Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 100 gr boter, gesmolten
  • 175 gr witte basterdsuiker
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • rasp van 1 citroen
  • ¼ tl zout
  • 175 gr volle yoghurt
  • 200 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 125 gr poedersuiker
  • 1 -2 el citroensap

Yoghurt cake is heel makkelijk te maken: alles in een kom doen, mixen en dan de oven in. Dit yoghurt cake recept is frisser en minder vet dan een basis cake. Voor een frisse smaak en luchtige textuur is deze yoghurt cake perfect. Mix het beslag vooral niet te lang, dan wordt ie taaier en minder luchtig. Wil je juist een stevige, smeuïge cake maken? Probeer dan eens mijn kwark cake recept

Dit yoghurt cake recept is goed voor ongeveer 10-15 plakken cake. Je kunt de cake het beste luchtdicht verpakt bewaren op kamertemperatuur. Ook kan je de yoghurtcake invriezen als je hem langer wilt bewaren.

Yoghurt cake – recept

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Doe alle ingrediënten voor het beslag in een kom en mix deze met een garde of (hand)mixer met garde(s). Mix het beslag niet te lang, als het een glad beslag is dan is het goed.

Doe het cakebeslag in de bakvorm en bak de cake in 55-70 minuten goudbruin en gaar. Test of de yoghurt cake gaar is met een satéprikker. Steek de prikker in de cake en haal ‘m er weer uit. Zit er geen cakebeslag aan de prikker, dan is de yoghurt cake gaar. Laat de cake 5-10 minuten afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat hem verder afkoelen op een rooster.

Voor een simpel cake glazuur meng je de poedersuiker met het citroensap en bestrijk je de afgekoelde cake met dit glazuur. Het glazuur is optioneel. Je kunt dit ook weglaten of vervang het citroensap door water voor een milder glazuur.

Foto: Erik Spronk 

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (14)
Svetlana 2021-06-27 21:12:16

Superlekker! Bedankt!

Beantwoorden
SV
Huib 2021-04-11 18:34:21

Dag Rutger,
Ik heb de (frisse yoghurt)cake nu twee keer proberen te maken maar beide keren werd cake niet gaar (laatste keer ruim 90 minuten in de oven en op het oog een droge saté prikker). Losse oventhermometer geeft temperatuur van ca 160 graden aan, dus temperatuur lijkt goed. Heb jij enig idee wat er niet goed gaat.
Alvast bedankt voor je reactie.

Beantwoorden
HU
Rutger 2021-04-12 10:52:55

Hoi. Wat gek. Je hebt alles goed afgewogen neem ik aan? En voldoende (en nog houdbaar) bakpoeder gebruikt? Een andere oplossing zou ik niet kunnen bedenken.

Beantwoorden
Marjan 2021-04-08 15:29:53

Een fijn recept ... had niet genoeg yoghurt meer en heb het aan gevuld met vanillevla.. prima cake geworden met rozijnen en klein gehakte cashewnoten mmmmmm

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-04-12 11:00:30

Dat klinkt heerlijk! Geniet er van!

Beantwoorden
Cindy 2021-03-08 13:36:08

Ik heb hem met blauwe bessen erdoor gemaakt. Helemaal super!

Beantwoorden
CI
Lilian 2021-03-06 08:40:55

Oh zo lekker, vanavond vroeg klaar met eten, even snel nog een cake gemaakt. Met Griekse yoghurt in een tulbandvorm, dus iets korter gebakken. En met de thee heerlijke cake

Beantwoorden
LI
Mineke Bultena 2021-03-01 12:00:48

Ik heb de yoghurt cake gemaakt en deze is helemaal niet luchtig geworden, zoals op de foto. Ik heb precies jouw aanwijzingen opgevolgd en vraag me af wat ik verkeerd doe. Misschien niet de mixer gebruiken, maar de gewone garde?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-03-08 10:34:57

Het mengsel hoeft niet heel luchtig geklopt te worden, daar zorgt het bakpoeder voor. Wel is een yoghurtcake altijd minder luchtig dan een gewone cake.

Beantwoorden
Emmie 2021-02-26 11:48:03

Heerlijke cake. Ik heb er nog cranberries doorheen gedaan. Dit is een blijvertje.

Beantwoorden
EM
Sasa 2021-02-22 18:08:02

Welke yohurt moeten we genruiken

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-02-28 10:36:04

Volle yoghurt is het lekkerste, maar Griekse yoghurt kan ook.

Beantwoorden
Marian 2021-02-22 17:02:38

Kun je de eiwitten ook apart opkloppen en dan toevoegen voor een luchtiger resultaat?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-28 10:36:30

Zeker, dat kan. Maar bedenk wel dat yoghurt in een beslag altijd een iets compactere/zwaardere cake geeft.

Beantwoorden
Marije 2021-02-22 07:31:19

Het lijkt me een erg lekker recept. Maar kan het ook met minder suiker of deels met een vervanger?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-28 10:37:00

Daar heb ik geen ervaring mee, je zou het kunnen proberen.

Beantwoorden
Inge Kuijpers 2021-03-06 12:35:08

Ik gebruik bananen ipv suiker. Ongeveer 4 bananen. 1x geprobeerd is goed gelukt!

Beantwoorden
IN
Peter Emile 2021-02-21 22:27:47

Alles heb ik in huis. Zou de cake meteen kunnen gaan maken. Heb er ook enorm zin in. Maar van mijn partner moet ik "effe dimmen" met bakken, vooral omdat de enorme, prachtige stapeltaart die ik voor hem maakte ter gelegenheid van Valentijnsdag, nog niet eens op is. Jammer, trouwens dat je hier geen foto's kan plaatsen van je meesterwerken...
Kortom, ik beheers me en probeer vrede te hebben met uitgesteld genot....

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-02-28 10:37:29

Wat leuk om te horen! Je kunt me altijd taggen op Instagram of Facebook, daar kijk ik heel regelmatig!

Beantwoorden
Desiree 2021-03-14 12:00:53

Hahaha zo herkenbaar. Hier noemen ze me al feeder, Maar het is zo leuk om te bakken. Het opeten laat ik dan ook graag aan het gezin over.

Beantwoorden
DE
Mieke 2021-02-21 20:29:05

Kan je deze cake met Griekse yoghurt maken

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-02-28 10:38:14

Dat kan prima.

Beantwoorden
Hetty 2021-02-21 17:10:37

Ik heb alles in huis...dus bakken maar. Alleen ben ik niet zo van de citroen, dus met sinaasappel..dat zal toch ook wel lekker worden!

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-02-28 10:38:25

Dat gaat zeker lekker worden!

Beantwoorden
Anja 2021-02-21 09:30:30

Ik heb net de makkelijke kwark appeltaart in de oven staan. Bijna zelfde recept maar dan met kwark. Lijkt me inderdaad met yoghurt ook wel lekker.

Beantwoorden
AN