- Voor de financiers
- 110 gr boter
- 100 gr amandelmeel
- 150 gr fijne suiker
- 50 gr bloem
- ¼ tl zout
- 4 eiwitten
- 12 tl Hero abrikozenjam
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 75 gr Hero abrikozenjam
- 15 gr amandelschaafsel, geroosterd
Financiers zijn Franse cakejes op basis van amandelmeel en beurre noisette. Beurre noisette maak je heel makkelijk zelf door de boter te verhitten tot hij goudkleurig is. Het geeft de amandelcakejes echt een hele lekkere smaak! Deze financiers zijn gevuld met Hero abrikozenjam en daardoor onwijs lekker. Tijdens het bakken zal de jam naar beneden zakken, zodat de jam precies in het midden van de financier zit. Let er wel op dat je de cupcakevorm heel goed invet, anders blijft de bodem na het bakken vastkleven. Je kunt ook kleine rondjes van bakpapier knippen en die in de cupcakevormpjes leggen. De frisse abrikozenjam past heerlijk bij de volle smaak van de Franse financiers, maar je kunt het natuurlijk ook met bijvoorbeeld frambozen- of zwarte-kersenjam maken.
Hero jam heeft trouwens nog veel meer lekkere recepten voor je verzameld! Nieuwsgierig geworden? Check dan de Hero Jam Studio! Maar nu eerst aan de bak voor deze onwijs lekkere financiers!
Bereiding: Financiers met abrikozenjam
Doe de boter in een steelpan en smelt deze. Laat deze op middelhoog vuur al roerend verder pruttelen tot een hazelnootkleurige beurre noisette; dit duurt enkele minuten. Houd de boter goed in de gaten, het gaat snel van hazelnootkleur naar verbrand en dan kun je de boter weggooien. Giet de beurre noisette in een schaaltje en probeer de donkere bezinksels in de pan achter te laten.
Meng het amandelmeel, de bloem, de suiker en het zout in een kom en roer hier de eiwitten doorheen. Roer als laatste de afgekoelde beurre noisette door het beslag en laat het beslag minimaal een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 210 °C en vet 12 holtes van een cupcakevorm goed in met boter. Vul de vormpjes met behulp van een spuitzak of (ijs)lepel tot de helft vol met het beslag. Schep in het midden van ieder vormpje een theelepel Hero abrikozenjam. Bak de financiers in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Haal de financiers direct na het bakken uit hun vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
Verwarm de abrikozenjam licht in een steelpannetje en bestrijk de financiers daarmee. Bestrooi ze tot slot met het geroosterde amandelschaafsel.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Hero
Foto’s: Erik Spronk








