- Voor het deeg
- 175 gr bloem
- 70 gr poedersuiker
- 30 gr amandelmeel
- snuf zout
- 105 gr boter, koud en in blokjes
- ½ ei, losgeklopt
- Voor de pecanvulling
- 100 gr pecannoten
- 100 gr fijne suiker
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 2 eieren
- snuf zout
- 1 el bloem
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- bloem, voor het werkblad
- 500 gr abrikozen
- 75 gr abrikozenjam
- 30 gr pecannoten, geroosterd en grof gehakt
Heb je zin in een verrassende abrikozentaart? Dan moet je zeker verder lezen! Onder de abrikozen in deze taart zit namelijk een heerlijke laag frangipane van pecannoten. De combinatie van de abrikozen en pecannoten is erg lekker en is de reden dat deze taart bij ons thuis regelmatig gebakken wordt. In plaats van abrikozen kun je ook andere vruchten gebruiken, zoals perziken, vijgen of (gepocheerde) peer.

Deeg maken in een foodprocessor
Voor dit taartrecept heb ik het taartdeeg gemaakt in een foodprocessor. Het grote voordeel van deeg maken in een foodprocessor is dat de boter koud door de andere ingrediënten gemengd kan worden. Dat zorgt uiteindelijk voor een heerlijk bros en knapperig taartdeeg. Als je met je handen kneed wordt de boter altijd wat zachter en daardoor wordt de structuur van het deeg net iets anders. Nog een voordeel van op deze manier deeg maken: je handen blijven schoon en het is echt binnen een paar minuten klaar.

KitchenAid foodprocessor
Sinds kort heb ik de nieuwe foodprocessor van KitchenAid in mijn keuken staan en ik moet je eerlijk zeggen dat ik er erg blij mee ben. De versie die ik heb is iets kleiner dan je wellicht gewend bent, maar daardoor is hij perfect voor deegjes, notenvullingen of een snelle tapenade. De kom heeft een inhoud van 2,1 liter, maar er is ook een kleinere versie verkrijgbaar met een inhoud van 1,7 ltr. Wat ik heel fijn vind is dat je alle accessoires van het apparaat in de kom zelf kunt bewaren. Daardoor neemt het weinig ruimte in beslag en heb je geen losse dingen rondzwerven in je keuken en omdat hij compact is laat je hem ook makkelijker op je aanrecht staan. De foodprocessor is verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren: amandelwit, keizerrood, mat zwart en charcoal grijs.

Wat kun je allemaal met de KitchenAid foodprocessor?
Behalve de hakfunctie met het mes – waar ik dus ook deeg mee heb gemaakt – kun je nog veel meer met deze foodproccesor. Op onderstaande foto zie je de accessoires die je bij het apparaat krijgt en daarmee kun je onder andere de volgende dingen: fijne en medium plakjes snijden, fijn en medium raspen, grof snijden, deeg maken, hakken en malen. Door de drie verschillende standen op de foodprocessor (laag, hoog en pulseren) kun je voor elk bereiding de beste optie gebruiken.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de KitchenAid foodprocessor en wil je ‘m zelf wel eens proberen? Houd dan mijn facebook (LINK) deze week goed in de gaten! Daar komt een toffe actie waarmee je een KitchenAid foodprocessor kunt winnen!

Bereiding: Abrikozentaart met peccannoten
Begin met het deeg. Doe de bloem, poedersuiker, het amandelmeel, zout en de blokjes koude boter in een foodprocessor met het mes erin. Pulseer dit meerdere malen, tot de boter goed door de droge ingrediënten is gemengd en het mengsel lijkt op grof broodkruim. Voeg het halve ei toe en pulseer alles nog kort, tot je van het deeg een bal kunt vormen. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast. Als je geen foodprocessor hebt kun je de boter ook met je vingers door de droge ingrediënten mengen. Let er dan extra goed op dat je slechts kort mengt, omdat de boter anders te warm wordt.
Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een lage (quiche)vorm met een doorsnede van ongeveer 25 centimeter in met boter.
Kneed het deeg nog kort door en rol dit vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 á 4 millimeter dikte. Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd de randen netjes af.
Doe voor de pecanvulling de pecannoten en de fijne suiker in de foodprocessor met het mes erin en laat deze draaien tot de noten fijn zijn. Voeg de andere ingrediënten voor de vulling toe en draai alles door tot een homogene notenvulling. Verdeel de vulling over het deeg in de vorm en strijk dit glad.
Halveer de abrikozen, verwijder de pit en snijd de helften doormidden. Rangschik de parten op de pecanvulling. Bak de abrikozentaart 40 tot 50 minuten en laat hem daarna afkoelen in de vorm.
Verwarm de abrikozenjam kort in een steelpannetje en bestrijk de taart daarmee voor een mooie glans. Strooi er tot slot wat geroosterd e en gehakte peccanoten over.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met KitchenAid
Foto’s: Erik Spronk



