Ingrediëntenlijst
  • Voor de suikersiroop
  • 160 ml water
  • 225 gr suiker
  • sap van ¼-½ citroen
  • Voor de künefe
  • 250 gr kataifideeg (zie intro voor uitleg)
  • 100 gr boter, gesmolten
  • 200 gr mozzarella (zie intro voor uitleg)
  • Verder nodig
  • 50 gr pistachenoten, fijngehakt
Advertentie studio 108 mobiel

Künefe, knafeh, kanafeh: deze delicatesse uit het Midden-Oosten heeft veel verschillende namen. Dit nagerecht wordt soms vergeleken met baklava, maar het is echt wel heel anders. Zo is het deeg anders: voor künefe wordt namelijk kataifideeg gebruikt, een soort deegsliertjes. En hoewel beide gerechten worden gemaakt met suikersiroop, bevat künefe of kanafeh ook kaas. De combinatie van kaas en suikersiroop in een dessert klinkt misschien wat gek, maar geloof mij: als je hier eenmaal een hap van neemt, kan je niet meer stoppen! 

Traditioneel wordt künefe in een speciale schotel op het gasfornuis gemaakt. De künefe wordt dan halverwege omgekeerd, zodat beide kanten worden gebakken. Ik gebruik zelf de oven in dit künefe recept. Dat vind ik een stuk makkelijker en het vergt minder oefening. 

Dit künefe recept is afkomstig uit De Bakatlas. In dit boek neem ik je mee in een culinaire reis om de wereld. Ook een wereldreis maken in je eigen keuken? Haal De Bakatlas dan snel in huis!

Dit recept is voor 6-8 personen.

Hoe maak je künefe? 4 handige tips

  • Voor de vulling kun je zowel uitgelekte bollen mozzarella in plakjes of geraspte mozzarella gebruiken. Die laatste vind je in de grotere supermarkten. Je kunt ook Turkse ongezouten kaas gebruiken, zoals dil peyniri.
  • Het is ook erg lekker om door de gesmolten boter 1 eetlepel pekmez (druivenmelasse) te mengen, dit vind je in de Turkse supermarkt.
  • De suikersiroop kun je naar wens op smaak brengen met wat rozen- of oranjebloesemwater.
  • Serveer de künefe met een flinke klodder kaymak, een Turkse zure room.

Künefe maken van kataifideeg

Kataifideeg is gesponnen deeg en wordt ook wel draadjesdeeg genoemd. Het zijn hele dunne sliertjes van een soort filodeeg. Het is een erg lastig deeg om zelf te maken en je krijgt het eigenlijk nooit zo fijn gemaakt als de versie die je kant-en-klaar koopt. In dit künefe recept gebruik ik daarom kant-en-klaar kataifideeg. Je kunt kataifideeg kopen bij een Marokkaanse, Turkse of Midden-Oosterse supermarkt of bij sommige toko’s. 

Zelf künefe maken 

Begin met de suikersiroop. Doe het water en de suiker in een steelpan en breng het aan de kook. Laat het op laag vuur 5 minuten koken. Haal de siroop van het vuur, roer het citroensap erdoor en laat de siroop afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 °C en plaats het ovenrooster iets onder het midden van de oven.

Doe het kataifideeg in een grote kom. Haal de sliertjes uit elkaar en scheur ze in kleinere stukken. Meng vervolgens de gesmolten boter goed door het deeg, zodat alle deegsliertjes bedekt zijn. Neem de helft van het deeg en doe dit in een ronde bakvorm van 23-25 centimeter. Druk het deeg goed aan. 

Verdeel de mozzarella over het deeg, maar houd de buitenste 1½ centimeter van het deeg vrij. Druk de kaas voorzichtig aan en bedek deze laag met de rest van het deeg. Druk ook dit stevig aan.

Künefe bakken

Bak de künefe 30-40 minuten iets onder het midden van de oven, tot de bovenkant goudbruin is. Verdeel de helft van de suikersiroop over de künefe en wacht 2-3 minuten. Stort de künefe vervolgens op een bord en besprenkel ‘m met de rest van de suikersiroop. Garneer tot slot met de gehakte pistachenoten en serveer de künefe direct.

Foto: Saskia Lelieveld 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (0)