Bij het uitwerken van dit recept zit ik nog steeds in twijfel… Zijn het abrikozenkoeken of abrikozengebakjes. Ik heb het bij die eerste gehouden, omdat ik het net wat meer een koek dan een gebakje vind. Wel hele grote koeken! En hele lekkere!

Abrikozenkoeken

Deze abrikozenkoeken maakte ik in rondoringen, maar je kan ze ook prima in cupcakevormpjes bakken.

Abrikozenkoeken
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 300 gr bloem
  • 225 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • ½ ei
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 2 tl bakpoeder
  • Voor de vulling
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr suiker
  • ½ citroen, rasp
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • 75 gr amandelmeel
  • 50 gr bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • abrikozenjam
  • 10-14 halve abrikozen uit blik, uitgelekt
  • amandelschaafsel, geroosterd
makkelijke bakboek desk
Bijbels korting mob

Abrikozenkoeken maken

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Kneed vooral niet te lang door. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.

Klop voor de vulling de boter, suiker, citroenrasp en het zout tot een romig geheel. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze er goed doorheen. Spatel tot slot het amandelmeel, de bloem en het bakpoeder door het beslag.

Verwarm de oven voor op 190 °C. Vet 10-14 rondoringen van 6 à 7 centimeter doorsnede of (flexibele) cupcakevormpjes in met boter. Plaats de rondoringen op een met bakpapier beklede bakplaat. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot 4 à 5 millimeter dikte. Steek cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de bodems en de zijkant van de ringen of vormpjes met deeg te bekleden. Bekleed alle vormpjes met het deeg en druk dit goed aan.

Schep in iedere vormpje een flinke theelepel abrikozenjam en verdeel dit over de bodem. Vul de vormpjes daarna voor 2/3e met het beslag en leg daar een uitgelekte halve abrikoos op. Bak de abrikozenkoeken in 22-27 minuten goudbruin en gaar. Laat de koeken ongeveer 15 minuten afkoelen en haal ze daarna uit hun vorm. Laat ze op een rooster verder afkoelen.

Verwarm wat abrikozenjam in een steelpan en bestrijk de abrikozenkoeken daarmee. Bestrooi de abrikozenkoeken tot slot met wat geroosterd amandelschaafsel.

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (14)
Carlos 2016-06-06 09:00:31

Blij om u op het internet gevonden te hebben, de dessertjes en tussendoortjes zijn gewoon verrukkelijk waarvoor een dikke proficiat. Carl.

Beantwoorden
CA
Rutger 2016-06-08 20:18:25

Dankjewel voor je leuke berichtje!

Beantwoorden
Lucia 2016-06-06 10:01:45

Deze abrikozen koeken is voor mij pure nostalgie. Vroeger hadden we hier in het dorp een bakker die deze koeken maarkte. Werden als abrikozen rondo's verkocht. Super lekker en ik ben blij met het recept.

Beantwoorden
LU
J 2016-06-17 16:20:26

Kun je de amandelmeel ook door iets vervangen? Mijn supermarkt verkoopt het niet.. ;(

Beantwoorden
J
Rutger 2016-06-17 21:49:26

Hoi! Je kunt ook amandelschaafsel kopen (of hele amandelen) en die in de foodprocessor fijn hakken, dan heb je hetzelfde.

Beantwoorden
nicole 2016-06-24 17:10:23

Hallo Rutger, hoeveel koeken gaan er uit dit recept?

Beantwoorden
NI
Rutger 2016-06-24 19:33:41

Hoi! Tussen de 8 en 12, afhankelijk van de grote van je vormpjes.

Beantwoorden
mary 2016-06-24 18:41:24

Hallo rutger even een vraag over bakpoeder of baksoda als er in een recept staat 1 thl lepel bakpoeder kan je dan 1 thl baksoda nemen of is de verhouding anders tussen soda of poeder hoop snel iets te horen gr M ary

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-06-24 19:34:23

Hoi mary. Het is niet 1 op 1 te vervangen, beide werken net iets anders.

Beantwoorden
Je@net 2016-07-03 08:42:59

Ze staan in de oven, Rutger. En het ruikt al heerlijk....zin in :o)

Beantwoorden
JE
Rutger 2016-07-03 23:14:23

En waren ze lekker?

Beantwoorden
Je@net 2016-07-04 20:47:12

Heerlijk! Erg goed gelukt en wat een lekkere vulling is dat. We hebben ervan genoten en ik ga ze beslist vaker maken. Wellicht ook met ander fruit!

Beantwoorden
JE
Rutger 2016-07-04 22:28:41

Goed om te horen! Leuk! Thnx!

Beantwoorden
Janneke 2016-08-08 17:51:14

Kan ik ook verse abrikozen ipv blik hiervoor gebruiken? Of is dat te zuur?

Beantwoorden
JA
Rutger 2016-08-08 20:06:24

Hoi! Dat kan prima denk ik, zal inderdaad iets frisser zijn, maar wel lekker!

Beantwoorden
Marjolein 2017-01-15 15:05:15

Wat zijn ze heerlijk!
Ik heb nu 3 keer een recept van je uitgeprobeerd en alles is verrukkelijk! Ik ga nu dus maar eens een boek van je kopen. Staat dit recept in een van je boeken??

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-01-16 22:03:58

Hoi Marjolein. Dit recept staat niet in mijn boeken. Wel hele lekkere rondo's en appelkoeken die er iets weg van hebben. Die staan allemaal in mijn Bakbijbel.

Beantwoorden
Ge 2018-07-24 20:40:50

Klinkt lekker!
Zou het ook als taart kunnen?

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-07-28 12:53:13

Zeker! Dat zou ik de baktijd wel verlengen om er zeker van te zijn dat de bodem goed gebakken is.

Beantwoorden
Marlies 2020-01-10 22:08:24

Hoe kun je dit soort baksels het beste bewaren?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-01-14 09:18:18

Luchtdicht verpakt op kamertemperatuur. Wil je ze langer bewaren, dan kun je ze ook luchtdicht verpakt invriezen.

Beantwoorden
Marina Bonte 2021-08-15 18:34:40

Waar kan ik het amandelmeel meer vervangen, in verband met allergie daarvoor?
Groetjes Marina

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-08-16 14:40:22

In dit recept is dat heel lastig. Je kunt wel een ander soort gemalen noot gebruiken, maar iets anders dan noten weet ik niet.

Beantwoorden
wilma 2021-11-09 13:30:56

vraag over de abrikozenkoeken. In bakringen gemaakt, maar het deeg bruist er over heen.
Tweede keer minder vulling erin gedaan, toch weer bruist de deegrand bij het bakken er over heen.
Wonderlijk als ik de koeken maak in siliconen vormpjes worden de koeken heel mooi. wat doe ik fout?
Overgens lees het recept en bereiding nog eens goed door, volgens mij staat er een fout in.( bakbijbel)
Maar.. mislukt of niet ze zijn heerlijk!

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-11-10 08:00:42

Hoi. Ik durf niet te zeggen hoe dat kan. Het enige dat ik kan bedenken is dat je inderdaad teveel vulling hebt gebruikt. Het recept klopt echt zoals het er staat.

Beantwoorden
resy 2022-06-05 20:17:47

echt heel lekker eerstelading had ik er teveel in gedaan, dus over de rand
tweede ldaing minder gevuld..... goddelijk lekker

Beantwoorden
RE

U kunt niet meer reageren.