Als ik aan advocaat denk, zie ik vooral mijn (oud)tantes voor me die vroeger op verjaardagen steevast een advocaatje met een toef slagroom kregen tijdens de borrel. Ik gruwelde hiervan als kind en kon me niet voorstellen dat ik het ooit lekker zou vinden. En om heel eerlijk te zijn, heeft het ook best lang geduurd. Pas toen ik zelfgemaakte advocaat van iemand proefde, was ik om. In dit artikel geef ik je mijn recept voor advocaat en beantwoord ik ook een aantal veelgestelde vragen over het maken van deze traktatie.

Met dit advocaat recept kun je ongeveer een halve liter advocaat maken.

Advocaat - Recept

Wat is advocaat?

Advocaat is een dikke, vloeibare likeur gemaakt van eieren, alcohol en suiker. Net zoals ik aan mijn (oud)tantes op de verjaardagen van vroeger denk bij deze lekkernij, wordt een advocaatje ook door veel anderen gezien als iets ouderwets. Toch is het (vooral zelfgemaakt) ontzettend lekker, als je maar een goed recept gebruikt. 

Zelf de lekkerste advocaat maken

Maar hoe maak je zelf de beste advocaat? Toen ik erachter kwam dat een advocaatje eigenlijk ook best lekker kon zijn, ben ik zelf aan de slag gegaan. Ik probeerde verschillende methodes en verhoudingen om zelf de lekkerste advocaat te maken. Tijdens mijn pogingen viel ik steeds weer terug op de methode van Cees Holtkamp. Zijn advocaat heeft echt de lekkerste smaak en de juiste dikte en textuur. Mijn advocaat recept is dus gebaseerd op die van Cees. En geloof mij, als je eenmaal zelfgemaakte advocaat hebt geproefd, dan wil je nooit meer anders!

Je kunt de zelfgemaakte advocaat natuurlijk zo eten, uit een glaasje met een toef slagroom. Maar je kunt het ook gebruiken als een vulling voor een taart of slof, zoals in deze sneeuwster taart. Of gebruik het als onderdeel van een dessert, bijvoorbeeld verwerkt in een mousse of room.

advocaat

3 veelgestelde vragen over advocaat

Voordat ik je vertel hoe je zelf een lekkere advocaat maakt, beantwoord ik eerst een aantal veelgestelde vragen over het maken van advocaat.

Zitten er rauwe eieren in advocaat?

In dit advocaat recept gebruik ik rauwe eieren, of beter gezegd eidooiers. Je hebt namelijk geen eiwitten nodig voor dit recept. Deze eidooiers worden au bain-marie verhit en er wordt ook alcohol toegevoegd, maar er blijft altijd een kans bestaan op salmonellabesmetting als je met rauwe eieren werkt. Werk daarom altijd netjes en schoon en meet de temperatuur goed. Gebruik een digitale thermometer voor het meten van de temperatuur. Zonder is het erg lastig om te bepalen tot wanneer je de advocaat moet verwarmen.

Val je in een risicogroep? Gebruik dan voor de zekerheid gepasteuriseerd eigeel. Houd er wel rekening mee dat dit wat lastiger verkrijgbaar is, maar je kunt het vaak wel bij groothandels vinden.

Tip: gooi het eiwit wat je overhoudt zeker niet weg, maar bekijk mijn artikel over recepten met overgebleven eiwitten voor inspiratie.

Gebruik je alcohol voor advocaat?

Bevat advocaat drank? Het antwoord is: ja. Welke alcohol je gebruikt voor advocaat kan je zelf bepalen. Advocaat wordt traditioneel gemaakt met brandewijn, maar je kunt er ook wodka of jenever voor gebruiken. Mijn voorkeur is het maken van advocaat met wodka. Dit levert een zijdezachte en heerlijke advocaat op. Als smaakmaker gebruik ik vanille. 

Hoe en hoelang kun je zelfgemaakte advocaat bewaren?

Met dit advocaat recept maak je ongeveer een halve liter advocaat. Wil je een dubbele hoeveelheid maken en de rest bewaren? Of maak je de halve liter advocaat niet in een keer op? Je kunt zelfgemaakte advocaat bewaren in de koelkast. Het beste is om de advocaat in een afgesloten fles of bakje te bewaren. Op deze manier is de advocaat zeker 4 weken houdbaar.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de advocaat
  • 10 eidooiers (ongeveer 175 gram)
  • 175 gr suiker
  • 1 vanillestokje
  • 225 ml wodka, brandewijn of jenever
kinderbakboek banner desk

Recept: zelf advocaat maken

Doe de eidooiers met de suiker in een hittebestendige kom (het liefst van metaal) en klop de suiker en eieren los met een garde. Hoe eimengsel hoeft niet luchtig te worden, enkel goed gemengd. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit. Doe het vanillemerg bij het eimengsel, voeg de brandewijn, wodka of andere drank naar keuze toe en roer alles goed door.

Tip: gooi het leeg geschraapte vanillestokje niet weg, maar gebruik dit voor zelfgemaakte vanille-extract of vanillesuiker

Advocaat au bain-marie verwarmen

Vervolgens ga je de advocaat au bain-marie verwarmen. Dit betekent dat je de advocaat gaat verwarmen in een kom boven een laagje kokend water. Op deze manier kan je de ingrediënten geleidelijk verhitten en voorkomen dat het mengsel te heet wordt. Als je de advocaat te veel verwarmt, kan het namelijk gaan schiften. 

Neem een pan die groot genoeg is om er een kom boven te hangen. Vul de pan met een laagje water en breng dit aan de kook. Zet de kom op de pan en let erop dat de kom het water niet raakt. De kom wordt enkel verwarmd door de waterdamp, niet door het water zelf. Verhit het mengsel au bain-marie tot een temperatuur van 62 °C en blijf roeren tijdens het verwarmen. Je kunt de temperatuur meten met een digitale (kern)thermometer. 

Advocaat laten afkoelen

Haal de kom van de pan als het mengsel een temperatuur van 62 °C heeft en zet de kom in een bak met koud water. Door het koude water voorkom je dat de advocaat nog verder gaart. Door het afkoelen dikt de advocaat ook nog wat verder in. Roer de advocaat zo’n 4-5 minuten door terwijl deze in het waterbad staat en giet de massa vervolgens door een fijne zeef. Zo krijg je een mooie, gladde advocaat.

Advocaat serveren

Serveer de advocaat in een glaasje met een toefje slagroom of gebruik in een dessert of als vulling in een taart. Je kunt de rest van de zelfgemaakte advocaat bewaren in de koelkast, in een afgesloten bak of fles.

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (26)
Lia 2021-03-28 08:50:56

De salmonella bacterie gaat toch pas dood bij minimaal 70 graden?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-03-29 19:45:20

Dat is helaas wel een risico. Net als zelfgemaakt mayonaise is dit product niet geschikt voor mensen in risicogroepen.

Beantwoorden
Lia 2021-03-30 09:46:50

Jammer! Ik had het graag gemaakt als basis voor een slof met advocaat botercreme.

Beantwoorden
LI
Wilma 2021-03-28 14:06:54

Rutger probeer het eens met Licor 43! Is minder scherp

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-03-29 19:43:18

Klinkt heerlijk! Fijne tip!

Beantwoorden
Sascha 2021-03-29 19:40:31

Hoi! Hoe lang kan je deze verse advocaat precies bewaren? En moet dit in de koelkast? Ik bewaar mijn gekochte advocaat na openen meestal gewoon op een donkere koele plek buiten de koelkast.

Beantwoorden
SA
Marie 2021-04-01 14:05:20

Houdbaarheid staat in recept beschreven

Beantwoorden
MA
Manon 2021-03-30 17:57:33

Zou je ook vanillesuiker kunnen gebruiken in plaats van gewone suiker en vanillestokje? (out of vanillestokjes stock)

Beantwoorden
MA
Sandra 2021-04-01 18:43:58

Hoi Manon,

Een vanillestokje vervangen kan zeker. Ik heb het zelf ook gedaan aangezien ik te weinig vanillestokjes in huis had. 1 flink vanillestokje is ongeveer gelijk aan 6 zakjes vanillesuiker. De hoeveelheid vanillesuiker haal je van de hoeveel gewone suiker af zodat de hoeveelheid suiker wel hetzelfde blijft als dat het recept aangeeft.
Het smaakte er niet zeker niet minder om ;)
Heerlijk was het !

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-04-05 11:08:14

Goede tip! Al klinkt 6 wel redelijk rijk qua vanillesmaak, maar dat is heel persoonlijk natuurlijk. Met 2-3 zakjes vanillesuiker gaat het ook heel goed lukken!

Beantwoorden
Manon 2021-04-06 17:54:07

Ik heb het toch eens op een andere manier geprobeerd en vanille flavored wodka gebruikt (is meteen ook iets betere kwaliteit wodka en dus wat zachter van smaak). Geen vanille suiker of stokjes verder erdoor. Het is natuurlijk anders dan echte vanille maar de vanillesmaak kwam goed naar voren en de advocaat was heerlijk!

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-04-12 11:07:04

Dat klinkt heerlijk! Geniet er van!

Beantwoorden
Murielle 2021-03-31 10:04:33

Dag Rutger, lijkt me heerlijk om deze advocaat te gebruiken in een slof. Heb je toevallig een goed recept voor een afvocaatslof?

Beantwoorden
MU
Rutger 2021-04-05 11:14:16

Hoi! Die heb ik (nog) niet.

Beantwoorden
Sandra 2021-04-01 16:27:30

Hoi Rutger ,

Het is zo ontzettend lekker dat ik de advocaat ook wil gaan gebruiken als vulling voor een taart. Als ik advocaat meng met slagroom dan wordt de substantie meer vloeibaar. Hoe kan ik er voor zorgen dat de advocaatslagroom dezelfde dikte krijgt als enkel slagroom ?
Gelatine , klopfix?

En als ik zou willen opspuiten wat kan ik er dan het beste aan toevoegen ?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-04-05 11:09:16

Hoi. Ik zou door de nog lauwe advocaat wat gelatine mengen, voordat je deze gaat mengen met de slagroom. Wil je het opspuiten, dan zou ik de advocaat door een botercrème mengen.

Beantwoorden
Pierre kelder 2021-04-04 12:02:32

Hebben zojuist de advocaat gemaakt HEERLIJK

Beantwoorden
PI
Rutger 2021-04-05 10:59:08

Super! Geniet er van!

Beantwoorden
Mel 2021-04-17 22:46:02

Is het niet mogelijk om tot 70 graden te verwarmen om risico's uit te sluiten?

Beantwoorden
ME
Rutger 2021-04-19 17:15:45

Dat kan wel, alleen wordt de textuur van de ganache dan net iets minder lekker (vind ik).

Beantwoorden
Sandra 2021-04-29 16:16:14

Hoi Rutger,
net dit recept uitgeprobeerd. Ik ben bang dat het gauw op zal zijn. Het is zooo lekker!
In plaats van gewone brandewijn heb ik vanille brandewijn gebruikt dat had ik nog staan :-) :-) smaakt ook prima

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-05-03 09:01:32

Dat klinkt heerlijk! Geniet er van!

Beantwoorden
Tina 2021-05-18 01:45:58

Wat als het schift?

Beantwoorden
TI
Rutger 2021-05-31 11:17:56

Dan heb je het waarschijnlijk te lang/te heet verwarmd. Daar is niet heel veel meer aan te doen.

Beantwoorden
Richard 2021-07-10 23:50:22

Hallo Rutger, ik heb het recept nu 2 keer geprobeerd en het is erg lekker. Maar het blijft enigszins dun en wordt niet zo dik als vla, het loopt van het lepeltje af. De eerste keer ging ik langzaam tot 62 C en de tweede keer tot 63 C en toen hield ik die 63 ook even een paar minuten aan. Beide keren was de advocaat even dik. Wat kan ik er aan doen? Groet, Richard

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-07-13 09:20:46

Is de advocaat ook na het afkoelen niet dikker geworden?

Beantwoorden
Richard 2021-07-14 18:57:12

Wel wat dikker na afkoeling, maar alsnog aan de dunne kant.

Beantwoorden
RI
Paula 2021-08-28 10:54:42

Ik heb de advocaat gemaakt prima gelukt .Nou heb ik een vraagje .

Heeft iemand het al eens geprobeerd met zoetstof suiker en hoeveel moet je daar dan van gebruiken????

Beantwoorden
PA
Anita 2022-11-18 17:30:32

Ik deed 4 eieren en 70 gr canderel zoetstof suiker en 100 ml rum.
Dat zijn 2 porties 😃

Beantwoorden
AN
Olivier Dupan 2021-10-19 15:32:32

Beste, zou je dat ook kunnen maken met een confituurmaker van SEB ? Gr Olivier

Beantwoorden
OL
Rutger 2021-10-24 12:55:15

Hoi. Daar heb ik geen ervaring mee, dus ik het durf het je niet te zeggen.

Beantwoorden
Elin 2021-10-31 18:39:08

Hoi Rutger,

Deze advocaat heb ik gisteren gemaakt en ondanks dat ie errug lekker is, is ie erg dun gebleven. Tot 62 graden verhit en daarna meteen in een ijsbad. Ik ging ervanuit dat het zou indikken als het afkoelt maar het is net een yoghurtdrank qua dikte. Ik lees meerdere recepten online waarbij ze zeggen dat het verhit moet worden tot 84 graden. Wat is het verschil en wanneer ben je alle alcohol kwijt?

Beantwoorden
EL
Gabriella 2021-11-17 14:07:24

Maak dit recept regelmatig.. Misschien te snel naar de temperatuur gebracht of toch te veel alcohol.84 is echt te warm want dan stolt je ei. De dikte als zwarte kip krijg je niet maar wel als andere merken. Ik doe de eieren altijd wegen omdat deze nogal eens afwijkingen. Ook maak ik het juist als ik eigeel over heb van andere recepten. Een beetje eiwit erbij kan geen kwaad en heb ik regelmatig. Gebruik wel vanille suiker ipv een stokje. De stokjes zijn een beetje duur om restjes ei te verwerken ipv weggooien.

Beantwoorden
GA
Rutger 2021-11-01 08:57:59

Hoi. Wat gek. Voor advocaat is dit echt de goede temperatuur. Wanneer je de alcohol kwijt bent, dat durf ik niet te zeggen.

Beantwoorden
Sonia Macors 2021-12-05 12:54:22

Heb hem reeds meerdekeer gemaak met verschillende soorten alcohol, oa bols jenever,grappa,wodka,gin.volgende zal cognac zijn.

Allemaal lekker.

Beantwoorden
SO
Astrid 2021-12-14 20:27:45

Heerlijk!!!! Ik heb vandaag de advocaat gemaakt om te proberen voor kerst.
Hij is al op haha. Ga hem volgende week zeker weer maken.

Beantwoorden
AS
Valentina Dziergwa 2021-12-31 06:50:08

Gecondenseerde zoete melk erbij om die lekker dik te maken, tchin tchin

Beantwoorden
VA
Hennie 2022-01-09 13:53:50

Vandaag gemaakt met iets minder brandenwijn (200ml) Hij is super lekker en mooi dik geworden. Echt super TOP

Beantwoorden
HE
Carin 2022-04-11 12:59:58

Hoi iedereen,
Ik ga de advokaat maken met wodka, en met eieren van onze eigen kippen, verser kan bijna niet, deze dooiers zijn mooi geel.
Ik ben benieuwd, lekker over ijs.
Groetjes uit Nesselbach Duitsland

Beantwoorden
CA
Corine 2022-04-12 13:56:50

De advocaat heb ik nu 2x keer gemaakt. Smaak is lekker. Als de advocaat op temperatuur is, is hij mooi dik, maar na het zeven weer dun. Weet iemand hoe dat komt?

Beantwoorden
CO
Charlotte 2022-04-16 19:29:51

Net gemaakt, sous vide, 62 graden. Hij smaakt heerlijk, maar hij ziet er uit of hij toch geschift is?

Beantwoorden
CH
Rutger 2022-04-21 09:59:33

Met sous vide heb ik voor advocaat geen ervaring. Het hoort er in elk geval niet geschift uit te zien.

Beantwoorden
marc 2022-06-07 09:48:32

Bij de meeste mensen die advocaat maken lees ik toch van allen verwarmen tot 80 gr

Beantwoorden
MA
Janneke 2022-08-01 22:30:59

Ik verwarm de advocaat toch tot 68 of 70 graden. Dan begint hij pas in te dikken. Na afkoelen blijft hij ook lekker lobbig/dik.
Ik giet de advocaat trouwens ook gelijk in steriele flessen die ik meteen afsluit. Het blijft dan lang goed in de koelkast.

Beantwoorden
JA
Dorry 2022-08-22 23:16:49

Ik heb van het weekend advocaat gemaakt in de magnetron. 4 eitjes, kopje vanille brandewijn, kopje suiker bij elkaar voegen en mengen. 30 sec in magnetron op volle kracht, eruit en doorkloppen met garde. En dat 4 x. Dan kijken naar dikte en eventueel 5 sec verwarmen eruit kloppen en misschien nog een keer 5 sec.
In bak koud water uit de kraan een paar min. Kloppen. Daarna een half uur zo nu en dan blijven kloppen.
In steriele pot of fles maar ik weet niet hoe lang ik het dan goed houd als het in de magnetron wordt gemaakt.

Beantwoorden
DO
Nuyts Leo 2022-09-09 13:16:48

Al eens advokaat gemaakt die korrelig was omdat de suiker niet volledig was gesmolten, alhoewel lange tijd gemixt. Dan de glazen pot in de microgolfoven geplaatst en naar eigen gevoel opgewarmd op 750 gr. En ja hoor, resultaat een zijde zachte advokaat als resultaat. Dus nooit een te korrelige advokaat weg gooien. Proberen !

Beantwoorden
NU
kees 2022-11-18 20:49:31

Voor het eerst in mijn leven gemaakt!! Ik drink geen advocaat maar, mijn vrouw drink nooit alcohol maar, wel advocaat met slagroom. ik had een liter gemaakt na drie dagen was de advocaat op de slagroom ook :) ik ga deze voor de Kerst weer maken. Heel goed recept met brandewijn gemaakt

Beantwoorden
KE

U kunt niet meer reageren.