- Voor de advocaat
- 10 eidooiers (ongeveer 175 gram)
- 175 gr suiker
- 1 vanillestokje
- 225 ml wodka, brandewijn of jenever
Als ik aan advocaat denk, zie ik vooral mijn (oud)tantes voor me die vroeger op verjaardagen steevast een advocaatje met een toef slagroom kregen tijdens de borrel. Ik gruwelde hiervan als kind en kon me niet voorstellen dat ik het ooit lekker zou vinden. En om heel eerlijk te zijn, heeft het ook best lang geduurd. Pas toen ik zelfgemaakte advocaat van iemand proefde, was ik om. In dit artikel geef ik je mijn recept voor advocaat en beantwoord ik ook een aantal veelgestelde vragen over het maken van deze traktatie.
Maar wat is advocaat precies? Advocaat is een dikke, vloeibare likeur gemaakt van eieren, alcohol en suiker. Net zoals ik aan mijn (oud)tantes op de verjaardagen van vroeger denk bij deze lekkernij, wordt een advocaatje ook door veel anderen gezien als iets ouderwets. Toch is het (vooral zelfgemaakt) ontzettend lekker, als je maar een goed recept gebruikt.
Met dit advocaat recept kun je ongeveer een halve liter advocaat maken.
Zelf de lekkerste advocaat maken
Maar hoe maak je zelf de beste advocaat? Toen ik erachter kwam dat een advocaatje eigenlijk ook best lekker kon zijn, ben ik zelf aan de slag gegaan. Ik probeerde verschillende methodes en verhoudingen om zelf de lekkerste advocaat te maken. Tijdens mijn pogingen viel ik steeds weer terug op de methode van Cees Holtkamp. Zijn advocaat heeft echt de lekkerste smaak en de juiste dikte en textuur. Mijn advocaat recept is dus gebaseerd op die van Cees. En geloof mij, als je eenmaal zelfgemaakte advocaat hebt geproefd, dan wil je nooit meer anders!
Je kunt de zelfgemaakte advocaat natuurlijk zo eten, uit een glaasje met een toef slagroom. Maar je kunt het ook gebruiken als een vulling voor een taart of slof. Of gebruik het als onderdeel van een dessert, bijvoorbeeld verwerkt in een mousse of room.
3 veelgestelde vragen over advocaat
Voordat ik je vertel hoe je zelf een lekkere advocaat maakt, beantwoord ik eerst een aantal veelgestelde vragen over het maken van advocaat.
Zitten er rauwe eieren in advocaat?
In dit advocaat recept gebruik ik rauwe eieren, of beter gezegd eidooiers. Je hebt namelijk geen eiwitten nodig voor dit recept. Deze eidooiers worden au bain-marie verhit en er wordt ook alcohol toegevoegd, maar er blijft altijd een kans bestaan op salmonellabesmetting als je met rauwe eieren werkt. Werk daarom altijd netjes en schoon en meet de temperatuur goed. Tip voor het meten van de temperatuur: gebruik een digitale thermometer. Zonder is het erg lastig om te bepalen tot wanneer je de advocaat moet verwarmen.
Val je in een risicogroep? Gebruik dan voor de zekerheid gepasteuriseerd eigeel. Houd er wel rekening mee dat dit wat lastiger verkrijgbaar is, maar je kunt het vaak wel bij groothandels vinden.
Welke alcohol gebruik je voor advocaat?
Ga je advocaat maken? Advocaat wordt traditioneel gemaakt met brandewijn, maar je kunt er ook wodka of jenever voor gebruiken. Mijn voorkeur is het maken van advocaat met wodka. Dit levert een zijdezachte en heerlijke advocaat op. Als smaakmaker gebruik ik vanille.
Hoe en hoelang kun je zelfgemaakte advocaat bewaren?
Met dit advocaat recept maak je ongeveer een halve liter advocaat. Wil je een dubbele hoeveelheid maken en de rest bewaren? Of maak je de halve liter advocaat niet in een keer op? Je kunt zelfgemaakte advocaat bewaren in de koelkast. Het beste is om de advocaat in een afgesloten fles of bakje te bewaren. Op deze manier is de advocaat zeker 4 weken houdbaar.
Recept: zelf advocaat maken
Doe de eidooiers met de suiker in een hittebestendige kom (het liefst van metaal) en klop de suiker en eieren los met een garde. Hoe eimengsel hoeft niet luchtig te worden, enkel goed gemengd. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit. Doe het vanillemerg bij het eimengsel, voeg de brandewijn, wodka of andere drank naar keuze toe en roer alles goed door.
Tip: gooi het leeg geschraapte vanillestokje niet weg, maar gebruik dit voor zelfgemaakte vanille-extract of vanillesuiker.
Advocaat au bain-marie verwarmen
Vervolgens ga je de advocaat au bain-marie verwarmen. Dit betekent dat je de advocaat gaat verwarmen in een kom boven een laagje kokend water. Op deze manier kan je de ingrediënten geleidelijk verhitten en voorkomen dat het mengsel te heet wordt. Als je de advocaat te veel verwarmt, kan het namelijk gaan schiften.
Neem een pan die groot genoeg is om er een kom boven te hangen. Vul de pan met een laagje water en breng dit aan de kook. Zet de kom op de pan en let erop dat de kom het water niet raakt. De kom wordt enkel verwarmd door de waterdamp, niet door het water zelf. Verhit het mengsel au bain-marie tot een temperatuur van 62 °C en blijf roeren tijdens het verwarmen. Je kunt de temperatuur meten met een digitale (kern)thermometer.
Advocaat laten afkoelen
Haal de kom van de pan als het mengsel een temperatuur van 62 °C heeft en zet de kom in een bak met koud water. Door het koude water voorkom je dat de advocaat nog verder gaart. Door het afkoelen dikt de advocaat ook nog wat verder in. Roer de advocaat zo’n 4-5 minuten door terwijl deze in het waterbad staat en giet de massa vervolgens door een fijne zeef. Zo krijg je een mooie, gladde advocaat.
Serveer de advocaat in een glaasje met een toefje slagroom of gebruik in een dessert of als vulling in een taart. Je kunt de rest van de zelfgemaakte advocaat bewaren in de koelkast, in een afgesloten bak of fles.
Foto: Erik Spronk













