- Voor de financiers
- 110 gr boter
- 100 gr amandelmeel
- 150 gr fijne suiker
- 50 gr bloem
- ¼ tl zout
- 4 eiwitten
- 12 tl Hero abrikozenjam
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 75 gr Hero abrikozenjam
- 15 gr amandelschaafsel, geroosterd
Financiers zijn Franse cakejes op basis van amandelmeel en beurre noisette. Beurre noisette maak je heel makkelijk zelf door de boter te verhitten tot hij goudkleurig is. Het geeft de amandelcakejes echt een hele lekkere smaak! Deze financiers zijn gevuld met Hero abrikozenjam en daardoor onwijs lekker. Tijdens het bakken zal de jam naar beneden zakken, zodat de jam precies in het midden van de financier zit. Let er wel op dat je de cupcakevorm heel goed invet, anders blijft de bodem na het bakken vastkleven. Je kunt ook kleine rondjes van bakpapier knippen en die in de cupcakevormpjes leggen. De frisse abrikozenjam past heerlijk bij de volle smaak van de Franse financiers, maar je kunt het natuurlijk ook met bijvoorbeeld frambozen- of zwarte-kersenjam maken.
Hero jam heeft trouwens nog veel meer lekkere recepten voor je verzameld! Nieuwsgierig geworden? Check dan de Hero Jam Studio! Maar nu eerst aan de bak voor deze onwijs lekkere financiers!
Bereiding: Financiers met abrikozenjam
Doe de boter in een steelpan en smelt deze. Laat deze op middelhoog vuur al roerend verder pruttelen tot een hazelnootkleurige beurre noisette; dit duurt enkele minuten. Houd de boter goed in de gaten, het gaat snel van hazelnootkleur naar verbrand en dan kun je de boter weggooien. Giet de beurre noisette in een schaaltje en probeer de donkere bezinksels in de pan achter te laten.
Meng het amandelmeel, de bloem, de suiker en het zout in een kom en roer hier de eiwitten doorheen. Roer als laatste de afgekoelde beurre noisette door het beslag en laat het beslag minimaal een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 210 °C en vet 12 holtes van een cupcakevorm goed in met boter. Vul de vormpjes met behulp van een spuitzak of (ijs)lepel tot de helft vol met het beslag. Schep in het midden van ieder vormpje een theelepel Hero abrikozenjam. Bak de financiers in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Haal de financiers direct na het bakken uit hun vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
Verwarm de abrikozenjam licht in een steelpannetje en bestrijk de financiers daarmee. Bestrooi ze tot slot met het geroosterde amandelschaafsel.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Hero
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Moeten de eiwitten worden opgeklopt tot schuim, of ongeklopt erbij????
Beantwoorden
Goed idee van dat stukje bakpapier onderin Rutger!
Ik maak zoiets al jaren met zgn. viervierde beslag, ook de eiwitten apart geklopt, echter de dooiers gaan er dan wel door.
Jouw versie lijkt me minder zwaar.
Dank je wel voor je fijne recepten?
Graag gedaan! De eiwitten in dit recept hoef je trouwens niet op te kloppen hoor.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Weet jij toevallig hoeveel 4 eiwitten wegen? Ik ben van plan om een fles met alleen eiwit te kopen, maar dan moet ik wel weten hoeveel deze wegen zodat ik genoeg heb. Alvast bedankt.
Groetjes en bedankt voor al die heerlijke recepten van je. Ze zijn goed na te maken door je duidelijke beschrijvingen. Gewoon super!
Marja
Hoi! Dankjewel voor je bericht! 4 eiwitten zijn ongeveer 120 gram.
Beantwoorden
Ik het amandelmeel nu hetzelfde als de zelfrijzendebakmeel amandelmeel variant uit een pakje? in de supermarkt?
BeantwoordenDat is totaal niet hetzelfde en geeft een minder lekker resultaat. Amandelmeel is niks anders dan gemalen amandelen. Het zelfrijzende meel wat jij bedoelt bestaat slechts voor 38% uit amandelen en is verdere rijstmeel en lupinemeel. Dat is niet geschikt voor dit recept.
Beantwoorden
Ha Rutger,
Hoelang kan je karamelsaus bewaren in de koelkast??
Je ijstaart staat al in de vriezer voor de kerst en de kersttulband ga ik zaterdag maken.
Bedankt voor al je recepten en fijne kerstdagen gewenst!
De karamelsaus kun je wel een kleine week in de koelkast bewaren. Goed om te horen dat jullie zo genieten van alle recepten! Fijne dagen!
Beantwoorden
Ik mis het moment dat je de suiker er in moet doen.
Ik doe het maar gelijk ket de bloem enz.
Fijne kerstdagen
Excuus, die was ik er vergeten bij te zetten. De suiker moet inderdaad tegelijk met de bloem gemengd worden.
Beantwoorden
Dag Rutger, heb al eens geprobeerd deze in te vriezen? Ik wil ze morgen in dubbele hoeveelheid gaan bakken, zodat ik een voorraadje heb. Ze zijn hartstikke lekker namelijk. Mijn moeder wil er ook wel wat mee, maar ze komt volgende week pas, de snoepert. Vandaar.
BeantwoordenNet deze financiers gemaakt helaas bleef de bodem vast zitten en was de jam naar onder gezakt waardoor er een gat in de bodem zit. Smaak is wel goed, heb je tips voor de volgende keer?
BeantwoordenDe jam hoort wel te zakken, zodat hij precies in het midden komt van de financier. Voor de volgende keer kun je wat bakpapiertjes op de bodempjes leggen, dan weet je zeker dat ze goed uit hun vorm komen. Ook kun je de vorm laag in de oven zetten. Zo krijgen de financiers meer warmte van onderen waardoor de bodem eerder gaart en je geen gat krijgt in het midden.
Beantwoorden
Is het ook mogelijk om het beslag in papieren cupcakevormpjes te doen in plaats van bakpapiertjes op de bodempjes te leggen?
BeantwoordenDag Rutger, ik heb vanmiddag voor het eerst financiers gemaakt. Ze staan nu in de oven. Ik ben zo benieuwd of het gaat lukken. Ik heb de halvajam gebruikt omdat daar minder suiker in zit en zo’n zoe5 cakeje wel een zuurtje kan gebruiken. Je hoort nog van me of ze zijn gelukt.
BeantwoordenOngeveer een maand geleden kwam ik de naam Financiers tegen in een prachtige roman over Parijs. Meteen opgezocht wat het precies was en vervolgens heb ik ze gemaakt aan de hand van het recept van Rutger. Wat een zalig cakeje! Vanochtend heb ik nog een partijtje gebakken, speciaal voor 2e kerstdag als de kinderen en kleinkinderen komen. Hartelijke kerstgroeten en veel succes met de website Rutger.
Beantwoorden