- Voor het deeg
- 60 gr boter, op kamertemperatuur
- 100 gr donkerbruine basterdsuiker
- 75 gr honing
- 1½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
- 60 ml melk, op kamertemperatuur
- 1 tl kaneelpoeder
- 2 tl speculaaskruiden
- ¼ tl zout
- 200 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl cacaopoeder
- 120 gr amandelen, gehakt (niet te fijn)
- 75 gr donkere rozijnen
- 20 gr gekonfijte sinaasappelschil
- 20 gr gekonfijte citroenschil
- Verder nodig
- 20-25 ouwelrondjes van 7 centimeter (eetpapier)
- 150 gr poedersuiker
- 2½-3 el water
Lebkuchen zijn traditionele Duitse kerstkoekjes met specerijen, gekonfijt fruit en honing. Je vindt deze peperkoeken in veel verschillende soorten, zoals de Aachener printen of de Nürnberg lebkuchen. En vergeet de lebkuchen harten niet die je op elke kerstmarkt en op ieder Oktoberfest tegenkomt. Wist je dat Nürnberg dé stad is van de lebkuchen?
Deze gekruide kerstkoekjes kun je ook heel eenvoudig zelf maken. Met dit recept zet je superlekkere en smaakvolle lebkuchen op tafel. Met dit recept kun je 20-25 lebkuchen maken.
Let op: wil je lebkuchen harten maken? Daar is dit recept minder geschikt voor. Een superlekker recept voor lebkuchen harten vind je in mijn nieuwe boek De Bakatlas!
Lebkuchen maken met ouwel
De lebkuchen in dit recept bak ik op ouwel (eetpapier). Zo komen de koeken goed van de bakplaat af. Deze eetbare ouwelrondjes koop je in (online) bakwinkels en in bijna elke Duitse supermarkt. In dit lebkuchen recept gebruik ik gekonfijte sinaasappel- en citroenschil. Je kunt zelf citrusschillen konfijten volgens dit recept of gekonfijte citroen- en sinaasappelsnippers kopen. Of gebruik de rasp van ½-1 sinaasappel en ½ citroen gebruiken in plaats van de gekonfijte schil.
Zelf lebkuchen maken
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar de ouwelrondjes op.
Doe de boter, basterdsuiker, honing, eieren, melk, het kaneelpoeder, de speculaaskruiden en het zout in een kom en meng door elkaar. Voeg de bloem, het bakpoeder en cacaopoeder toe en meng alles tot een glad deeg. Roer tot slot de gehakte amandelen, rozijnen en gekonfijte citrusschilletjes
erdoor. Schep met behulp van een ijslepel porties van ongeveer 35 gram op de ouwelrondjes. Druk het deeg met natte vingers plat tot ½ centimeter van de buitenkant van de ouwelrondjes.
Bak de lebkuchen 15-20 minuten. Meng intussen de poedersuiker met het water tot een glad glazuur.
Leg de lebkuchen na het bakken op een rooster en bestrijk ze direct met het glazuur. Laat ze verder afkoelen op het rooster.
Foto: Saskia Lelieveld



