Ingrediëntenlijst
  • Voor de advocaat
  • 10 eidooiers (ongeveer 175 gram)
  • 175 gr suiker
  • 1 vanillestokje
  • 225 ml wodka, brandewijn of jenever

Als ik aan advocaat denk, zie ik vooral mijn (oud)tantes voor me die vroeger op verjaardagen steevast een advocaatje met slagroom kregen tijdens de borrel. Ik gruwelde er als kind van en kon mij niet voorstellen hoe iemand dat lekker kon vinden. En om eerlijk te zijn heeft dat best lang geduurd. Pas toen ik zelfgemaakte advocaat van iemand proefde, was ik om. Daarna ben ik zelf aan de slag gegaan met verschillende methodes en verhoudingen om zelf advocaat te maken. Uiteindelijk viel ik steeds weer terug op de methode van Cees Holtkamp. Zijn advocaat heeft echt de lekkerste smaak en textuur. Mijn advocaat recept is dus gebaseerd op die van Cees. En geloof mij, als je eenmaal zelfgemaakte advocaat hebt geproefd, dan wil je nooit meer anders!

Voor dit advocaat recept is een digitale thermometer erg handig. Zonder is het erg lastig om te bepalen tot wanneer de advocaat verwarmd moet worden. 

Let op: in dit recept gebruik ik rauwe eieren en – ondanks dat deze worden verhit en dat er alcohol wordt toegevoegd – blijft er altijd een kans bestaan op salmonellabesmetting. Werk daarom netjes en schoon en meet de temperatuur goed. Val je in een risicogroep, dan kun je voor de zekerheid beter gepasteuriseerd eigeel gebruiken. Helaas is dit wat lastiger verkrijgbaar, vooral bij groothandels.

Met dit recept kun je ongeveer een halve liter advocaat maken. 

Wat is de beste advocaat drank?

Traditioneel wordt advocaat gemaakt met brandewijn, maar je kunt er ook bijvoorbeeld wodka of jenever voor gebruiken. Mijn voorkeur? Advocaat maken met wodka, dat levert een heerlijk zijdezachte advocaat op. Als smaakmaker gebruik ik vanille, maar je kan natuurlijk experimenteren met andere smaakmakers, zoals gemalen tonkabonen of specerijen. 

Hoe advocaat bewaren?

Je kunt zelfgemaakte advocaat bewaren in de koelkast, het liefste in een afgesloten fles of bakje. De advocaat blijft dan zeker 4 weken houdbaar.

Je kunt de zelfgemaakte advocaat natuurlijk zo eten, maar je kunt het ook gebruiken als een vulling voor een taart of slof of als onderdeel van een dessert, bijvoorbeeld verwerkt in een mousse of room. 

Zelf advocaat maken

Doe de eidooiers met de suiker in een hittebestendige kom (het liefst van metaal) en klop deze met een garde door. Het mengsel hoeft niet luchtig te worden, enkel goed gemengd. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Gooi het leeg geschraapte vanillestokje niet weg, maar gebruik dit voor zelfgemaakte vanille-extract of vanillesuiker. Doe het vanillemerg bij het eidooiermengsel. Voeg tot slot drank naar keuze toe en roer alles door. 

Neem een pan die groot genoeg is, zodat de kom er bovenop kan hangen/staan. Vul de pan met een laagje water en breng dit aan de kook.  Zet de kom op de pan en zorg ervoor dat de kom het water niet raakt, maar enkel verwarmd wordt door de waterdamp. Verhit het mengsel al roerend au bain-marie tot een temperatuur van 62 °C. Dit kun je meten met een digitale (kern)thermometer. Haal de kom van de pan en zet deze in een bak met koud water, om te voorkomen dat de advocaat nog verder gaart. Roer de advocaat zo’n 4-5 minuten door terwijl deze in het waterbad staat en giet de massa vervolgens door een fijne zeef. 

Foto: Erik Spronk 

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (12)
Paula 2021-08-28 10:54:42

Ik heb de advocaat gemaakt prima gelukt .Nou heb ik een vraagje .

Heeft iemand het al eens geprobeerd met zoetstof suiker en hoeveel moet je daar dan van gebruiken????

Beantwoorden
PA
Richard 2021-07-10 23:50:22

Hallo Rutger, ik heb het recept nu 2 keer geprobeerd en het is erg lekker. Maar het blijft enigszins dun en wordt niet zo dik als vla, het loopt van het lepeltje af. De eerste keer ging ik langzaam tot 62 C en de tweede keer tot 63 C en toen hield ik die 63 ook even een paar minuten aan. Beide keren was de advocaat even dik. Wat kan ik er aan doen? Groet, Richard

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-07-13 09:20:46

Is de advocaat ook na het afkoelen niet dikker geworden?

Beantwoorden
Richard 2021-07-14 18:57:12

Wel wat dikker na afkoeling, maar alsnog aan de dunne kant.

Beantwoorden
RI
Tina 2021-05-18 01:45:58

Wat als het schift?

Beantwoorden
TI
Rutger 2021-05-31 11:17:56

Dan heb je het waarschijnlijk te lang/te heet verwarmd. Daar is niet heel veel meer aan te doen.

Beantwoorden
Sandra 2021-04-29 16:16:14

Hoi Rutger,
net dit recept uitgeprobeerd. Ik ben bang dat het gauw op zal zijn. Het is zooo lekker!
In plaats van gewone brandewijn heb ik vanille brandewijn gebruikt dat had ik nog staan :-) :-) smaakt ook prima

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-05-03 09:01:32

Dat klinkt heerlijk! Geniet er van!

Beantwoorden
Mel 2021-04-17 22:46:02

Is het niet mogelijk om tot 70 graden te verwarmen om risico's uit te sluiten?

Beantwoorden
ME
Rutger 2021-04-19 17:15:45

Dat kan wel, alleen wordt de textuur van de ganache dan net iets minder lekker (vind ik).

Beantwoorden
Pierre kelder 2021-04-04 12:02:32

Hebben zojuist de advocaat gemaakt HEERLIJK

Beantwoorden
PI
Rutger 2021-04-05 10:59:08

Super! Geniet er van!

Beantwoorden
Sandra 2021-04-01 16:27:30

Hoi Rutger ,

Het is zo ontzettend lekker dat ik de advocaat ook wil gaan gebruiken als vulling voor een taart. Als ik advocaat meng met slagroom dan wordt de substantie meer vloeibaar. Hoe kan ik er voor zorgen dat de advocaatslagroom dezelfde dikte krijgt als enkel slagroom ?
Gelatine , klopfix?

En als ik zou willen opspuiten wat kan ik er dan het beste aan toevoegen ?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-04-05 11:09:16

Hoi. Ik zou door de nog lauwe advocaat wat gelatine mengen, voordat je deze gaat mengen met de slagroom. Wil je het opspuiten, dan zou ik de advocaat door een botercrème mengen.

Beantwoorden
Murielle 2021-03-31 10:04:33

Dag Rutger, lijkt me heerlijk om deze advocaat te gebruiken in een slof. Heb je toevallig een goed recept voor een afvocaatslof?

Beantwoorden
MU
Rutger 2021-04-05 11:14:16

Hoi! Die heb ik (nog) niet.

Beantwoorden
Manon 2021-03-30 17:57:33

Zou je ook vanillesuiker kunnen gebruiken in plaats van gewone suiker en vanillestokje? (out of vanillestokjes stock)

Beantwoorden
MA
Sandra 2021-04-01 18:43:58

Hoi Manon,

Een vanillestokje vervangen kan zeker. Ik heb het zelf ook gedaan aangezien ik te weinig vanillestokjes in huis had. 1 flink vanillestokje is ongeveer gelijk aan 6 zakjes vanillesuiker. De hoeveelheid vanillesuiker haal je van de hoeveel gewone suiker af zodat de hoeveelheid suiker wel hetzelfde blijft als dat het recept aangeeft.
Het smaakte er niet zeker niet minder om ;)
Heerlijk was het !

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-04-05 11:08:14

Goede tip! Al klinkt 6 wel redelijk rijk qua vanillesmaak, maar dat is heel persoonlijk natuurlijk. Met 2-3 zakjes vanillesuiker gaat het ook heel goed lukken!

Beantwoorden
Manon 2021-04-06 17:54:07

Ik heb het toch eens op een andere manier geprobeerd en vanille flavored wodka gebruikt (is meteen ook iets betere kwaliteit wodka en dus wat zachter van smaak). Geen vanille suiker of stokjes verder erdoor. Het is natuurlijk anders dan echte vanille maar de vanillesmaak kwam goed naar voren en de advocaat was heerlijk!

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-04-12 11:07:04

Dat klinkt heerlijk! Geniet er van!

Beantwoorden
Sascha 2021-03-29 19:40:31

Hoi! Hoe lang kan je deze verse advocaat precies bewaren? En moet dit in de koelkast? Ik bewaar mijn gekochte advocaat na openen meestal gewoon op een donkere koele plek buiten de koelkast.

Beantwoorden
SA
Marie 2021-04-01 14:05:20

Houdbaarheid staat in recept beschreven

Beantwoorden
MA
Wilma 2021-03-28 14:06:54

Rutger probeer het eens met Licor 43! Is minder scherp

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-03-29 19:43:18

Klinkt heerlijk! Fijne tip!

Beantwoorden
Lia 2021-03-28 08:50:56

De salmonella bacterie gaat toch pas dood bij minimaal 70 graden?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-03-29 19:45:20

Dat is helaas wel een risico. Net als zelfgemaakt mayonaise is dit product niet geschikt voor mensen in risicogroepen.

Beantwoorden
Lia 2021-03-30 09:46:50

Jammer! Ik had het graag gemaakt als basis voor een slof met advocaat botercreme.

Beantwoorden
LI