08

Kan je deze broodjes ook in een koekenpan bakken? Ik weet dat dit wel bestaat, maar kan dit met jouw recept?

Beantwoorden
TI
Rutger 2016-12-03 09:46:56

Hoi. Ik heb dat met deze nog niet geprobeerd en durf het je dus niet te zeggen.

Beantwoorden
Tia 2016-12-10 20:55:40

ik heb ze vandaag in een zware tefalpan gebakken met een drupje olijfolie, ze waren SUPER gelukt.

Beantwoorden
TI
Rutger 2016-12-12 20:52:47

Wat leuk om te horen!

Beantwoorden
John 2016-12-10 15:19:59

Hoe kun je de pita broodjes na het bakken het beste bewaren dat ze vers blijven. Want ze drogen nog al snel uit en worden hard.

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-12-10 17:07:09

Om ze kort te bewaren leg je ze direct na het bakken onder een theedoek, om ze langer te bewaren verpak je ze goed luchtdicht in plasticfolie. Zo kun je ze eventueel ook invriezen.

Beantwoorden
Tia 2016-12-10 20:57:20

ik heb ze vandaag in een zware tefal pan gebakken. ze waren goed gelukt

Beantwoorden
TI
Ellen 2017-06-07 00:19:00

Kun je ook bakpoeder gebruiken ipv gist? En zo ja, hoeveel?
Alvast bedankt!

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-06-11 22:14:50

Dat is bij dit recept niet zo'n succes, gist is echt het beste.

Beantwoorden
Angele 2017-09-14 19:16:11

Lijkt mij ook lekker om ze te maken met zatar

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-09-18 15:10:16

Klinkt heel lekker inderdaad! Leuke tip!

Beantwoorden
Astrid Arenz-Bontje 2017-12-01 17:12:03

Heb ze vandaag gemaakt.
Zijn supergoed gelukt en erg smaakvol.
Heb alleen de ras el hanout erin gedaan.
Bedankt voor het heerlijke en gemakkelijke recept.

Beantwoorden
AS
Suus 2018-03-13 19:08:54

Echt helemaal geweldig! Ze zien eruit als een ballonnetje!! Die in de winkel blijven altijd plat!
Ik heb wel nog een scheut (extra vergine) olijfolie bij het deeg gedaan.
Oven aangezet met pizzasteen er al in en: beetje water gesprayed in het begin.
Jammer dat ik geen foto kan posten!!
Dank Rutger!
Suus

Beantwoorden
SU
Rutger 2018-03-19 12:06:36

Heel leuk om te horen dat ze zo in de smaak vallen! Foto's kun je altijd taggen op social media met @rutgerbakt, dan zie ik ze ook!

Beantwoorden
Lieke 2018-07-17 00:18:57

Kun je de bloem ook vervangen door volkorenmeel?

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-07-23 08:10:54

Dat kan, maar dan moet je wel iets meer water gebruiken.

Beantwoorden
KeukenRebel 2018-07-19 21:10:03

Vanmiddag gemaakt met half tarwebloem en half speltmeel. Wel iets meer water toegevoegd. Baktijd gelijk.
Ze waren heerlijk.
Ik probeer de eerste keer altijd half bloem half volkoren of spelt of ander meel. Werkt altijd!
Ik heb nog over en ga ze morgen op de BBQ proberen. ?

Beantwoorden
KE
Rutger 2018-07-23 08:05:05

Superlekker!

Beantwoorden
Gus 2020-09-26 17:17:17

Toprecept, voor het eerst gelukt om zelf pitabroodjes te maken die ook echt te vullen zijn 😃

Beantwoorden
GU
Sylvia 2020-12-28 12:07:14

Al 2 keer gemaakt en ze zijn heerlijk!

Beantwoorden
SY
Joan 2021-01-15 22:35:09

Hi Rutger,ik heb het recept helemaal gevolgd echter waren mijn broodjes in de oven mooi bol, maar de volgende dag niet meer luchtig. Wat is er misgegaan? Het leek meer op een normaal plat broodje:(

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-01-18 09:07:15

Na het bakken klappen ze altijd wel weer in elkaar, dat hoort zo en daar kun je weinig aan doen helaas.

Beantwoorden
Janneke 2021-06-03 18:59:16

Ok heb deze pita broodjes (zonder de kruiden) vandaag gemaakt. De smaak is top.
Maar bij mij waren de luchtgaten in het midden van het broodje maar zeer beperkt aanwezig. Waar kan dat aan liggen? Wat is er mis gegaan?
Als ik dat weet gaat het de volgende keer vast wel goed.

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-06-06 13:14:38

Heb je het deeg lang genoeg gekneed? En goed laten rijzen? Dat zijn de twee belangrijkste punten voor een luchtig brood.

Beantwoorden
Elvira 2021-06-16 08:01:21

Mag het ook langer dan 1 uur rijzen? Bijvoorbeeld een halve middag of nacht?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-06-22 10:35:50

Het deeg kan ook overrijzen, dan wordt het te luchtig en stort het in. Je kunt het dan beter op een koudere plek, bijvoorbeeld in de koelkast laten rijzen.

Beantwoorden
Sophie 2021-07-08 15:39:37

Hoi hoi,

Zou ik 1 tot 2 tl ras el hanout, naar smaak ook kweglkunnenatenof vervangen voor iets anders ?

Beantwoorden
SO
Rutger 2021-07-13 09:30:08

Die kun je prima weglaten voor gewone pitabroodjes.

Beantwoorden
Linda 2021-07-13 20:43:27

Toprecept! Heerlijk van smaak en mooi hol van binnen om te vullen met bv falafel

Beantwoorden
LI
Birgit 2022-01-17 20:39:10

Beste Rutger

Ik heb het recept nu al meermalen gemaakt maar mijn broodjes blijven, wanneer je ze open snijdt aan een kant dikker dan aan de andere kant. Waar kan dit aan liggen? Je kan ze opzich best prima vullen maar doordat een kant zo dun is wordt dat erg krokant bij opnieuw opwarmen...

Beantwoorden
BI
Rutger 2022-01-22 12:43:12

Zelf heb ik daar nooit heel veel last van. Dat komt denk ik omdat er 1 kant op de bakplaat ligt en andere warmte krijgt dan de kant die boven ligt. Je zou ze halverwege kunnen draaien, al vraag ik mij af of dat helpt

Beantwoorden
Karin London 2022-02-16 15:07:46

Heerlijke pita's.
Ik heb er Chilivlokken, peper en knoflookpoeder door het deeg gedaan.
Resultaat....licht pittige pita's.
Ze zijn goed gelukt.

Beantwoorden
KA
Tom 2022-02-25 15:06:17

Hoi Rutger,

Bij jouw recept voor pizzadeeg kan je minder gist gebruiken, maar moet je het deeg wel langer laten rijzen. Ik maak die erg vaak, vind die erg lekker
Geldt het zelfde voor dit deeg voor de pita's? En zo ja, hoeveel langer moet het deeg dan rijzen als je bv. 3.5 gram gist gebruikt ipv 7 gram, gewoon het dubbele van de rijstijd?

Beantwoorden
TO
Rutger 2022-03-01 09:27:22

Hoi. Dat kan prima inderdaad. Of het exact het dubbele van de rijstijd is, of iets langer of korter, dat hangt ook af van de omgevingstemperatuur en hoe lang het deeg gekneed is. Let vooral goed op het deeg en kijk wanneer dit in volume verdubbelt is.

Beantwoorden
MaschaF 2022-03-23 16:05:38

Klonk meteen goed maar i.v.m. een koriander hatende vriendin maar gelaten bij geraspte knoflook, rozemarijn en peper....de reuk alleen al....lekkahhhh

Beantwoorden
MA
Ethel Wolting 2022-06-04 17:16:30

Dag Rutger, kan je ook minder zout gebruiken 4 gram? Ik wil ze bakken voor iemand die weinig zout mag. Of heeft dat invloed op het rijzen

Beantwoorden
ET
Rutger 2022-06-06 09:16:43

Dat kan op zich prima, het heeft vooral invloed op de smaak en een heel klein beetje op de ontwikkeling van het deeg.

Beantwoorden
Desiree 2022-07-01 19:56:04

Ik heb al een paar keer dat wanneer ik pitabroodjes maak er geen lucht tussen de broodjes zit. Dus een te compact plat broodje. Enig idee waar dat aan kan liggen?

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-07-04 10:32:02

Heb je het deeg goed laten rijzen en was het verdubbeld in volume. En zijn de oven en bakplaat goed voorverwarmd?

Beantwoorden
Desiree 2022-07-07 20:11:15

Het rijzen is nooit een probleem. En vaak gaat de eerste lading dan wel goed maar de 2e blijven plat, komt geen lucht tussen de broodjes. Het zou dus kunnen omdat de bakplaat intussen afkoelt? Dan ga ik daar eens op letten. Bedankt!

Beantwoorden
DE
Gerda 2022-09-17 11:59:22

Hallo Rutger,

Ik heb nog veel franse bloem type 65. Kan ik deze hiervoor gebruiken?

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-09-19 11:59:35

Dat kan prima.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.