Zelf gekonfijte citrusschilletjes zijn veel lekkerder en puurder van smaak dan de gekochte versie. In deze stap-voor-stap how-to laat ik je zien hoe je zelf schilletjes kunt konfijten. Het is zeker niet moeilijk, alleen heb je wel een paar dagen geduld nodig. De gekonfijte citrusschilletjes kun je daarna gebruiken voor verschillende recepten, bijvoorbeeld voor koekjes, cakes, oliebollen of (taart)vullingen. In dit voorbeeld heb ik oranjesnippers gemaakt van sinaasappelschil, maar je kun natuurlijk ook citroenschil (voor citroensnippers) of limoenschil (voor limoensnippers) gebruiken. Gekonfijte sinaasappel kom je ook wel tegen onder de naam orangeade.

Sinaasappel- en citroenschilletjes konfijten

De gekonfijte sinaasappelsnippers kun je heel lang bewaren in de suikersiroop waarmee je ze maakt. Na verloop van tijd ontstaan er wel suikerkristallen in het potje waarin je ze bewaard. Om de schilletjes weer goed te kunnen gebruiken, verwarm je ze met de aanhangende siroop in een pannetje. Voeg een paar eetlepels water toe, zodat de suikerkristallen kunnen oplossen. Schep de schilletjes in een zeef en laat ze goed uitlekken. Je kunt ze nu verder verwerken.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de gekonfijte citrusschilletjes
  • 3 à 4 sinaasappels (of 3 à 4 citroenen of 8 limoenen)
  • ¼ tl zout
  • 500 gr suiker
  • water
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Stap 1

Snijd met een scherp mesje of dunschiller de schil van de sinaasappels en probeer daarbij zo min mogelijk van het wit mee te snijden, dit is namelijk bitter.

Sinaasappel- en citroenschilletjes konfijten

Stap 2

Snijd de sinaasappelschil in reepjes van 0,5 centimeter breed.

Sinaasappel- en citroenschilletjes konfijten

Stap 3

Doe de schilletjes in een pannetje en schenk er water op, tot ze net onderstaan. Voeg ¼ theelepel zout toe en breng alles aan de kook. Laat het 1 minuut doorkoken. Giet de schilletjes af en doe ze nogmaals in een pannetje met water, maar dit keer zonder zout. Breng het water aan de kook en laat de schilletjes weer 1 minuut doorkoken.

Sinaasappel- en citroenschilletjes konfijten

Stap 4

Laat de schilletjes na de tweede keer opkoken uitlekken in een zeef. Breng in een andere pan 200 milliliter water en de suiker aan de kook. Laat de siroop 1 minuut doorkoken en haal de pan van het vuur. Houd de deksel zo veel mogelijk op de pan om te voorkomen dat er te veel water verdampt met te geconcentreerde siroop als resultaat. Voeg de sinaasappelschilletjes toe en laat de pan met het deksel erop 24 uur staan.

Sinaasappel- en citroenschilletjes konfijten

Stap 5

Breng de volgende dag de siroop met de schilletjes weer aan de kook, laat ze 1 minuut doorkoken en haal de pan van het vuur. Laat dit weer 24 uur rusten.

Sinaasappel- en citroenschilletjes konfijten

Stap 6

Breng de siroop met de schilletjes voor de derde en laatste keer aan de kook en laat 1 minuut doorkoken. Giet de schilletjes en de kokende suikersiroop in een brandschone weckpot en laat weer 24 uur rusten. De gekonfijte schilletjes kunnen worden bewaard in de suikersiroop. Laat ze voor gebruik uitlekken in een zeef en daarna eventueel nog een paar uur drogen op een rooster.

Sinaasappel- en citroenschilletjes konfijten

Foto’s: Saskia Lelieveld

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (15)
Carlin 2020-11-04 07:19:33

Hallo hier carlin heb je een recept manderijn gember koekjes helaas is t recept kwijt geraakt.

Beantwoorden
CA
Marill 2020-12-02 12:22:56

Vandaag ben ik klaar met de sinaasappelschillen-konfijt. Ik heb mijn gesteriliseerde weckpot net gevuld, het ziet er vrolijk en heerlijk uit. Het is een gemakkelijk recept, goed te volgen en het resultaat is erg goed. Neem er wel die tijd voor! Ik had het nodig voor de Ricciarelli di Siena, een overheerlijk Italiaans amandel 'koekje'.

Beantwoorden
MA
D 2020-12-12 19:21:04

Rutger, waarom in de eerste stap het gebruik van zout? En wat kun je eventueel met de siroop doen?

Beantwoorden
D
Rutger 2020-12-13 12:54:38

De zout zorgt er voor dat de schilletjes minder bitter worden. De siroop is heerlijk vol van smaak en kun je gebruiken door baksels, ijs, cocktails etc.

Beantwoorden
bryant suiskens 2021-05-22 12:07:11

Hoeveel gram aan geconfijte schil kan je uit dit recept verwachten?

Beantwoorden
BR
Rutger 2021-05-31 10:56:27

Ik heb de uitkomst nooit gewogen, dus dat antwoord moet ik je schuldig blijven.

Beantwoorden
ray 2022-06-09 23:05:22

hier kan ik een antwoord op geven in elk geval voor limoen.
met 9 limoenen hield ik er ongeveer 52 gram schil met zo min mogelijk wit over om te konfijten.

Beantwoorden
RA
T Jacobs 2021-06-18 15:03:12

geweldig recept maar ik zou zo graag korte printversie willen zien zonder foto~s .

Beantwoorden
T
S Sbocaj 2022-02-27 16:26:52

Als je handig bent met je laptop: selecteer het recept, en maak een copy/paste in MS Word. Dan kan je de foto's en eventueel publiciteit één voor één selecteren en deleten. Je kan de tekst aanpassen zoals je wil. En dan saven en printen.
Ik doe dat met veel recepten, en het is niet altijd even gemakkelijk. Maar ik heb het met dit recept gedaan: peanuts !!

Beantwoorden
S
Armand 2021-09-29 18:51:39

Wat doe je uiteindelijk met de overgebleven siroop, heb je tips?

Beantwoorden
AR
Rutger 2021-10-03 17:47:46

Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken (als basis) voor trempeersiroop, door kwark of yoghurt, verwerken in een suikersiroop voor bijvoorbeeld baklava.

Beantwoorden
Piet Seefat 2021-11-05 14:41:22

Heb weinig verstand van wecken . Moet je de hete massa meteen met de deksel afsluiten en dan laten afkoelen . Of eerst afkoelen en dan de deksel erop ?

Beantwoorden
PI
Rutger 2021-11-10 08:18:41

Dat maakt voor dit recept niet veel uit, het is ook niet echt wecken dit. En er zit zoveel suiker in de siroop dat de schilletjes wel een tijdje goed blijven.

Beantwoorden
Maike 2021-12-19 00:21:13

Hallo,

Kan je de siroop ook gebruiken als "smaakje" in bijv cake of zoete broden?
En moet je dan ook minder suiker gebruiken dan in het recept staat?

Groetjes Maike

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-21 08:02:56

Dat kan, maar let wel op de verhouding van het vocht in de recepten. Aan een cake kun je niet zomaar veel extra vocht toevoegen. Je kunt een cake na het bakken wel bestrijken met de siroop.

Beantwoorden
Marinette Rigo 2022-03-21 17:36:49

Beste,
Kun je dit ook met limoenen?
Graag antwoord en hartelijk dank.
Marinette

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-03-28 11:17:48

Zeker!

Beantwoorden
Bart 2022-03-25 19:29:27

Volgens mij wel! (het recept noemt ook expliciet sinaasappel, citroen en limoen) Waarschijnlijk kan het ook met andere soorten (mandarijn?), maar daar heb ik zelf nog niet mee geëxperimenteerd ;)

Beantwoorden
BA
Bart 2022-03-25 19:26:51

Bedankt voor het leuke recept, ik heb het al een paar keer gemaakt!
Ik dacht laatst creatief te zijn: ik probeerde karamel te maken met de siroop.
Mijn redenering: "het water verdampt vanzelf; de rest is suiker dat daarna karameliseert. Als ik dit op iets lagere temperatuur doe (hardball of lichte karamel) blijft er misschien wat sinaasappel smaak over."
Het was helaas geen succes: het borrelde heel erg, maar werd geen karamel. Extra suiker toevoegen hielp ook niet; ik hield een taaie stroop over die niet hard werd.
Heb jij misschien inzicht of advies? Had ik misschien toch tot een hogere temperatuur moeten verhitten (ik had geen suikerthermometer, dus had het op gevoel gedaan)?
Of denk je dat er een andere reden is waarom het niet lukte?

Beantwoorden
BA
Rutger 2022-03-28 11:03:51

Hi. Ik heb dat nog nooit geprobeerd, maar het lijkt mij ook dat het wel moet kunnen. Het moet wel heel lang en ver inkoken, er zit natuurlijk veel vocht in.

Beantwoorden
Rozanna 2022-04-04 15:45:17

Hallo ikeen paar vragen

1 hoe belangrijk is het om al het wit weg te snijden ? Ik heb nm 100% van het witte pith weg gesneden en ben bizar lang bezig geweest..maar op de site hier zag ik gekonfijnte sinaasappel schilletje op een amandeltaatt waarvan minimaal 30% van de dikte witte pith is.

2 Is een klein laagje pith wenselijk voor de smaak of textuur ? Zodat je een wat dikker sliertje hebt en dus meer bite?

3 kan ik op dag 1 een sinaasappel schillen, wassen, snijden en in een batch van 200 ml water/siroop koken en elke dag verse (wel eerst appart in zout en opnieuw vers water gekookte) schilltjes bij het siroop voegen en alles elke dag 1 min koken tot mischien wel 7x tot mijn sinaasappels op zijn zoday ik elke dag 1 a 2 sinasappels kan eten en niet een heel net in 1x hoef op te eten.

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-04-10 11:30:54

Hi. Het wit maakt het bitter, dus hoe minder wit, hoe lekkerder. Vraag 2 begrijp ik niet helemaal. Je wilt de schilletjes ook niet te vaak koken, dan worden ze te zacht.

Beantwoorden
Marleen 2022-04-22 11:06:41

Hoi Rutger, ik heb al een paar keer geprobeerd om gekonfijte sinasappel schijfje te maken. (Zo lekker met chocolade) maar de schijfjes blijven altijd zacht en slap. Wat kan ik doen om ze stevig te krijgen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-04-25 09:49:10

Heb je ze goed laten drogen na het konfijten? Daardoor worden ze weer steviger.

Beantwoorden
Piet Seefat 2022-08-12 19:57:24

Dit recept nu voor de 3e keer aan het maken , terwijl de 2e nog niet geheel op is ;) de sinaasappelschil gaat in stukjes door feestbrood of door de yoghurt door het laatste gaat ook de resterende siroop eraan .

Beantwoorden
PI
Annemiek 2022-08-21 08:27:17

Hoe kan ik de limoenschillen kun kleur laten behouden?
Ze verkleuren naar mosgroen.

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-09-14 20:50:14

Ze zullen altijd iets kleur verliezen, daar is helaas weinig aan te doen.

Beantwoorden
Roy 2022-11-30 19:38:37

Zou het ook kunnen dat je sinaas- en citroenschillen samen in de zelfde pan konfijt of kan dit niet?

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-12-01 14:45:30

Ze nemen dan wel iets van elkaars smaak aan, maar het zal zeker lekker worden.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.