Ingrediëntenlijst
  • Voor de gekonfijte citrusschilletjes
  • 3 à 4 sinaasappels (of 3 à 4 citroenen of 8 limoenen)
  • ¼ tl zout
  • 500 gr suiker
  • water

Zelf gekonfijte citrusschilletjes zijn veel lekkerder en puurder van smaak dan de gekochte versie. In deze stap-voor-stap how-to laat ik je zien hoe je zelf schilletjes kunt konfijten. Het is zeker niet moeilijk, alleen heb je wel een paar dagen geduld nodig. De gekonfijte citrusschilletjes kun je daarna gebruiken voor verschillende recepten, bijvoorbeeld voor koekjes, cakes, oliebollen of (taart)vullingen. In dit voorbeeld heb ik oranjesnippers gemaakt van sinaasappelschil, maar je kun natuurlijk ook citroenschil (voor citroensnippers) of limoenschil (voor limoensnippers) gebruiken. Gekonfijte sinaasappel kom je ook wel tegen onder de naam orangeade.

De gekonfijte sinaasappelsnippers kun je heel lang bewaren in de suikersiroop waarmee je ze maakt. Na verloop van tijd ontstaan er wel suikerkristallen in het potje waarin je ze bewaard. Om de schilletjes weer goed te kunnen gebruiken, verwarm je ze met de aanhangende siroop in een pannetje. Voeg een paar eetlepels water toe, zodat de suikerkristallen kunnen oplossen. Schep de schilletjes in een zeef en laat ze goed uitlekken. Je kunt ze nu verder verwerken.

Stap 1

Snijd met een scherp mesje of dunschiller de schil van de sinaasappels en probeer daarbij zo min mogelijk van het wit mee te snijden, dit is namelijk bitter.

Sinaasappel- en citroenschilletjes konfijten

Stap 2

Snijd de sinaasappelschil in reepjes van 0,5 centimeter breed.

Sinaasappel- en citroenschilletjes konfijten

Stap 3

Doe de schilletjes in een pannetje en schenk er water op, tot ze net onderstaan. Voeg ¼ theelepel zout toe en breng alles aan de kook. Laat het 1 minuut doorkoken. Giet de schilletjes af en doe ze nogmaals in een pannetje met water, maar dit keer zonder zout. Breng het water aan de kook en laat de schilletjes weer 1 minuut doorkoken.

Sinaasappel- en citroenschilletjes konfijten

Stap 4

Laat de schilletjes na de tweede keer opkoken uitlekken in een zeef. Breng in een andere pan 200 milliliter water en de suiker aan de kook. Laat de siroop 1 minuut doorkoken en haal de pan van het vuur. Houd de deksel zo veel mogelijk op de pan om te voorkomen dat er te veel water verdampt met te geconcentreerde siroop als resultaat. Voeg de sinaasappelschilletjes toe en laat de pan met het deksel erop 24 uur staan.

Sinaasappel- en citroenschilletjes konfijten

Stap 5

Breng de volgende dag de siroop met de schilletjes weer aan de kook, laat ze 1 minuut doorkoken en haal de pan van het vuur. Laat dit weer 24 uur rusten.

Sinaasappel- en citroenschilletjes konfijten

Stap 6

Breng de siroop met de schilletjes voor de derde en laatste keer aan de kook en laat 1 minuut doorkoken. Giet de schilletjes en de kokende suikersiroop in een brandschone weckpot en laat weer 24 uur rusten. De gekonfijte schilletjes kunnen worden bewaard in de suikersiroop. Laat ze voor gebruik uitlekken in een zeef en daarna eventueel nog een paar uur drogen op een rooster.

Sinaasappel- en citroenschilletjes konfijten

Foto’s: Saskia Lelieveld

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Marill 2020-12-02 12:22:56

Vandaag ben ik klaar met de sinaasappelschillen-konfijt. Ik heb mijn gesteriliseerde weckpot net gevuld, het ziet er vrolijk en heerlijk uit. Het is een gemakkelijk recept, goed te volgen en het resultaat is erg goed. Neem er wel die tijd voor! Ik had het nodig voor de Ricciarelli di Siena, een overheerlijk Italiaans amandel 'koekje'.

Beantwoorden
MA
Carlin 2020-11-04 07:19:33

Hallo hier carlin heb je een recept manderijn gember koekjes helaas is t recept kwijt geraakt.

Beantwoorden
CA