Ingrediëntenlijst
  • Voor de financiers
  • 110 gr boter
  • 100 gr amandelmeel
  • 150 gr fijne suiker
  • 50 gr bloem
  • ¼ tl zout
  • 4 eiwitten
  • 12 tl Hero abrikozenjam
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 75 gr Hero abrikozenjam
  • 15 gr amandelschaafsel, geroosterd

Financiers zijn Franse cakejes op basis van amandelmeel en beurre noisette. Beurre noisette maak je heel makkelijk zelf door de boter te verhitten tot hij goudkleurig is. Het geeft de amandelcakejes echt een hele lekkere smaak! Deze financiers zijn gevuld met Hero abrikozenjam en daardoor onwijs lekker. Tijdens het bakken zal de jam naar beneden zakken, zodat de jam precies in het midden van de financier zit. Let er wel op dat je de cupcakevorm heel goed invet, anders blijft de bodem na het bakken vastkleven. Je kunt ook kleine rondjes van bakpapier knippen en die in de cupcakevormpjes leggen. De frisse abrikozenjam past heerlijk bij de volle smaak van de Franse financiers, maar je kunt het natuurlijk ook met bijvoorbeeld frambozen- of zwarte-kersenjam maken.

Hero jam heeft trouwens nog veel meer lekkere recepten voor je verzameld! Nieuwsgierig geworden? Check dan de Hero Jam Studio! Maar nu eerst aan de bak voor deze onwijs lekkere financiers!

Financiers met abrikozenjam

Bereiding: Financiers met abrikozenjam

Doe de boter in een steelpan en smelt deze. Laat deze op middelhoog vuur al roerend verder pruttelen tot een hazelnootkleurige beurre noisette; dit duurt enkele minuten. Houd de boter goed in de gaten, het gaat snel van hazelnootkleur naar verbrand en dan kun je de boter weggooien. Giet de beurre noisette in een schaaltje en probeer de donkere bezinksels in de pan achter te laten.

Meng het amandelmeel, de bloem, de suiker en het zout in een kom en roer hier de eiwitten doorheen. Roer als laatste de afgekoelde beurre noisette door het beslag en laat het beslag minimaal een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 210 °C en vet 12 holtes van een cupcakevorm goed in met boter. Vul de vormpjes met behulp van een spuitzak of (ijs)lepel tot de helft vol met het beslag. Schep in het midden van ieder vormpje een theelepel Hero abrikozenjam. Bak de financiers in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Haal de financiers direct na het bakken uit hun vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Verwarm de abrikozenjam licht in een steelpannetje en bestrijk de financiers daarmee. Bestrooi ze tot slot met het geroosterde amandelschaafsel.

Financiers met abrikozenjam

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Hero

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (9)
Sarina 2018-09-30 16:41:16

Is het ook mogelijk om het beslag in papieren cupcakevormpjes te doen in plaats van bakpapiertjes op de bodempjes te leggen?

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-10-01 09:18:17

Zeker! Dat kan ook heel goed!

Beantwoorden
Janneke 2018-02-19 18:13:19

Net deze financiers gemaakt helaas bleef de bodem vast zitten en was de jam naar onder gezakt waardoor er een gat in de bodem zit. Smaak is wel goed, heb je tips voor de volgende keer?

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-02-20 10:37:00

De jam hoort wel te zakken, zodat hij precies in het midden komt van de financier. Voor de volgende keer kun je wat bakpapiertjes op de bodempjes leggen, dan weet je zeker dat ze goed uit hun vorm komen. Ook kun je de vorm laag in de oven zetten. Zo krijgen de financiers meer warmte van onderen waardoor de bodem eerder gaart en je geen gat krijgt in het midden.

Beantwoorden
Bianca 2018-01-24 18:21:58

Dag Rutger, heb al eens geprobeerd deze in te vriezen? Ik wil ze morgen in dubbele hoeveelheid gaan bakken, zodat ik een voorraadje heb. Ze zijn hartstikke lekker namelijk. Mijn moeder wil er ook wel wat mee, maar ze komt volgende week pas, de snoepert. Vandaar.

Beantwoorden
BI
Rutger 2018-01-28 13:38:51

Volgens mij moet dat heel goed kunnen!

Beantwoorden
Bep Rijksen 2017-12-23 15:25:12

Ik mis het moment dat je de suiker er in moet doen.
Ik doe het maar gelijk ket de bloem enz.
Fijne kerstdagen

Beantwoorden
BE
Rutger 2017-12-24 14:19:59

Excuus, die was ik er vergeten bij te zetten. De suiker moet inderdaad tegelijk met de bloem gemengd worden.

Beantwoorden
Marianne 2017-12-20 20:57:37

Ha Rutger,

Hoelang kan je karamelsaus bewaren in de koelkast??
Je ijstaart staat al in de vriezer voor de kerst en de kersttulband ga ik zaterdag maken.
Bedankt voor al je recepten en fijne kerstdagen gewenst!

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-22 17:23:47

De karamelsaus kun je wel een kleine week in de koelkast bewaren. Goed om te horen dat jullie zo genieten van alle recepten! Fijne dagen!

Beantwoorden
Yvonne 2017-12-20 16:01:05

Ik het amandelmeel nu hetzelfde als de zelfrijzendebakmeel amandelmeel variant uit een pakje? in de supermarkt?

Beantwoorden
YV
Rutger 2017-12-22 17:26:43

Dat is totaal niet hetzelfde en geeft een minder lekker resultaat. Amandelmeel is niks anders dan gemalen amandelen. Het zelfrijzende meel wat jij bedoelt bestaat slechts voor 38% uit amandelen en is verdere rijstmeel en lupinemeel. Dat is niet geschikt voor dit recept.

Beantwoorden
Marja 2017-12-20 13:41:28

Hoi Rutger,
Weet jij toevallig hoeveel 4 eiwitten wegen? Ik ben van plan om een fles met alleen eiwit te kopen, maar dan moet ik wel weten hoeveel deze wegen zodat ik genoeg heb. Alvast bedankt.
Groetjes en bedankt voor al die heerlijke recepten van je. Ze zijn goed na te maken door je duidelijke beschrijvingen. Gewoon super!
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-22 17:37:20

Hoi! Dankjewel voor je bericht! 4 eiwitten zijn ongeveer 120 gram.

Beantwoorden
Diana 2017-12-19 06:26:12

Goed idee van dat stukje bakpapier onderin Rutger!
Ik maak zoiets al jaren met zgn. viervierde beslag, ook de eiwitten apart geklopt, echter de dooiers gaan er dan wel door.
Jouw versie lijkt me minder zwaar.
Dank je wel voor je fijne recepten?

Beantwoorden
DI
Rutger 2017-12-20 12:20:24

Graag gedaan! De eiwitten in dit recept hoef je trouwens niet op te kloppen hoor.

Beantwoorden
Laura Geerlings 2017-12-18 13:14:03

Moeten de eiwitten worden opgeklopt tot schuim, of ongeklopt erbij????

Beantwoorden
LA
Rutger 2017-12-18 14:26:34

De eiwitten gaan er ongeklopt door.

Beantwoorden