Ingrediëntenlijst
  • Voor de eierkoeken
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 175 gr witte basterdsuiker
  • rasp van ½ citroen
  • ¼ tl zout
  • 250 gr bloem
  • 1 tl baking soda
  • 100 ml melk

Eierkoeken zijn een geliefd tussendoortje en als je eenmaal weet hoe makkelijk het is om ze zelf te maken, dan wil je nooit meer anders! Versgebakken zijn ze namelijk echt het allerlekkerst! De originele eierkoeken worden gebakken met ammonium als rijsmiddel, maar omdat je daar als thuisbakker lastig aan kunt komen gebruik ik baking soda als rijsmiddel. Wil je zelf eierkoeken maken, zorg dan dat je de eieren heel goed luchtig klopt. Dat is het geheim voor de lekkerste eierkoeken. Je kunt de koeken zo opeten of serveer ze met yoghurt, slagroom of hangop en vers fruit. Ook kun je ze in stukjes scheuren en gebruiken in bijvoorbeeld een trifle. Met dit eierkoeken recept kun je 10-14 grote eierkoeken maken.

Eierkoeken maken

Doe de eieren, eidooier, witte basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) zeer luchtig. Dit duurt zeker 5 minuten. Meng de bloem met de baking soda en zeef dit boven de kom met de luchtige eiermasssa. Spatel de bloem er voorzichtig door. Spatel als laatst de melk door het beslag en laat het 10 minuten rusten in de koelkast.

Eierkoeken bakken

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Vorm met behulp van een grote ijslepel 4 hoopjes beslag per bakplaat. De koeken rijzen nog behoorlijk in de oven, dus houd voldoende tussenruimte. Bak ze in 7-12 minuten lichtbruin en gaar. Laat de eierkoeken afkoelen op het bakpapier en haal ze er daarna voorzichtig af.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Leny Heukers 2020-06-30 13:51:06

Hoi Rutger, ik heb vandaag je eierkoeken recept gemaakt.. ze waren écht zó heerlijk! Je hebt gelijk , als je deze hebt geproefd wil je ze nooit meer uut de winkel! Zo simpel en snel klaar en superlekker. Een echte aanrader.

Beantwoorden
LE
Sandra 2020-06-26 07:49:37

Rutger ik heb dit recept al vaak gemaakt uit jouw bakbijbel. Super lekker recept, goed beschreven. Net als al je recepten! Om collega's te trakteren een keertje het dubbele recept gemaakt, wat een werk haha. Maar ze vonden de eierkoeken superlekker. Bak ze veel liever zelf dan ze in de winkel te kopen.

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-06-30 14:27:02

Heel leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Cindy 2020-06-09 06:20:03

Hoi Rutger

Gebruik je hier een S of M of L formaat ei?

Beantwoorden
CI
Rutger 2020-06-20 12:14:43

In alle recepten ga ik uit van M eieren. Meer uitleg daarover vind je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Marieke 2020-06-07 17:03:48

Wat is de voedingswaarde van deze eierkoek?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-06-20 12:18:04

Geen idee, dat zou je zelf uit kunnen rekenen.

Beantwoorden
Leo 2020-06-07 11:53:01

Bij het Limburgs Bakwinkeltje is ammonium gewoon te koop voor de echte eierkoeken

Beantwoorden
LE
Kim 2020-06-07 11:51:55

Leuk recept! Dit ga ik zeker maken met mijn kinderen. Maar maak je dit met patentbloem of tarwebloem? Of maakt dat niet uit?

Beantwoorden
KI
Rutger 2020-06-20 12:18:50

Je kunt beide gebruiken.

Beantwoorden
Cindy 2020-06-07 08:30:51

Ik woon in Zweden daar hebben ze geen witte/bruine basterdsuiker. Wat zou ik dan kunnen gebruiken??

Beantwoorden
CI
Leo 2020-06-07 12:08:29

Gewoon kristalsuiker gebruiken de suiker lost toch op met het opkloppen van het ei. eventueel even door de blender fijn draaien als hij erg grove suiker is

Beantwoorden
LE
Rutger 2020-06-20 12:20:33

Je kunt fijne kristalsuiker gebruiken.

Beantwoorden